ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Gigabyte Aero 15 OLED XD este modelul cu care încheiem un 2021 plin de laptopuri puternice (review)

Într-un 2021 în care criza de semiconductori a făcut aproape imposibilă achiziția unui PC de gaming, foarte mulți oameni s-au orientat către un laptop atunci când a fost nevoie de o mașinărie puternică pentru muncă și gaming. Cu ocazia asta am primit o mulțime de modele la test, care mai de care mai interesante și mai puternice. Însă ne apropiem cu pași repezi de finalul acestui an; un final pe care vreau să-l marchez cu un laptop drag mie care mi-a fost partener de muncă pentru ultimele câteva luni: Gigabyte Aero 15 OLED XD.

L-ați văzut în live-uri, în videouri de pe Zona și PlayGround și toți cei care ne-au călcat pragul biroului l-au putut vedea la treabă, ca un adevărat membru al echipei. Și iată că a venit și rândul lui pentru o analiză ceva mai amănunțită, așa că haideți să vedem ce știe să facă acest laptop. Iar ca mic fun fact, acest model este fratele mai mic al lui AERO 17 OLED, ori după cum îl mai cunoaște internetul: laptopul lui Elon Musk.

Seria AERO de la Gigabyte este gândită pentru utilizatorii creativi, astfel oferă dotări de ultimă generație. Printre acestea regăsim și Intel Core i7-11800H, un procesor pe care l-am testat săptămâna trecută și pe care l-am comparat cu un Core i9-11900K pentru desktop. Și dacă tot am un punct de plecare solid, o să arunc o privire atentă și aici, întrucât sunt curios cum se descurcă implementarea celor de la Gigabyte.

Alături de procesor, avem o placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 pentru laptop. Aceasta oferă 8GB de memorie GDDR6 și are un TGP maxim de 105W. Această valoarea o clasează în partea de jos a clasamentului de performanță, acest model putând fi configurat de către integratori oriunde între 85 și 145W.

Specificații de bază

Procesor Intel Core i7-11800H
Memorie RAM 32GB DDR4-3200 (Dual-Channel)
Placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB GDDR6 (105W)
Stocare Samsung PM9A1 NVMe PCIe 4.0 1TB
Ecran 15.6″ Samsung UHD AMOLED

Specificații fizice

Dimensiuni 356 x 250 x 19.9mm
Greutate 2kg

Specificații baterie

Capacitate 99Wh Li-polymer
Încarcător 230W

Conectivitate

I/O 3x USB 3.2 Gen1 (Type-A)
Thunderbolt 4 (Type-C)
HDMI 2.1
mini-DP 1.4
Jack 3.5mm (combo căști / microfon)
Cititor carduri SD UHS-II
RJ-45
Wi-Fi Intel AX200 Wireless (802.11ax)
Bluetooth 5.2

Mai luăm în calcul și cei 32GB de RAM DDR4 la frecvența de 3.200MHz, care sunt împărțiți pe două module a câte 16GB care lucrează în Dual-Channel. Iar modelul acesta îți permite upgrade până la un kit de 64GB, ceea ce ar putea fi util pentru creatorii de conținut. Posibilitățile de upgrade se întind și la zona de stocare, unde Gigabyte Aero 15 OLED XD vine cu un SSD Samsung PM9A1 de 1TB. Acesta folosește o interfață PCIe Gen4 x4 și oferă viteze de transfer de până la 7.000MB/s citire și până la 5.100MB/s scriere.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Intel Core i7-11800H vine sub multe forme și implementări

Despre Intel Core i7-11800H am vorbit de curând într-un material dedicat acestuia, însă îi voi dedica și aici un paragraf pentru că am șansa să compar rezultatele de astăzi cu cele obținute zilele trecute. Sunt curios cum implementarea celor de la Gigabyte afectează rezultatele și dacă temperaturile vor fi mai bune de această dată. Deși tind să cred că prezența unei plăci video semnificativ mai puternice ar putea avea un impact negativ asupra procesorului.

Am folosit aceeași metodologie de testare ca și data trecută, astfel am pornit HWiNFO64 pentru a monitoriza temperaturile, frecvența și consumul procesorului. Gigabyte Aero 15 OLED XD are o abordare diferită și chiar dacă am atins un consum de 100W, acesta a fost pe o perioadă scurtă. După câteva secunde, consumul scade la 70W ceea ce rezultă într-o frecvență de 3.600MHz pe toate nucleele și o temperatură de numai 68 de grade. Astea sunt rezultatele în modul Turbo, însă acest laptop oferă mai multe profiluri de funcționare.

Pe modul de gaming, frecvența și consumul au scăzut și mai mult, astfel procesorul îi oferă mai multă libertate plăcii video. Iar la o frecvență de numai 3.000MHz și un consum de 45W, Intel Core i7-11800H reușește să mențină o temperatură de 59 de grade. Modul Gaming este și cel mai ok din punct de vedere al zgomotului generat, dar personal mi se pare un hit de performanță puțin cam mare, mai ales știind de ce este in stare procesorul atunci când funcționează la 100W.

Bine, partea bună este că Gigabyte Aero 15 OLED XD nici măcar nu se apropie de throttle, astfel este rece la atingere, fără zone foarte calde care să devină deranjante . În zona tastelor WASD am înregistrat sub 30 de grade cu camera FLIR, iar asta se datorează unuia dintre ventilatoarele sistemului de răcire care este situat fix sub tastele cu pricina. De fapt, cea mai caldă zonă cu temperatură de circa 37 de grade am înregistrat-o în zona butonului de power.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Cât de puternic este un laptop pentru creatorii de conținut?

După ce am văzut specificațiile lui Gigabyte Aero 15 OLED XD și am analizat rapid implementarea procesorului Intel Core i7-11800H, este timpul să vedem cum se traduc toate datele astea tehnice în rezultate. Și trebuie să zic încă de la bun început că în comparație cu Zephyrus M16 pe care l-am testat data trecută, implementarea celor de la Gigabyte se concentrează mai mult pe eficiența single-core, în timp ce testele multi-core au văzut un hit de performanță; nu mare, dar vizibil.

Benchmark AERO 15 OLED Zephyrus M16
Cinebench R20 Single-Core 574 551
Cinebench R20 Multi-Core 4950 5149

În Cinebench R20 putem vedea pentru prima dată impactul de performanță, însă ceea ce ASUS ROG Zephyrus M16 a reușit cu un consum de 100W, modelul de la Gigabyte aproape a egalat cu un consum cu 30% mai mic și câteva grade bune în minus când vine vorba despre temperaturi. Aceeași situație o regăsim în mai toate testele, astfel se confirmă ce am spus mai devreme legat de performanța single și multi-core.

Benchmark AERO 15 OLED Zephyrus M16
POV-Ray Single-Core 541 535
POV-Ray Multi-Core 3788 4052
Blender BMW 209 (3m29s) 187 (3m7s)
V-Ray Benchmark 8815 9293

Chiar dacă nu oferă maximul de performanță, sunt de părere că Gigabyte a reușit să găsească o combinație ceva mai rară dintre consum, temperaturi, nivel de zgomot și puterea pe care o oferă utilizatorului. Și un astfel de echilibru este rar, mai ales când vorbim despre formatul unui laptop. Iar pentru treaba asta este responsabil și sistemul de răcire. Acesta funcționează pe același principiu ca și în cazul laptopului ROG, având două ventilatoare și un sistem de heatpipe-uri care conduc căldură spre exteriorul șasiului. Doar că pe fundul lui Gigabyte Aero 15 OLED XD găsim și o zonă acoperită de mesh care lasă răcirea să respire.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Faptul că este un model pentru creatori de conținut nu înseamnă că va oferi o experiență proastă în jocuri. Așa că am pus la treabă laptopul pentru a vedea ce rezultate obținem cu Intel Core i7-11800H și o placă video mai puternică de această dată, adică NVIDIA GeForce RTX 3070 cu TGP de 105W. Și chiar dacă nu aș recomanda gaming la rezoluție mai mare de FullHD pe un laptop, ecranul de pe acest Gigabyte m-a obligat să testez și rezoluția 4K.

Joc Medie FPS
Assassin’s Creed Valhalla (Ultra-High, 1080p) 87
Assassin’s Creed Valhalla (Ultra-High, 4K) 33
Cyberpunk 2077 (Ultra, 1080p) 68
Cyberpunk 2077 (Ultra + Ray-Tracing, 1080p) 30
Cyberpunk 2077 (Ultra, 4K) 45
Cyberpunk 2077 (Ultra + Ray-Tracing, 4K) 16
Red Dead Redemption 2 (Ultra, 1080p) 83
Red Dead Redemption 2 (Ultra, 4K) 39

Assassin’s Creed Valhalla, Cyberpunk 2077 și Red Dead Redemption 2 au rulat la peste 60FPS cu setările maxed out fără nici un fel de problemă la rezoluție FullHD. După care am activat Ray-Tracing și am văzut o scădere de peste 50% a performanței, atingând 30FPS în medie. Desigur, asta se rezolvă cu DLSS care readuce framerate-ul înapoi la peste 60. La rezoluție 4K situația nu a mai stat la fel de bine, însă cei care se pot juca la 30FPS, vor fi fericiți să știe că toate cele trei jocuri la detalii Ultra au trecut de această valoare. Singura excepție a fost Cyberpunk 2077 RTX ON, însă jocul asta cu aceleași setări rulează greu și pe RTX 3080 de desktop, așa că nu pot să-l consider o dezamăgire, în ciuda rezultatului de numai 16 cadre pe secundă.

Un șasiu solid și foarte bine AEROsit

Gigabyte a ales un design futurist pentru acest laptop, integrand câteva elemente elegante precum un logo AERO metalic montat pe spatele șasiului între fantele de aerisire, fix sub logo-ul iluminat de pe capac. În plus, privit din spate, laptopul arată ca o grilă de mașină sport, cu fante de aerisire care străbat întreaga suprafață. Acestea merg și după colțuri, unde regăsim încă două fante ceva mai mici. În continuarea acestora vin porturile I/O care sunt așezate puțin cam prost, dar suplinesc prin varietatea pe care o oferă utilizatorilor.

Pe partea stângă a laptopului avem un HDMI 2.1, Mini DisplayPort 1.4, USB 3.2 Gen1 Type-A, un jack 3.5mm pentru căști și microfon și nu în ultimul rând, un port RJ-45 pentru internet de 2.5GB. Pe partea dreaptă regăsim două USB 3.2 Gen1 Type-A, USB-C Thunderbolt 4 (cu suport pentru alimentare și DisplayPort), cititorul de carduri SD și alimentarea laptopului. Mi-ar fi plăcut ca o parte dintre acestea să fie situate pe spatele carcasei, dar zona aceea este deja ocupată de răcire și cred că este un trade-off necesar.

Odată ce am deschis capacul, primul lucru pe care l-am observat a fost raportul ecran-corp. Cu trei margini de numai 3mm, Gigabyte Aero 15 OLED XD arată extrem de bine și îți dă senzația de spațiu folosit cu cap. Același lucru este valabil și pentru tastatura care se simte extrem de bine, dar și pentru touchpad. Iar partea cea mai tare este că acestea două din urmă sunt mereu reci și plăcute la atingere, întrucât răcirea se întâmplă spre ecranul laptopului. Și comparativ cu Zephyrus M16 care evacua aerul peste ecran, acest model îl scuipă prin spate, astfel temperatura maximă înregistrată în zona ecranului nu a sărit de 35 de grade Celsius.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Tot pe zona de construcție trebuie să menționez și sistemul de protecție implementat în marginile ecranului. Acesta constă într-o fâșie de cauciuc care previne impactul accidental cu carcasa. Capacul se închide automat dacă distanța dintre el și corp este mai mică de 10cm, așa că trebuie să luați în considerare treaba asta dacă aveți laptopul setat să intre în sleep odată ce închideți clapeta. Iar pentru oamenii ăia de-și pun bandă adezivă peste webcam, Gigabyte Aero 15 OLED XD are un capac integrat pe care-l poți trage peste lentilă odată ce ți-ai terminat treaba cu ea.

Un ecran spectaculos

Una dintre caracteristicile principale ale lui Gigabyte Aero 15 OLED XD este ecranul 4K OLED creat de Samsung. Acesta nu este nici de departe impresionant dacă privești acest laptop drept un model de gaming, însă pentru creatorii de conținut este numai bun. Imaginile arată foarte bine și acuratețea culorilor oferită de panoul OLED este greu de comparat cu alt tip de ecrane. Asta îl face și versatil, astfel poți să îți editezi un batch de poze în Photoshop fără să dai rateuri pe zona de culoare, ca mai apoi să intri în jocul preferat și să te bucuri de grafica acestuia pe un ecran extrem de performant.

Singurul lucru care mi se pare un compromis aici este rata de reîmprospătare a panoului care atinge valoarea maximă de 60Hz. Dar încă o dată, cred că Gigabyte a calculat acest aspect și la fel ca și în cazul procesorului, a reușit să obțină un balans care va mulțumi orice tip de utilizator. Bine, poate pasionații de eSports vor avea ceva de comentat, dar aceștia vor prefera un monitor dedicat oricum.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Ecranul are o acoperire de 100% a gamutului de culoare DCI-P3, ceea ce oferă cu circa 30% mai multe culori decât sRGB. Și pentru a te asigura că imaginile afișate corespund cu cele din realitate, Gigabyte a obținut și o certificare Pantone, iar ecranul este calibrat X-Rite din fabrică. În acest fel, obține o acuratețe perfectă Delta E.

Dacă ecranul laptopului nu îți este de ajuns, portul HDMI 2.1 îți permite conectarea unui monitor 4K la 120Hz, sau orice sub aceste specificații. Iar dacă două monitoare încă nu-ți satisfac nevoile, prin intermediul Thunderbolt 4 poți conecta și un al treilea ecran 4K. Ar trebui să ajungă, nu?

Software și iluminare RGB

Am văzut cât e de puternic, cum este construit și răcit, știm cât de bun este ecranul, dar o altă parte importantă din experiența de utilizare a lui Gigabyte Aero 15 OLED XD este componenta software. Cred că este de departe cea mai bună implementare pe care am văzut-o pe un laptop deoarece nu este deloc intruzivă și-ți oferă doar informațiile cu adevărat utile. Ai control asupra profilelor de performanță, poți vedea statistici despre sistem și cam atât, să fiu sincer. Dar nici nu e nevoie de mai mult.

Review Gigabyte Aero 15 OLED XD Intel

Și tot cu ajutorul panoului de control poți controla și iluminarea tastelor. Tastatura de pe modelele Aero folosește tehnologia Gigabyte Fusion, ceea ce se traduce prin luminozitate mai mare și iluminare individuală pentru fiecare tastă. Asta duce la multe posibilități de personalizare, astfel îți poți seta laptopul după bunul plac, singura limitare fiind imaginația ta.

The grand finale!

Nu cred că există un mod mai bun de a pune capăt unui an aglomerat care a fost 2021 decât cu un laptop pe care am apucat să-l folosesc ceva mai mult timp și cu care m-am familiarizat în ultimele luni. A fost un an dificil, dar am avut și ceva de învățat și am văzut cum vechiul desktop poate fi înlocuit cu un laptop. Și chiar dacă diferența de performanță este adesea imensă, nu mai putem spune că laptopul este un dispozitiv doar pentru nagivat pe internet și urmărit filme, ci a devenit un partener de nădejde la birou și un prieten cu care te poți juca ultimele apariții.

Gigabyte Aero 15 OLED XD este un laptop bun, iar punctele slabe se traduc în mici compromisuri pe care producătorul le-a făcut pentru a-ți oferi ție, utilizatorului, o experiență de utilizare plăcută. Da, poate că procesorul și placa video nu funcționează la capacitate maximă, dar nici nu ating temperaturi îngrijorătoare, iar situațiile în care am văzut peste 80 de grade Celsius au fost extrem de rare și au venit sub forma unor spike-uri total întâmplătoare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button