ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Intel Core i7-11800H este un procesor de laptop care aspiră la performanță de desktop (review)

Într-un 2021 în care este aproape imposibil să-ți cumperi un PC la preț normal, laptopul a devenit o alternativă foarte bună. Și nu cred că există o perioadă mai bună în care să privim calculatorul portabil drept înlocuitor pentru desktop, iar astăzi vorbim despre Intel Core i7-11800H, unul dintre cele mai puternice procesoare mobile care face parte din familia Tiger Lake a producătorului.

Când aducem vorba despre un așa numit „desktop replacement„, am impresia că mulți oameni înțeleg greșit mesajul. Și chiar dacă însăși Intel spune că procesorul oferă performanță desktop-grade, oamenii tind să compare un Core i7 de laptop cu un model desktop, adesea trecând cu vederea că versiunea pentru PC costă în jur de 500 de euro pe cont propriu. Iar de aici apar și așteptările SF în care un 11800H ar putea să țină piept întregii puteri de procesare dintr-un 11700K, spre exemplu.

Dar înainte de a vedea de ce este în stare Intel Core i7-11800H, vreau să aruncăm o privire peste specificațiile acestui procesor. În plus, o să vedem și ce caracteristici extra oferă acesta utilizatorilor și o să vorbim puțin și despre laptopul pe care este montat.

Review Intel Core i7-11800H

Specificații

Intel Core i7-11800H este un procesor din generația a 11-a Tiger Lake. Acesta folosește o litografie de 10nm SuperFin și oferă utilizatorilor 8 nuclee și 16 fire de execuție, cu o frecvență maximă de 4.6GHz. Până acum sună bine, iar mai jos am atașat un tabel cu specificațiile complete.

Specificații de bază
Litografie 10nm SuperFin
Nuclee 8
Fire de execuție 16
Frecvența de bază 2.30 GHz (consum 45W)
1.90 GHz (consum 35W)
Frecvență Boost 4.6 GHz
Memorie Cache 24MB Intel Smart Cache
Specificațiile memoriei RAM
Capacitate de memorie suportată 128GB
Tipul memoriei suportate Până la DDR4 3200 MT/S
Canale de memorie 2
Lațimea de bandă a memoriei 51.2 GB/s
Specificațiile chip-ului grafic
Grafică integrată Intel UHD Graphics
Frecvență de bază a graficii 350 MHz
Frecvența dinamica a graficii 1.45 GHz
Suport DirectX 12.1
Suport OpenGL 4.6
Suport OpenCL 3
Numărul de ecrane suportate 4
Opțiuni de expansiune
Revizie PCI-Express Gen 4
Linii PCI-Express 20
Specificațiile fizice
Socket suportat FCBGA1787
Număr maxim de procesoare 1
T Junction (temperatură maximă) 100*C
Dimensiuni 50 x 26.5 mm

Acum știm frecvența, știm numărul de nuclee și memoria Cache. Dar un procesor nu se rezumă doar la câteva tehnicități de genul, ci include și tehnologii adiționale. Iar Intel nu s-a zgârcit când vine vorba despre echiparea acestui model. Primul lucru care mi-a atras atenția a fost portul Thunderbolt 4, cu lățime de bandă de 40GB/s. Acesta vine cu o viteză de patru ori mai mare decât USB 3.1 și servește ca port de încărcare, conectivitate pentru medii de stocare externe de mare viteză, metodă de conectare a două ecrane 4K sau legătura dintre laptopul tău cu Intel Core i7-11800H și o placă video externă.

Acum că avem zona de conectivitate cu fir acoperită, zic că e cazul să aruncăm o privire și la metodele de conectivitate wireless. Procesoarele Intel Core H din generația a 11-a vin cu suport pentru Intel Wi-Fi 6E (Gig+), o tehnologie nouă care îți oferă viteze mult mai mari și semnal mai bun. Și chiar dacă nu s-a răspândit la scară largă, este o dotare future-proof care îți va face laptopul actual și peste doi-trei ani. Iar dacă vrei să conectezi un cablu de internet, chip-ul de internet Intel Ethernet I225 2.5G îți asigură viteze de până la 2.5GB.

O altă caracteristică introdusă de generația a 11-a de procesoare este suportul pentru Resizable BAR. Această tehnologie îi permite procesorului să acceseze în mod direct memoria GDDR6 pentru a-și prelua informațiile de care are nevoie. Asta rezultă într-un spor de performanță în anumite jocuri. De menționat însă că această tehnologie funcționează alături de o placă video NVIDIA GeForce.

Procesoarele flagship ale acestei generații, adică cele cu terminația HK mai au parte de o caracteristică interesantă: overclock. Acesta se realizează cu ajutorul aplicațiilor Intel Speed Optimizer și Intel Adaptix, însă joaca cu frecvențe pe laptop este un teritoriu destul de periculos, mai ales că nu te bucuri de aceeași capacitate de răcire ca pe un sistem desktop.

Să aruncăm o privire la ROG Zephyrus M16

Un procesor de top necesită un laptop cu o răcire puternică, un șasiu gândit bine și ceva inginerie în spate pentru a-l face să ruleze la capacitate maximă. ROG Zephyrus M16 este asta și ceva în plus. ASUS a mers all-in cu această lansare și a inclus un sistem de răcire avansat care folosește nu mai puțin de șase heatpipe-uri care conduc căldura emanată de procesor și placa video către ventilatoarele de exhaust de pe marginile laptopului.

Review Intel Core i7-11800H

Asta rezultă într-un spor de performanță pe care nu l-am văzut pe alte modele echipate cu Intel Core i7-11800H. Ori chiar mai bine de atât, comparativ cu alte recenzii pe care le-am mai văzut pe internet, rezultatele obținute în testele sintetice au fost mai bune pe acest model de laptop; iar diferența nu este tocmai mică. Asta se datorează răcirii, care reușește să domolească procesorul cu un consum de nu mai puțin de 100W atunci când îl soliciți la maxim. Și stați să vă explic, așa, ca să punem lucrurile într-o lumină mai familiară.

Intel Core i7-11800H cu al său consum de 100W în full-load consumă cât un procesor de desktop. ASUS a reușit să-l răcească și a făcut-o bine. Iar toată nebunia asta se întâmplă înăuntrul unui șasiu cu o grosime de numai doi centimetri. Iar cu o greutate de 1.90kg, acest model se încadrează în standardele care definesc un ultrabook. Și nu uitați că înăuntrul carcasei se mai ascunde și o placă video RTX 3060 de 6GB.

Review Intel Core i7-11800H

ROG Zephyrus M16 este mai mult de atât. Lăsând la o parte specificațiile, la care vom reveni mai târziu, vreau să vorbim puțin și despre dotările acestui model. În primul rând avem un ecran de 16″ cu margini foarte subțiri și un raport ecran-corp de 94%. Formatul acestuia este 16:10, fiind puțin mai înalt decât un monitor normal, iar asta se resimte și in rezoluție: 2560 x 1600 vs. 2560 x 1440. Pentru o experiență foarte fluidă, rata de reîmprospătare este de 165Hz și ca să îndulcească și mai mult rețeta, ecranul are o luminozitate de până la 500 nits.

Pe zona de conectivitate avem un port RJ-45, ieșire pentru microfon, un port HDMI, trei USB-uri 3.2 și un port Thunderbolt 4. Pentru un laptop modern de aceste dimensiuni mi se pare o ofertă generoasă, într-o piață care este obișnuită să ofere un Type-C și hub-uri USB la supra-preț.

Temperaturi și nivel de zgomot

Să revenim la partea interesantă a acestui review. Am pus la treaba procesorul și placa video pentru a determina cât de eficient este sistemul de răcire în diferite scenarii. Și cu ocazia asta am făcut și o descoperire interesantă. Dar haideți să le luăm pe rând și să vorbim prima dată despre procesor. În testele sintetice am observat o diminuare a performanței pe măsură ce laptopul stătea mai mult timp în full load. Asta este un comportament normal însă, astfel sistemele de protecție din laptop au făcut tot posibilul ca să-mi ofere performanță maximă fără să țină procesorul în 90 de grade sau mai mult.

În teste precum Cinebench am înregistrat un maxim de 83 de grade după mai multe repetări, însă în utilizare normală sistemul de răcire s-a descurcat onorabil și am înregistrat o medie de circa 74 de grade. În jocuri avem cea mai mare variație, întrucât procesorul este folosit mai mult în anumite titluri și mai puțin în altele. Dar am vrut să îl supun și unui test de rezistență, iar cu un Prime95 am reușit să-l bag în throttle destul de rapid. Și chiar și in aceste condiții, procesorul s-a ajustat dinamic pentru a menține temperaturi safe.

Review Intel Core i7-11800H

Odată cu Prime95 am pornit și un Furmark pentru placa video, iar aici am făcut descoperirea despre care vorbeam mai devreme. Este vorba despre modul în care laptopul ajustează consumul componentelor pentru a nu depăși un prag pre-stabilit. În cazul lui ASUS ROG Zephyrus M16 este vorba de 125W, astfel în momentul în care atât procesorul, cât și placa video sunt în sarcină, aceasta este împărțită între cele două componente pentru a oferi maximul de performanță fără a depăși pragul sigur de consum. Această măsură previne supraîncălzirea și eventualele daune fizice pe care componentele le pot suferi atunci când sunt forjate peste anumite limite.

Eficiența sistemului de răcire vine însă și cu un punct minus, pe care l-am găsit destul de enervant. Chiar dacă menține temperaturi bune, sistemul de răcire este gălăgios. Am măsurat 52db în sarcină maximă cu ventilatoarele la 6000RPM și chiar dacă nu este un nivel de zgomot neapărat deranjant, sunetul subțire tinde să devină obositor după ceva timp. Dar este un preț pe care producătorul și l-a asumat pentru a obține performanță bună la temperaturi ok. O chestie mă neliniștește însă și mă face să pun puțin la îndoială rezistența în timp a laptopului: este vorba despre fantele de evacuare. Acestea aruncă aerul cald generat de CPU și GPU direct spre display.

Review Intel Core i7-11800H

O chestie deșteaptă am văzut-o la tastatură. Chiar dacă există zone ceva mai calde, tastele WASD sunt situate fix deasupra unui ventilator de exhaust și au un spațiu care permite aerului să circule nestingherit, astfel temperatura la nivelul tastelor nu a depășit niciodată 30 de grade în această zonă. Iar asta este valabil și la touchpad, care rămâne destul de rece. Acesta din urmă este situat peste baterie și zona SSD-urilor și chiar dacă partea superioară este destul de caldă, pe la 40 de grade, cu cât te duci spre centrul touchpad-ului situația se îmbunătățește.

Pe partea de frecvențe Intel Core i7-11800H a stat destul de bine. A atins 4.600MHz pentru perioade scurte, după care aceasta a scăzut gradual și s-a stabilizat undeva pe la 4.200MHz, ca mai apoi să ajungă la o valoare de 3.800MHz la care a rămas pentru o perioadă bună de timp, atunci când testele s-au încheiat.

Cât de puternic este Intel Core i7-11800H?

Este momentul să trecem la lucruri serioase și să vedem ce performanță ne oferă Intel Core i7-11800H. Am folosit o suită de softuri de benchmark și am obținut niște rezultate extrem de interesante. Ba chiar, aș putea spune că m-am apropiat de performanță oferită de un procesor desktop, anume Intel Core i9-11900K. Așa că am inclus câteva rezultate ale acestuia pentru comparație.

Intel Core i7-11800H Intel Core i9-11900K
Cinebench R20 Multi-Core 5149 6138
Cinebench R20 Single-Core 551 621

Primul test a fost Cinebench R20, iar rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Nu pot să subliniez destul, dar comparăm un procesor de laptop cu un flagship desktop din generația trecută. În testul pe mai multe nuclee, Intel Core i7-11800H a înregistrat un rezultat de 5149 de puncte, comparativ cu cele 6138 obținute de 11900K. Diferența aici este de numai 20%. În single-core, procesorul de laptop se apropie și mai mult, astfel avem 551 de puncte versus 621; deci o diferența de aproximativ 13 procente.

Intel Core i7-11800H Intel Core i9-11900K
POV-Ray Single-Core 535 616
POV-Ray Multi-Core 4052 4832
Blender BMW 187 (3m7s) 154 (2m34s)
V-Ray Benchmark 9293 11667

Situația din Cinebench R20 s-a menținut de-a lungul întregii sesiuni de testare, iar diferența grosso modo dintre cele două procesoare este de 20% în favoarea lui Intel Core i9-11900K. Din păcate, aici se încheie comparația noastră. Mi-ar fi plăcut să-l văd cum se comportă și în gaming în comparație cu procesorul pentru desktop, dar asta ar însemna să folosesc același sistem pentru test, iar diferența de format mă împiedică să arunc pur și simplu un RTX 3080 pe laptop și să văd ce rezultate obțin. Din fericire, ASUS ROG Zephyrus are în configurația să și o placă video RTX 3060, astfel am reușit să fac câteva teste și în jocuri.

Medie FPS
Assassin’s Creed Valhalla (Ultra High) 61 FPS
Cyberpunk 2077 (High) 59 FPS
Cyberpunk 2077 (RT Medium) 46 FPS
Red Dead Redemption 2 (High) 64 FPS
Red Dead Redemption 2 (Ultra) 42 FPS

În Assassin’s Creed Valhalla am obținut încă din start un rezultat bun, iar la setări maxime și rezoluție FullHD, am avut o medie de 60FPS. Mai departe am testat Cyberpunk 2077 și Red Dead Redemption 2, însă la setările maxime cele două jocuri au obținut binișor sub 60FPS așa că am ajustat și setările pentru a vedea ce compromisuri trebuie să facă un gamer pentru a obține o experiență plăcută.

Review Intel Core i7-11800H

Ambele jocuri au atins numărul magic la preset-urile High, ceea ce oferă un balans foarte bun între calitatea imaginilor și performanță. Din nefericire, odată cu trecerea la rezoluția nativă de 2560×1600 rezultatele pică în cap, iar RTX 3060-ul din dotare nu mai este de ajuns pentru a merita să fac teste. Iar cu o rezoluție atât de rară și un format 16:10 al imaginii, nici nu cred că ar fi relevante pentru mulți.

Concluzie

Intel are o istorie presărată cu declarații care mai de care mai curajoase. Dar când producătorul a spus că Intel Core i7-11800H se poate compara cu un model desktop, nu a fost departe de adevăr. Și faptul că a reușit să se țină destul de aproape de 11900K face acest experiment cu atât mai interesant. Știu că nu a fost o comparație chiar mere cu mere, ci mai de grabă portocale cu mandarine, însă este un punct de plecare bun pentru a determina nivelul de performanță.

Acestea fiind spuse, Intel a reușit să ofere încă un produs interesant. Într-o perioadă în care un PC este un ideal greu de obținut pentru mulți utilizatori, astfel de soluțîi portabile pot fi mai mult decât interesante. Intel Core i7-11800H este foarte puternic, iar dacă plănuiți să vă cumpărați un laptop care-l are în configurație nu pot să va recomand decât să va îndreptați spre un model cu o placă video mai puternică, întrucât 3060-ul din dotare nu ii face dreptate procesorului.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button