ReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Huawei 5G CPE Pro 2 îți învăluie locuința cu semnal 5G (review)

Tehnologia 5G devine încet și sigur noul standard când vorbim despre internet mobil de mare viteză. Deși suntem obișnuiți să avem această opțiune de conectivitate pe telefoane, Huawei 5G CPE Pro 2 îți oferă posibilitatea de a-ți crea o rețea Wi-Fi acasă care să aibă la bază o cartelă cu internet 5G. Aceast scenariu este doar un exemplu, întrucât router-ul este foarte versatil și oferă o plajă destul de largă de utilizare, așa că în acest material vom discuta despre carcateristicile care-l fac special.

Specificațiile sunt fix ce te-ai aștepta

Un router 5G nu este un dispozitiv ieftin, însă de multe ori performanțele unui astfel de model se vor ridica la așteptările cumpărătorilor. Este și cazul lui Huawei 5G CPE Pro 2 care oferă un set de specificații destul de interesante, oferind cam tot ce ai putea avea nevoie de la un router și câteva caracteristici extra pe care Huawei le-a inclus ca și parte a eco-sistemului său de produse.

Rețele suportate 4G, 5G
Suport 5G Non-Standalone (NSA) și Standalone (SA)
Chipset Huawei Balong B5000
Viteza maxima 5G 3.6Gbps, 250Mbit/s upload
Frecvențe 5G suportate n38, n40, n41, n77, n78 și n79 (TDD) / n1, n3 și n28 (FDD)
Frecvențe LTE suportate b1, b3, b5, b7, b8, b20, b28, b32 și b34 (TDD) / b38, b39, b40, b41, b42 și b43 (TDD)
Antene extra Nu
Standard WLAN Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2×2 MIMO
Conexiune Wi-Fi 2.4Ghz și 5Ghz
Gigabit LAN 2 porturi
Port WAN Da
Dimensiuni 94 x 94 x 178mm

Conținutul pachetului include strictul necesar: router-ul Huawei 5G CPE Pro 2 alături de adaptorul de priză, un cablu de internet RJ-45, un ghid de inițializare simplu de înțeles și foaia cu informații despre garanție. Procesul de instalare este și el facil, astfel poți să te conectezi pentru prima dată fie prin intermediul aplicației Huawei AI Life (iOS și Android), ori direct din browser prin intermediul adresei IP inscripționate pe eticheta router-ului.

Huawei 5G CPE Pro 2 este ușor de camuflat și răcirea este silențioasă

Chiar dacă mulți oameni ignoră acest aspect, sunt de părere că design-ul unui produs (fie el router, televizor sau consolă de jocuri) trebuie să fie atrăgător și să poată fi integrat într-un setup, ori camuflat ușor printre alte elemente din decor. Huawei 5G CPE Pro 2 abordează o direcție minimalistă, iar forma de paralelipiped cu colțuri rotunjite i se potrivește numai bine. Poate ieși în evidență dacă asta îți dorești, dar la fel de bine poate fi confundat cu un odorizant de cameră. Doar inscripția 5G de pe capacul său îl dă de gol ca fiind de fapt un router modern și performant.

Huawei 5G CPE Pro 2

Huawei 5G CPE Pro 2 mai include și o chestie pe care mulți producători o ignoră, dar mi se pare destul de importantă pentru experiența de utilizare: răcire activă. La baza acestuia găsim un ventilator și chiar dacă nu este specificată dimensiunea acestuia pe nicăieri, pare a fi un model de 80mm. Acesta are rolul de a menține electronica din interiorul carcasei de plastic în condiții optime de funcționare și o face într-o manieră foarte discretă, generând un sunet de numai 30db. Producătorul susține că această soluție de răcire ajută la disiparea a 50% din căldură generată de un router fără un sistem de răcire activ, în timp ce menține carcasa cu 5 grade mai rece. Ăsta este alt aspect pe care nu am avut cum să-l măsor, dar o să aleg să-i cred pe cuvânt pe cei de la Huawei.

Teste de viteză și scenarii de utilizare

Huawei 5G CPE Pro 2 se concentrează mult pe conexiunea oferită de o cartelă 5G și oferă caracteristici interesante precum „5G Network Slicing” care îți permite să-ți personalizezi experiența de utilizare după bunul plac, indiferent că te joci, urmărești filme cu rezoluție mare sau pur și simplu navighezi pe rețele sociale; toate acestea la viteze mari și o acoperire destul de bună. Iar pentru a va oferi o idee despre vitezele înregistrate cu ajutorul acestui router cu o cartelă cu internet 5G, am realizat două teste de viteză.

*testele au fost realizate cu ajutorul unei cartele Orange 5G în Sectorul 1 din București. Vitezele înregistrate de alți utilizatori pot varia în funcție de acoperirea 5G din zona acestora.

Deși scopul principal al unui astfel de router este să îți ofere acoperire Wi-Fi prin intermediul unei conexiuni 5G de mare viteză, Huawei 5G CPE Pro 2 îți oferă și posibilitatea de a conecta la el dispozitive prin intermediul a două porturi RJ-45, deci pentru o conexiune cât mai stabilă pentru PC-ul principal spre exemplu, există și această posibilitate. În plus, antena integrată în router îi permite să transmită semnal consistent în toate direcțiile, deci ar fi de preferat ca acesta să fie montat într-o zonă centrală a casei. Și pentru un boost și mai mare al semnalului, tehnologia Dynamic Narrow Bandwidht în combinație cu Chipset Synergy reușesc să acopere cu 30% mai multă suprafață comparativ cu versiunea precedentă a acestui model, iar telefoanele cu suport Wi-Fi 6 se vor putea conecta stabil chiar și la distanță mai mare.

Huawei 5G CPE Pro 2 se poate conecta și ca parte componentă a unui sistem mesh la alte routere ale producătorului, formând astfel un eco-sistem care să-ți asigure conexiune cât mai bună pe o suprafață mare, fără să fie nevoie de configurări extra greoaie și timp pierdut pe research despre cum se face treaba asta. Un punct în plus pentru Huawei și cred că este o funcție pe care unii o vor găsi foarte utilă, mai ales în locații precum un birou mai mare sau o casă cu mai multe etaje.

Concluzie

Huawei 5G CPE Pro 2 a reușit să-mi creeze o impresie bună și combină multe elemente care fac un router cu adevărat bun: configurare simplă și o interfață ușor de navigat, acoperire bună cu viteze mari, posibilitatea de a-l conecta într-un sistem mesh pentru a extinde și mai mult acoperirea, cele două porturi RJ-45 de pe spate care îți permit conectarea a două dispozitive precum PC-uri sau televizoare și un design simplu cu o răcire eficientă.

Singurul minus pe care l-aș găsi este prețul, mai ales în România unde internetul fix este și așa al naibii de bun si ieftin, iar o rețea 5G are mai mult sens în zone în care sunt fie probleme cu semnalul, fie lipsește infrastructura necesară unei rețele fixe de mare viteză. Dar dacă ești în căutarea unui router 5G capabil, ai în față o variantă foarte bună.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button