ReviewsPCTECH

Review GIGABYTE Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6GB – O noua bestie pentru gaming FullHD

S-a vorbit mult despre noua placa video de la AMD in ultima perioada si dupa ce a fost scursa si rescursa pe internet de catre parteneri, este momentul sa vedem care este treaba cu AMD Radeon RX 5600 XT. Reuseste oare aceasta placa de buget mediu sa se bata cot la cot cu modelele oferite de NVIDIA in aceeasi categorie de pret? Haideti sa aflam impreuna!

Ce este Radeon RX 5600 XT?

O sa citez pagina oficiala AMD pentru o descriere scurta a acestei placi video: The Ultimate Graphics Card for 1080p Gaming! Daca aceasta descriere super uber nu v-a convins, o s-o fac eu. Chiar daca la inceput am intampinat cateva probleme cu placa (probleme pe care le detaliez mai jos), dupa ce am reusit sa le dau de cap am ramas placut surprins. Nu doar ca s-a descurcat neasteptat de bine in benchmark-uri, ba chiar a reusit sa obtina niste rezultate care m-au lasat cu gura cascata.

Dar ce are aceasta placa asa special? Ei bine, AMD a renuntat la vechea formula cu memorie HBM si a reusit sa isi depaseasca conditia de producator de placi si procesoare pe care iti poti face un ou ochi. Radeon RX 5600 XT foloseste memorie GDDR6, mai exact 6GB de astfel de memorie cu o magistrala de 192 de biti, astfel ofera o configuratie asemanatoare modelelelor concurente. Diferenta majora ar fi insa magistrala pe care ruleaza placa, astfel ofera suport pentru PCI Express 4.0. Cu cele 36 de Compute Units este ceva mai slaba decat surorile mai mari, RX 5700 (36, 8GB GDDR6) si RX 5700 XT (40, 8GB GDDR6), dar pozitia la care tanjeste pe piata este si ea diferita.

Gigabyte si BIOS-ul buclucas

Vorbeam mai sus despre o oarecare problema intampinata cu aceasta placa. Este vorba despre sample-ul meu de review care a venit cu un BIOS instabil, astfel si performanta dar si temperaturile au fost afectate. In aceasta dimineata insa, am primit un update de BIOS si ce a urmat, ei bine, veti vedea in rubrica dedicata testelor.

Radeon RX 5600 XT

GIGABYTE Gaming OC

Despre aceasta distributie nu cred ca sunt multe de adaugat; trei ventilatoare montate deasupra unui heatsink masiv care asigura o racire eficienta fara sa faca foarte multa galagie. Carcasa placii este din plastic iar pe spate are montat un backplate metalic. Pe lateral, logo-ul GIGABYTE beneficiaza de iluminare LED RGB care poate fi controlata din softul AORUS Engine iar pentru alimentare este nevoie de un singur cablu cu 8 pini. Pe partea de conectivitate avem parte de un singur HDMI 2.0b si trei DisplayPort 1.4.

Platforma de teste

Am testat noua AMD Radeon RX 5600 XT in PC-ul personal, un sistem destul de normal as putea spune pentru un gamer in anul 2020.

  • AMD Ryzen 3600X
  • ROG Crosshair VIII Impact
  • Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3000Mhz
  • HyperX Fury 120GB + Kingston A2000 500GB PCIe NVMe
  • Seasonic M12II 520W
  • Corsair Crystal 280X

Cum s-a descurcat RX 5600 XT in teste?

Ei bine, daca am fost suprins de ceva, cu siguranta nu a fost aspectul placii sau faptul ca pot s-o colorez cum ma taie capul, ci de performanta pe care am obtinut-o in teste si jocuri in configuratia de mai sus. Un aspect important pe care vreau sa-l mentionez este suportul FreeSync 2 care s-a imperechiat numai bine cu monitorul meu si chiar daca nu am avut 60FPS tot timpul, orice framerate intre 40 si 144 s-a simtit la fel. Astazi am facut doua seturi de teste: sintetice si gaming. Ca sa nu o mai lungim, haideti sa vedem ce poate face aceasta placa!

In benchmark-urile sintetice am testat placa cu suita 3DMark. Am ales TimeSpy si FireStrike iar rezultatele au fost foarte bune:

Aceste rezultate sunt in zona de performanta oferita de RTX 2060 de la NVIDIA, insa AMD este intr-o pozitie cam dezavantajata cauzata de lipsa suportului pentru Ray Tracing si DLSS. Haideti insa sa vedem cum s-a descurcat placa in jocuri.

Primul titlu in care am pus-o la transpirat este Borderlands 3. Joc dezvoltat de Gearbox care a fost notoriu pentru problemele sale in DirectX12; probleme care au fost rezolvate intre timp, insa asta nu-l face cu nimic mai usor de rulat, insa Radeon RX 5600 XT nu a avut probleme in FullHD.

Urmatorul joc de pe lista este Forza Horzion 4. Nu sunt multe de adaugat despre FH4 in afara de faptul ca este un joc foarte bine optimizat si foarte aratos. Foloseste foarte bine resursele care i se ofera insa are obiceiul de a consuma destul de multa memorie.

Nu puteam sa fac o sesiune de teste fara sa includ Gears 5; jocul caruia i-am acordat titlul de cel mai bun joc al anului 2019 cand vine vorba de grafica. Un adevarat mancator de resurse si o greutate destul de mare pentru multe placi video, acest joc nu s-a dovedit atat de greu de rulat pentru placa de fata. Ba dimpotriva, aceasta a dovedit inca o data puterea pe care o are in FullHD.

La final am ales un titlu eSports doar de dragul comparatiei iar FIFA 20, printre alte jocuri de acest gen este, cel putin din punct de vedere grafic si al consumului, ceva mai rasarit. Motorul grafic pe care este creat cel mai nou joc din seria de simulare fotbalistica este fix acelasi din Battlefield.

Poate va intrebati unde Dumnezeului este Red Dead Redemption 2 din lista asta. Ei bine, chiar daca l-am numit noul Crysis cand vorbim de testarea componentelor hardware, nu cred ca este inca pregatit pentru o placa nelansata (la momentul redactarii) si am observat ca merge cu dificultati cam pe orice in afara de seria RTX de la NVIDIA. Pe viitor o sa-l includ in metodologia de testare, dar momentan nu-l consider destul de stabil.

Temperaturi si Zgomot

Stiti ca va spuneam eu ceva despre placi video AMD si preparat de oua ochiuri? Nu este si cazul lui RX 5600 XT. Modelul pe care l-am testat eu nu a trecut niciodata de 69*C in load, fie el in teste sintetice sau in jocuri iar ventilatoarele au ramas mereu super silentioase. Cat de silentioase? Destul cat sa nu se auda peste o pereche de be quiet! Pure Wings 2 140mm la 1000 de rotatii pe minut. Asta se datoreaza heatsink-ului gros si a celor patru heatipipe-uri care strabat placa. Si sa nu uitam de cele trei ventilatoare Windforce.

In idle, gratie tehnologiei 0db fans placa a ramas complet silent si temperaturile s-au situat intre 40 si 50 de grade in functie de ce faceam. In redare de video pe YouTube totul a fost linistit si am vazut cateva spike-uri spre 55 de grade, insa in browsing normal si redactare de text placa s-a stabilizat pe la 40, cu bataie spre 39 de grade. Deci mult sub gradul la care sa faci pe ea o omleta cum se cuvine.

Deci a dat AMD lovitura?

Radeon RX 5600 XT este o placa foarte ok care ofera fix performanta cu care se lauda: gaming la rezolutie FullHD cu detalii Ultra la 60 de FPS-uri sau mai mult. O placa care va purta fara doar si poate coroana de regina a gaming-ului de buget si va oferi exact competitia de care avea nevoie piata placilor grafice in acest moment. Noua placa video este disponibila incepand de astazi la pretul de 1349 lei la PC Garage.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button