PCReviewsRSS PaginaDeMedia

Gigabyte RTX 3080 Vision OC – Albă ca Zăpada și cei 10 giga de VRAM

Când spun placă video mulți își imaginează un bloc de plastic și metal cu două-trei ventilatoare și de cele mai multe ori, negru. Dar Gigabyte RTX 3080 Vision OC este un model mai special: un fel de Albă ca Zăpada printre plăcile video. Am scos-o din cutie, am montat-o în sistemul meu tot alb, că doar nu se putea altfel și am pus-o la treabă. Ea se prezintă drept placă video pentru creatori de conținut și profesioniști care o vor folosi la serviciu. Așa că hai să n-o mai lungim și să vedem ce știe!

O privire rapidă la sistemul de răcire și design

Sistemul de răcire prezent pe Gigabyte RTX 3080 Vision OC este bazat deja pe arhi-cunoscutul Windforce 3X. Acesta este format dintr-un radiator imens cu șapte heat pipe-uri din cupru. Deasupra acestuia, găsim trei ventilatoare (2x 90mm, 1x 80mm) care au un mod de învârtire alternativ: adică ventilatorul central se învârte în sens opus față de celelalte două. Asta reduce turbulențele de aer care pot apărea în timpul utilizării și rezultă într-o presiune statică îmbunătățită. Iar pentru un transfer cât mai eficient de căldură, radiatorul are o talpă de cupru care face contact direct cu procesorul grafic. Per total, avem în față un sistem de răcire foarte potent și silențios.

Dar sistemul de răcire nu zice toată povestea, ci există o parte și mai frumoasă. Design-ul este acela care va scoate Gigabyte RTX 3080 Vision OC în evidență și o va face cu ușurință cea mai arătoasă componentă din sistem. Asta se datorează combinației de alb și argintiu folosită de producător atunci când vine vorba de tema de culoare. Iar pentru un plus de caracter, placa este brăzdată de o dungă mov cu un logo Gigabyte iluminat RGB pe lateral. În plus, aspectul asimetric îi dă o alură interesantă deși pentru unii ar putea fi deranjant.

Spatele plăcii este acoperit de un backplate metalic argintiu care este perforat pentru a facilita eliberarea de căldură și pentru a oferi plăcii un aspect industrial foarte interesant. În plus, găsim și un fel de „gură de canal” spre extremitatea dreaptă prin intermediul căreia placa va respira. Tot în dreptul acestei aerisiri găsim și cele două conexiuni de opt pini pentru alimentare, Gigabyte RTX 3080 Vision OC renunțând la cablul de 12 pini de pe Founders Edition în favoarea unei abordări clasice.

Review Gigabyte RTX 3080 Vision OC

Gata cu joaca… sau nu?!

Gigabyte RTX 3080 Vision OC este o placă creată pentru profesioniștii care au nevoie de un GPU puternic pentru task-urile de la locul de muncă. Această cauză este ajutată enorm și de cantitatea mare de nuclee CUDA pe care le oferă NVIDIA pe acest model, dar și de specificațiile îmbunătățite de Gigabyte printr-un profil de overclock care boostează placa peste caracteristicile „de fabrică„. Înainte de a trece la rezultatele pe care le-am obținut în teste, am să atașez specificațiile cu care se prezintă Gigabyte RTX 3080 Vision OC.

Frecvență Nucleu 1800MHz
Frecvență Memorie 19000MHz
Capacitatea de Memorie 10GB
Tipul Memoriei GDDR6X
Lățime Interfață Memorie 320-bit
Nuclee CUDA 8704
Suport OpenGL 4.6
Suport DirectX 12 Ultimate
Dimensiuni 320 x 126 x 55mm
Alimentare 2x 8-pin
Sursă Recomandată 750W
Conexiuni 3x DisplayPort 1.4
2x HDMI 2.1

Pentru o placă pe măsura acesteia trebuia să folosesc și un sistem de test puternic. De această dată nu am apelat însă la platforma de teste, ci am testat placa în configurația personală în care își va petrece și timpul. Așadar, avem cam așa:

  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800X, PBO2 Activ, Boost pana la 5GHz
  • Placă de bază: MSI MPG B550 Gaming Carbon WiFi
  • Memorie RAM: ADATA XPG Spectrix D50 16GB 4133MHz CL19
  • Stocare: Kingston KC2500 (sistem de operare, benchmark)
  • Placă video: Gigabyte RTX 3080 Vision OC
  • Sursă: be quiet! Straight Power 850W Platinum
  • Carcasă: be quiet! Pure Base 500DX White

Teste – Cât de puternică și eficientă este placa?

Pentru sesiunea de teste de astăzi am ales să folosesc doar sinteticele uzuale, alături de o suită de teste care să tragă puțin de acele nuclee CUDA pe care le oferă Gigabyte RTX 3080 Vision OC. Până la urmă, când vorbim despre zona profesională parcă nu mai contează atât de mult jocurile. Dar nici pe acelea din urmă nu le-am uitat, astfel am trecut printr-o sesiune rapidă de gaming, dar despre asta spre finalul acestui paragraf.

3DMark (TimeSpy + Firestrike Ultra)

Când vine vorba despre 3DMark, placa video și-a flexat mușchii puternic, iar în configurația mea chiar s-a putut bucura de niște prime-time. Astfel, am înregistrat niște rezultate cam peste media obținută de utilizatorii cu specificații asemănătoare în cele două teste realizate.

SuperPosition (1080p Extreme + 4K Optimized)

SuperPosition a devenit un benchmark nelipsit din arsenalul oricărui redactor, iar asta se datorează modului în care softul știe să tragă bine de resurse. Plus că îți oferă mai multe scenarii de teste pe care le poți realiza. Eu am folosit setările „1080p Extreme” și „4K Optimized” pentru a trece atât prin teste care combină puterea oferită de Gigabyte RTX 3080 Vision OC cu cea a procesorului, cât și printr-un scenariu care izolează placa video și o folosește la maximum.

Blender (BMW + Classroom)

Despre Blender nu trebuie să spun foarte multe, decât că este unul dintre cele mai populare softuri de modelare 3D și știe să folosească eficient puterea nucleelor CUDA oferite de placa video. Pentru testele de astăzi am ales scenariile cele mai comune, adică BMW și Classroom.

V-Ray (CUDA + RTX)

Un benchmark peste care am dat relativ recent este V-Ray. Softul creat de Chaos Group este folosit pentru randare profesională de către arhitecți și designeri. Acesta știe să folosească atât nucleele CUDA ale plăcii, cât și capabilitățile de iluminare prin intermediul Ray-Tracing.

FurMark – Cat de calda este Gigabyte RTX 3080 Vision OC?

Am ajuns și la momentul în care vorbim despre temperaturile plăcii. Grație răcirii foarte eficiente, această distribuție de RTX 3080 a făcut față cu brio atât testelor sintetice cât și unui stress test în FurMark. Am ales setările 1080p cu MSAA setat pe 8X și l-am lăsat să ruleze cât timp am scris o parte din articol. O să las rezultatele să vorbească de la sine.

Cyberpunk 2077 – 1440p, Ray Tracing: Ultra

După o zi de muncă parcă merge o sesiune de relaxare într-un joc. Și ce ocazie mai bună să experimentezi Night City dacă nu cu ajutorul unei plăci care poate să-l ruleze la rezoluție 1440p cu setările la Ultra și Ray Tracing setat la maxim?! Am alergat puțin prin oraș și am ales să mă duc fix la clădirea în care locuiește V pentru a admira toate neoanele și reclamele iluminate cu Ray Tracing. În tot timpul ăsta, placa video a rămas rece și silențioasă, deși în proximitatea ei este și procesorul care rulează la frecvențe cuprinse între 4850MHz și 5050MHz, în funcție de locația în care ma aflu în joc.

Frumusetea nu este totul, dar conteaza destul de mult

Sunt sigur ca paragraful de incheiere al acestui articol ar fi sunat altfel daca nu aveam in fata o placa atat de aratoasa. In timp ce rezultatele din testele de performanta au fost chiar mai bune decat m-as fi asteptat, am tinut cont de aspectul placii si de racirea de pe Gigabyte RTX 3080 Vision OC. Pana la urma, un sistem frumos va atrage priviri si sunt sigur ca aceasta placa video va fi cu siguranta atractia principala. Inca am niste sentimente amestecate cand vine vorba de acea dunga mov de pe placa, dar trebuie sa recunosc ca da binisor in contrast cu restul componentelor.

Gigabyte RTX 3080 Vision OC reuseste sa ofere un balans foarte bun. Desi producatorul recomanda utilizarea de drivere Studio alaturi de aceasta placa, eu am rulat cu cele GameReady intrucat folosesc sistemul mai mult pentru gaming decat pentru munca profesionala (putin spre deloc) si imi driverele dedicate jocurilor imi ofera tot ce am nevoie. Si chiar daca nu-mi ofera frecventele de pe distributia AORUS XTREME, nu pot spune ca ma deranjeaza. Distributia Vision OC este ceva mai cuminte, iar performanta nu va avea de suferit prea mult. Pana la urma, tot RTX 3080 este la baza.

Review Gigabyte RTX 3080 Vision OC

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button