Review: Evolve-Recomandat doar daca il joci cu prietenii!

De caitva ani, multiplayerul asimetric este un tel de neatins pentru multi dezvoltatori. Jocuri precum seria Assassins Creed, Dying Light, Left 4 Dead sau Natural Selection si-au incercat norocul, reusind sa livreze o experienta partial asimetrica. Intra in scena Evolve. Un joc cu un potential masiv, cu un multiplayer cu adevarat asimetric, dar care are si ceva probleme. Unde sunt acestea? Ramane sa vedem in urmatorul review.
Vom face lucrurile un pic invers in aceasta recenzie, concentrandu-ne pe ceea ce inseamna elementul multiplayer si gameplay, acordand mai putina atentie povestii, care si asa ofera momente „unice, de neuitatat”. Intre ghilimele de rigoare, evident.
Intai trebuie sa intelegem ce inseamna un multiplayer asimetric. Practic, jucatorii acestui gen sunt pusi in diverse roluri, avand abilitati diferite, schimband astfel dinamica jocului radical. Natural Selection 2 este un exemplu bun in acest caz, dar nici el nu intra in aceasta categorie decat partial. Evolve reuseste sa ofere aceste elemente din perspectiva Hunterilor si a Monstrului. Practic, intr-un meci patru contra unu, monstrul este intr-un dezavantaj absolut la inceputul jocului, iar Hunterii, echipa care trebuie sa rapuna monstrul, este cea care detine avantajul. Problema este ca jocul se numeste Evolve, nu Stagnate, iar monstrul poate evolua, primind astfel noi abilitati, avand trei nivele de upgrade la dispozitie. Daca la nivelul unu este puternic, dar poate sa fi disponibilizat relativ usor, incet dar sigur, atacand fauna de pe planeta, consumandu-le carnita si ridicantu-si scutul, evolueaza la nivelul doi. Nivelul care te pune pe aceasi treapta cu Hunterii, fiind acum aproape la fel de puternic precum acestia, dar nu indeasjuns cat sa le faci fata de unul singur. Si apoi urmeaza nivelul trei, unde monstrul devine un fel de Godzila intre pitici, capabil sa rada totul in calea sa. Un jucator inteligent poate folosi avantajele si dezavantajele sistemului de level up in favoarea sa, ba mai mult, daca stie cum sa se ascunda si sa vaneze, poate sa evite cu succes Hunterii pana la nivelul trei. Hunterii pe de alta parte sunt organizati pe clase: Assault, ala cu damage-ul, Trapper, scout-ul echipei si cel care este capabil sa gaseasca monstrul mai repde, Medic-ul, care presupun ca stie toata lumea ce face si Suport-ul, care este carja echipei, avand cloack sau scut ca abilitati. Cei patru membri trebuie sa colaboreze pentru a gasi si disponibiliza cat mai repede monstrul. Cu cat pierzi mai mult timp, cu atat mai mult timp oferi monstrului sa evolueze si sa devina mai puternic, astfel munca in echipa este esentiala. Problema este ca jocul este online, eu personal ajungand uneori in echipa cu cate un rus care nu stia boaba de engleza si care mai avea si impresia ca este Rambo. Daca echipa pierde un membru, un monstru inteligent poate utiliza asta in avantajul sau, atacand rand pe rand pe ceilalti hunteri in functie de importanta personajelor. Cel mai bine, joci cu un grup de prieteni, asa cum multi fac in Left 4 Dead, joc realizat si el tot de catre studioul care a pus cap la cap Evolve. Sau, joci cu boti. Si nu, nu ati auzit gresit si nici nu m-am lovit la cap! Inteligentul Artificial in acest joc este… inteligent! Nu rateaza, nu pune dom-uri atunci cand nu trebuie, iar daca este intamplator si medic, atunci esti in avantaj clar.
Hunterii au parte de trei variatii, la fel si monstrii, fiecare cu un set de abilitati si arme diferite oferind astfel diversitate. Monstrul, indiferent ce variatie alegi, trebuie sa joace defensiv pana la ultimul nivel, iar Hunterii trebuie sa fie cat mai activi si sa caute monstrul, lucrand impreuna si folosindu-se de avantajele pe care fiecare clasa le ofera. Ei bine, aici jocul sufera cel mai mult. Evolve s-ar putea numi la fel de bine Baba Oarba sau V-ati ascunselea, fiind in esenta un joc in care alergi chiar si cate zece minute dupa un monstru fara sa gasesti nimic. Acest gen de meciuri este de inteles, practic se foloseste de psihologia gamerului, vanatorii si vanatul indeplinindu-si rolurile perfect. Pacat ca nu se traduce intr-un gameplay intens. Ai parte de 70% plimbari prin nivel, 10% lupte cu fauna si 20% lupte cu monstrul. Cam asta este procentajul pe activitati pe care un joc obisnuit il are. Asta daca esti intr-o echipa buna si ai si un monstru care stie sa joace. Un meci poate sa dureze intre cinci si 40 de minute, si este in esenta un razboi de uzura, jucandu-se cu rabdarea si cu nervii tai. Practic primul care care cedeaza inclina balanta in favoarea oponentului. Este o idee buna, dar care poate dura mult prea mult. Iar modurile de joc nu ajuta nici ele in aceasta privinta.
In acest moment avem doar patru moduri de mutliplayer. Hunt, probabil cel mai jucat mod, in care jucatorii trebuie sa omoare monstrul, fie monstrul reuseste sa distruga un releu de energie; Nest, unde monstrul trebuie sa protejeze o serie de cuiburi pe harta, Rescue, unde trebuie sa aperi niste colonisti pana cand acestia scapa si Defend, unul dintre cele mai incitante moduri, unde hunterii trebuie sa se infrunte cu un Goliath, un tip de monstru, dar si niste mici ajutoare ale acestuia. Din pacate cel mai jucat mod este Hunt, de foarte putine ori gasind jucatori in restul modurilor. Este pacat. Atat Defend cat si Nest sunt moduri mult mai incitante, cu un obiectiv fix, dar si acestea pot dura chiar si o ora dupa cum am spus. Iar daca stai sa analizezi cu atentie, toate cele patru moduri de joc se rezuma la acelasi lucru.
Si problema majora a jocului nu este nici macar faptul ca un meci poate dura prea mult, ci faptul ca sunt foarte multe momente moarte, in care pur si simplu te plimbi dupa Trapper si incerci sa gasesti monstrul. In cazul monstrului insa, ai foarte multe de facut. Trebuie constant sa te ascunzi, sa vanezi pentru a regenera scutul si viata si ai un obiectiv concret. Turttle Rock Studios ar fi trebuit sa ofere ceva mai multe de facut echipei de Hunteri, nu doar vanatul de monstri albinosi pentru a primi bonusuri. Idei pentru a-i spori dinamismul ar fi destule, trebuie doar sa vizitati o serie de forumuri, jucatorii deja plangandu-se de felul in care jocurile se intind cam prea mult si de faptul ca hunterii fac cam prea putine pe harta.
Pentru ca tot am discutat despre harti, trebuie sa amintesc inca un alt element neplacut. Cu toate ca jocul arata superb, cel putin din punct de vedere al arhitecturii de nivel, hartile sunt… banale. Cu exceptia unor mici variatii ici si colo, aproape toate sunt relativ identice, realizate dupa aceasi reteta.
Sistemul de progresie nu este rau deloc. Atat abilitatile pasive, cat si deblocarea personajelor sau a monstrilor se face organic. Sunt elemente care te imping sa folosesti doar o anumita arma sau anumit set de abilitati pentru a debloca un nou personaj, astfel obligand jucatorul sa se adapteze si sa experimenteze. Din nefericire nu iti ofera ceva de facut dupa ce ai deblocat toate abilitatile, moment in care jocul devine… staganant. Pe langa asta, are si momente in care este obositor, mai ales atunci cand trebuie sa repeti aceeasi actiune pentru a putea debloca ceva. Din fericire progresia contului este independenta de aceste elemente, asa ca il putem aproape ierta la acest capitol.
Am ales sa discutam despre campanie la final, inainte de grafica si sunet, pentru ca este cea mai slaba componenta a jocului. Mai slaba decat cea din TitanFall. Nu stiu ce este cu acest nou trend de a include in jocurile orientate spre Co-Op o campanie multiplayer cu densitatea unei macaroane umede, dar sincer sa fiu este o experienta janica. Nu ofera decat o poveste subtire de fundal SF din anii 80, in care Hunterii trebuie sa omoare monstrul si monstrul trebuie sa omoare Hunterii. Sheer, planeta pe care se desfasoara jocul, nu iti da impresia de… nou, fiind acelasi amalgam de elemente repetitive care te fac sa iti smulgi parul din cap ori de cate ori acestea se succed pe ecranul tau. Iar finalul te va face sa iti smulgi si ultimele fire din cap … garantat!
Trecand la grafica si sunet, jocul arata superb. Sunt putine elemente de care te poti plange din punct de vedere vizual sau auditiv. Cu exceptia lipsei de diversitate a hartilor, Evolve face o treaba buna in a evidentia ce inseamna sa fii un vanator virtual. Trebuie sa te uiti in jurul tau de resturi de animale devorate, copaci rupti, urme si tot asa. Sunt elemente care fac jocul sa isi arate potentialul pierdut si unde s-ar fi putut lucra un pic mai mult. Sigur, hartile par mai mari decat sunt in realitate, cu elemente distincte, cu fenomene naturale si tot felul de alte lucruri care se intampla in jurul tau. Iar modelele monstrilor sunt absolut senzationale. Miscarile, sunetele pe care le scot, atacurile, toate sunt un delicu vizual. Nici Hunterii nu sunt mai prejos, fiecare personaj din Evolve avand un stil distinct si un look diferit de al celorlalti. De fapt tot jocul intra in capitolul diferit, fauna complementand si ea atmosfera. Bine, sunt momente in care jocul o ia razna si ramai cu monstrul blocat, dar dupa ultimul patch nu am mai intalnit astfel de probleme. Am incercat jocul cu o pereche de casti 7.1 si am avut neplacuta experienta de a fi Trepper. Am sarit de pe scaun literalmente cand am auzit monstrul. Asta pentru ca in spatele meu se auzea ceva trosnind si a urmat apoi un urlet brusc si o bucata de piatra mi-a picat in cap. Mi-a luat ceva sa-mi redozez respiratia si sa-mi stapanesc adrenalina. Sunetul contribuie in mod activ la atmosfera, atat muzica dar si sunetele de fundal te pot face sa tresari ca un apucat. In concluzie, din punct de vedere grafic si auditiv, Evolve este un joc senzational.
Evolve mi-a lasat impresia TitanFall-ului de anul trecut. Mult hype, dar nimic special. Sunt multe lucruri pe care le face bine, extrem de bine chiar. Dar pana la urma daca pui in balanta ce face bine si ce face prost, este un joc mediocru, cu multe idei risipite. Turtle Rock Studios sustin ca Evolve este o platforma care va evolua, si sincer sper asta, pentru ceea ce au livrat in acest moment este sub asteptarile mele si ale multor jucatori. Concluzie, cumperi Evolve doar daca ai inca trei prieteni cu care sa joci. Atat si nimic mai mult. Potential exista, iar moduri noi si DLC-uri se pot adauga. Dar ceea ce am primit in ziua lansarii lasa mult prea mult de dorit!