Adesea ma gandesc la viitor: cum va fi, ce noutati vor aparea, ce se va schimba pe lumea asta. In acelasi timp, curiozitatea ma poarta si pe taramul gaming-ului. Stau si-mi imaginez cum va evolua toata industria asta. Stiu deja ca pe finalul acestui an ma voi juca pe Xbox Series X si PlayStation 5. Mai stiu si ca urmatoarea generatie de placi video RTX va face din Ray Tracing un adevarat must-have cand vine vorba de gaming. Dar oare ce se ascunde dupa aceste certitudini? Unde va fi gaming-ul peste mai bine de doi-trei ani? Asa ajungem la discutia de astazi. Gaming-ul pe Cloud, iar cu ajutorul GeForce Now am sansa sa pasesc timid spre acest viitor. Ce este, cu ce se mananca si daca merita sau nu, aflati din acest material!
Ce este GeForce Now de la NVIDIA?
Acum cateva zile va povesteam despre GeForce Now si ce stie sa faca, insa o sa fac o recapitulare pentru cei care ati ratat articolul precedent. Acest program este un serviciu de cloud gaming care se diferentiaza de variantele create de Google, Sony si Microsoft. De asemenea, cred ca marele atuu al acestui serviciu este fix modul in care functioneaza:
- Platesti abonamentul (sau alegi varianta Free)
- Verifici lista de jocuri suportate
- Cumperi sau descarci (daca este free-to-play) jocul preferat
- Te conectezi la un PC virtual si te joci
Pe scurt, nu cumperi jocurile pentru GeForce Now. Ai libertatea de a alege platforma preferata. Vrei sa stai pe Steam in continuare si sa aduni Achievement-uri, Badge-uri si alte elemente specifice platformei de la Valve? No problem, doar cumperi jocul, il activezi pe Steam si gata! Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte platforme.
GeForce Now nu iti ofera o platforma proprie, ci doar te lasa sa te conectezi la un calculator performant. Asemanator cu modul in care intri in PC-ul unui prieten cu Team Viewer. Odata ce ai accesat PC-ul virtual, poti sa te joci linistit. Partea si mai buna este ca PC-ul tau nu trebuie nici sa fie prea puternic, nici sa aiba spatiu liber pe el. Trebuie doar sa fie capabil sa sustina un stream la rezolutie 1080p60.
Cerinte de Sistem
Cum am zis si mai sus, nu ai nevoie de cine stie ce configuratie pentru a rula GeForce Now. Programul este creat fix pentru persoanele care nu isi permit sau nu vor sa-si cumpere un PC pentru cateva jocuri, astfel un abonament este mult mai profitabil pentru acestea. Alta parte pozitiva este ca poti rula GeForce Now si pe macOS, astfel nu va trebui sa-ti mai bati capul cu solutii precum Bootcamp sau configuratii Dual-Boot pentru a te putea juca.
Pentru a rula GeForce Now pe Windows ai nevoie de:
- Procesor dual-core cu frecventa minima de 2GHz
- 4GB de memorie RAM
- Placa video care suporta DirectX 11 (NVIDIA GeForce 600, AMD Radeon HD 3000, Intel HD 2000)
Utilizatorii de Apple vor trebui sa aiba cel putin unul dintre urmatoarele modele:
- iMac 20″ Late 2009
- iMac 21.5″ Late 2009
- iMac 27″ Late 2012
- MacBook 2008
- MacBook Air 11″ Early 2015
- MacBook Air 13″ Late 2008
- MacBook Pro 13″ Early 2015
- MacBook Pro 15″ Late 2008
- MacBook Pro 17″ 2009
- Mac Pro Late 2013
De asemenea, GeForce Now suporta orice mouse si tastatura, sau pentru cei care vor sa foloseasca un controller, unul dintre urmatoarele modele:
- Sony DualShock 4 (USB sau Bluetooth)
- Logitech Gamepad F310/F510/F710 (Direct Input)
- Microsoft Xbox 360 sau Xbox One Controller (USB)
Cum se comporta GeForce Now?
Pentru a raspunde acestei intrebari, trebuie sa mentionez ca am folosit un cont cu abonament Founder’s Edition. Asta mi-a oferit libertatea de a-mi personaliza asa cum doresc setarile de stream (cu limitele impuse de soft) si sa ma joc pana la 6 (sase) ore intr-o singura sesiune.
Haideti sa va povestesc care este treaba cu abonamentele si diferentele dintre ele:
- GeForce Now FREE – Cu abonamentul GeForce Now gratuit poti folosi serviciul, insa ai limite. Poate cea mai urata parte este cea cu statul la coada. Asta inseamna ca daca nu platesti, te poti juca, insa abia dupa ce locurile pe server au fost distribuite abonatilor cu plata. De asemenea, dupa o ora de joc, va trebui sa parasesti sesiunea si sa astepti la o alta coada.
- GeForce Now Founder’s Edition – La 5.49 euro pe luna abonamentul FE de la NVIDIA pare o oferta foarte buna. In primul rand vei primi un trial de trei luni pe fiecare cont nou. Sa zicem ca vrei sa iti faci abonament acum. Asta inseamna ca pana in Aprilie nu platesti absolut nimic, dupa care vei plati pentru un an de zile cei 5.49 euro pe luna. Asta inseamna 65.88 euro, sau pretul unui joc nou aparut. Pentru suma asta primesti prioritate pe server, poti juca pana la 6 ore/sesiune si te vei bucura de cele mai bune setari grafice, cu tot cu Ray Tracing activat in jocurile care suporta noua tehnologie.
Merita sa cumpar GeForce Now in loc sa-mi fac un PC de gaming?
Asta este tipul de intrebare careia ii poti raspunde cu alta intrebare: Ce fel de gamer esti? In functie de raspunsul de aici, raspunzi si la prima. Daca vrei sa joci titluri eSports la nivel semi-profesionist sau mai sus, un astfel de abonament nu este pentru tine. In testele pe care le-am facut, toate jocurile cu impuscaturi testate au prezentat simptome destul de urate de input lag. Asta anuleaza din start utilizarea in regim de gaming competitiv a GeForce Now. Atat in Metro: Exodus cat si in Call of Duty: Modern Warfare, am dat de problema asta, iar in multiplayer nu ai nicio sansa contra adversarilor care joaca pe propriile PC-uri.
Din punctul meu de vedere, abonamentul asta este potrivit pentru un gamer casual. Am testat The Witcher 3: Wild Hunt si Assassin’s Creed Odyssey. Doua jocuri RPG in care input lag-ul nu este un element care sa strice experienta. Cam dupa 5-10 minute de gameplay incepi sa uiti ca ai un mic delay si totul devine natural. De asemenea, nu va trebui sa iti cumperi cine stie ce PC pentru a rula unul dintre aceste jocuri, de altfel destul de greu de tinut la Ultra.
Desigur, au mai existat si cate sughituri in sensul in care, cateodata am avut lag destul de mare si jocul se misca prost. Asta se datoreaza conexiunii la serverele NVIDIA, insa nu este ceva foarte grav si pare sa se stabilizeze cu cat joci mai mult.
GeForce Now pe alte platforme
Alta caracteristica foarte interesanta a acestui software este posibilitatea de a te juca atat pe telefon, cat si pe televizor fara a avea macar un calculator sau laptop in casa. Aici o sa va dau doar cateva exemple, intrucat nu am avut la indemana ce-mi trebuie pentru a testa mai in detaliu:
- Gaming pe Android: In cazul unui telefon cu Android, am testat GeForce Now pe device-ul personal, un Huawei Mate 20 Lite. In Borderlands 3 am intampinat input lag, dar din ce am observat, pare sa fie o problema pe care o au mai toate jocurile de pe Epic Games Store. In Assassin’s Creed Odyssey insa, totul a mers super si am jucat la rezolutie 1080p cu detaliile la High. Asa le-a setat aplicatia, asa le-am lasat. Raportat la ecranul de 6.3″ al telefonului, s-a vazut foarte ok. Inclusiv setarile au fost foarte simple. Descarci, conectezi controller-ul prin BT si gata.
- Gaming pe TV: Daca vrei sa te joci pe TV fara sa cari PC-ul in living room sau fara sa legi un laptop prin HDMI, o poti face fara probleme prin intermediul NVIDIA Shield TV. Singurele cerinte in acest caz sunt o conexiune de minim 15Mbps si un set de periferice; fie mouse si tastatura, fie un controller (Shield, DS4, Xbox 360/One). De asemenea, ar mai exista si combinatia dintre Android si TV. Poti instala GeForce Now pe telefon, ca mai apoi sa faci screen mirroring pe un televizor si sa te joci pe ecran mare.
A venit timpul sa renuntam la PC-ul de gaming in favoarea gaming-ului prin Cloud?
Nu cred ca este inca timpul sa ne punem macar intrebarea asta. PC-ul de gaming (sau consola pentru cei care o prefera) inca este cea mai buna varianta de a te bucura de jocurile favorite. Posibilitatea de upgrade, faptul ca este obiectul tau palpabil si lipsa restrictiilor, inca fac din PC-ul personal cea mai buna alegere.
GeForce Now este insa un proiect foarte interesant. Imi place ca ofera o varianta si oamenilor care nu isi permit sau nu-si doresc sa investeasca intr-o configuratie scumpa pentru gaming, ci vor doar sa joace cateva titluri. In continuare va trebui sa-ti cumperi jocurile, dar raman ale tale si daca alegi sa nu iti reinnoiesti abonamentul la GeForce Now dupa ce ai terminat de jucat ce te intereseaza. Vad acest abonament ca pe o investitie asemanatoare Netflix si Spotify. Bun de avut daca ai la ce sa-l folosesti.