ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review Gigabyte B550I AORUS Pro AX – Mica, mica, da’ ridica!

De ceva vreme mi-am dezvoltat un viciu pentru sistemele SFF (Small Form Factor) si componentele mici. Adesea raman impresionat de cat de mult ofera unii producatori pe un format atat de mic: de la suport pentru cele mai puternice procesoare, la memorii cu frecvente foarte mari si numeroase posibilitati de stocare. Una dintre aceste placi este si B550I AORUS Pro AX de la Gigabyte. Am pus mana pe ea, am montat componentele si i-am dat bataie. Haideti sa vedem daca aceasta piticanie de 17cm patrati poate sa tina in spate un sistem high-end.

Pentru testele de astazi am folosit un procesor AMD Ryzen 7 3800XT alaturi de un set de memorii ADATA Spectrix D50 la 4133MHz. Pentru stocare am legat un Kingston A2000 de 512GB si placa video a fost NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition.

Gigabyte B550I AORUS Pro AX – Ce ascunde sub radiatoare?

Placile ITX sunt de cele mai multe ori un moft, iar Gigabyte B550I AORUS Pro AX vrea sa duca asta un pas mai departe. Chiar daca chipset-ul B550 pare a fi „de buget” la prima vedere, acesta ascunde niste caracteristici cat se poate de premium. Din pacate, micuta placa de la Gigabyte nu a inclus toate bunatatile pe care acest chipset le poate oferi. Dar sa vedem ce gasim la o privire mai amanuntita si ce as vrea sa fie acolo, dar din pacate lipseste.

Review Gigabyte B550I AORUS Pro AX

Chipset-ul B550 suporta cele mai tari procesoare de la AMD, inclusiv noua generatie construita pe arhitectura Zen 3. Asta inseamna ca etajul de alimentare trebuie sa fie foarte solid, astfel incat sa poata gazdui si procesoare HTPC specifice formatului, dar si monstruozitati precum AMD Ryzen 9 5950X. Bine, ultima varianta este ceva mai SF pentru o astfel de placa de baza, dar sa zicem ca un 5800X tot va indrazni cineva sa puna. Asadar, avem parte de o configuratie cu 8 faze (6+2) cu un controller PWM RAA229004. Acestea sunt sustinute de etaje de alimentare de 90A racite cu ajutorul radiatoarelor. In aceasta configuratie, Gigabyte B550I AORUS Pro AX ar trebui sa sustina chiar si procesoare Ryzen 9 daca nu exista pretentii de overclock de la acestea.

Un aspect pe care nu multi producatori de placi de baza il iau in considerare si care este adesea inteles gresit este conectivitatea. Fiind vorba despre placi foarte mici, acestea nu ofera sloturi PCI aditionale sau foarte multe USB-uri pentru a atasa dongle-uri. Iar daca vine vorba de producatori care fac asta bine, in afara de Gigabyte as mai putea spune doar ASUS. Revenind insa la oile noastre, Gigabyte B550I AORUS Pro AX ofera un port de retea de 2.5GB (Realtek RTL8125B-CG) si Wi-Fi 6 (Intel AX200). In plus ai la dispozitie un PCI Express 4.0 x16 si 2x M.2 (PCIe 4.0). Mai adaugam si patru SATA-uri, cinci USB-uri, un Type-C pe spate. Din nefericire nu are si un header pentru USB-C frontal, iar la o placa cu un astfel de pret mi se pare cam obligatoriu.

Review Gigabyte B550I AORUS Pro AX

In plus, Gigabyte a montat si un buton de BIOS Flashback. Acesta iti permite sa rescrii BIOS-ul in caz de nevoie doar cu placa de baza alimentata. Nu e nevoie de procesor, memorie sau placa video. O miscare foarte buna pentru situatii de urgenta.

Cum s-a descurcat in utilizarea de zi cu zi?

Se da un Ryzen 7 3800XT cu TDP de 105W si un set de memorii cu frecvente mari. Intr-un interval de circa o saptamana, Gigabyte B550I AORUS Pro AX s-a descurcat onorabil insa a avut si cateva probleme. Dar haideti sa le luam pe rand: procesorul a fost lasat la setarile stock, iar singura forma de overclock a fost prin activarea Precision Boost Overdrive. Asta a rezultat intr-o frecventa maxima de 4.700MHz. In schimb memoriile nu s-au descurcat grozav. La fel ca si pe alte placi de baza, am dat de un zid in momentul in care am incercat sa trec de frecventa de 3600MHz cu latenta CL16. Chiar si cu latenta CL15 am intampinat probleme si deja incep sa cred ca ar putea fi memoriile problematice, chiar daca le-am vazut mergand la frecventa maxima pe alta configuratie.

Review Gigabyte B550I AORUS Pro AX

Pe partea de software, trebuie sa spun ca nu am fost mai deloc impresionat. Driver-ul placii audio pare incomplet si de multe ori am avut impresia ca nu schimba anumiti parametri, iar eu doar apas plin de optimism pe niste butoane care nu fac nimic. In rest, cam asta e. Nu avem parte de bloatware sau alte tampenii de softuri ceea ce pentru mine nu reprezinta un minus. Fie este implementat bine, fie nu il bagi si gata. Nu exista cale de mijloc.

Formatul ITX este in continuare dedicat pasionatilor

Folosind placuta asta am reflectat la un lucru. Oare un model mATX la vreo 5-600 de lei nu s-ar fi descurcat la fel? De ce as da 900 de lei pe asta daca nu doar pentru format? Si raspunsul incepea sa ma intristeze putin, dar hei. Pasionatii reprezinta crema comunitatii de pe PC, iar acestia merita produse precum Gigabyte B550I AORUS Pro AX.

Cat despre formatul ITX in sine, consider in continuare ca nu merita banii daca nu ai neaparata nevoie de acesta. Dar daca ar fi sa aleg dintre producatori, cred ca afirmatia mea de mai devreme ramane aceeasi: e fie Gigabyte, fie ASUS. Dintre toate modelele testate, ceilalti producatori nu mi-au oferit produse care sa ma atraga/multumeasca.

Gigabyte B550I AORUS Pro AX este o placa de baza solida care va servi cu usurinta drept punct de plecare pentru un sistem de gaming puternic sau de ce nu, chiar si un workstation portabil. Nu este perfecta si are cateva lipsuri, dar acestea fac mai de graba parte din dotarile „quality of life”, fara sa afecteze performanta generala a sistemului.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button