ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Vorbim despre Crucial X6 și facem unul cadou cu ocazia aniversării de 25 de ani a producătorului (review)

Apariția SSD-ului a marcat o revoluție în industria hardware. Un debut timid cu prețuri mari și capacități mici nu prevestea un viitor foarte sigur, dar uite cum ani mai târziu, aceste medii de stocare foarte rapide sunt peste tot, sunt accesibile și doar ignorant să fii ca să nu cumperi măcar unul pe care să-l bagi în sistemul personal. După succesul înregistrat în formate pentru PC, adică SATA și M.2, producătorii s-au gândit să aducă tehnologia și în format extern. Iar astăzi vorbim fix despre un astfel de SSD, pe numele din buletin Crucial X6.

Producătorul de medii de stocare și memorie RAM a livrat un SSD extern pe USB-C, care oferă viteze mari și s-a dovedit mega util în transferul de fișiere mari. Iar aici la Zona, 50GB de filmare sunt așa, o nimica toată. Așa că am conectat SSD-ul la un port de pe workstation-ul din birou și m-am apucat de testare.

Review Crucial X6 SSD Extern 1TB

Să facem cunoștință cu SSD-ul

Primul lucru care îți va atrage atenția este dimensiunea lui Crucial X6. Dacă ar fi să-l compar, aș face-o mai de grabă cu un cititor de carduri SD decât cu un card bancar. Este aproape pătrat, măsurând 69mm pe o latură și 64mm pe cealalta și are o grosime de numai 11mm. Iar la așa dimensiune, greutatea este pe măsură la sub 40 de grame. Și în ciuda aspectului petite, SSD-ul este proiectat să reziste fiind capabil să supraviețuiască la căzături de până la 2m înălțime.

Capacitate 500GB / 1TB / 2TB / 4TB
Viteză Până la 540MB/s pentru modelele de 500GB, 1TB și 2TB
Până la 800MB/s pentru modelul de 4TB
Interfață USB Type-C (USB 3.2 Gen.2)
Dimensiune 69x64x11mm
Greutate ~40 grame
Garanție 3 ani

Crucial X6 vine în patru variante de dimensiune cuprinse între 500GB și 4TB. În afară de capacitate, singura diferență dintre cele patru modele apare în cazul variantei de 4TB a cărui viteză poate atinge până la 800MB/s. Celelalte trei versiuni se duc până în 540MB/s. Pentru a atinge aceste viteze, producătorul a ales conectivitate USB Type-C cu standardul USB 3.2 Gen.2. Din păcate, puține dispozitive oferă acest slot și pentru testare am folosit workstation-ul Zona care este construit pe o platformă AMD Threadripper Pro și are USB-ul necesar… unul singur, pe spatele plăcii.

Review Crucial X6 SSD Extern 1TB

Cei care nu au un port USB Type-C, vor trebui să cumpere un adaptor la USB Type-A pentru acest SSD întrucât nu este inclus în pachet, fiind însoțit doar de un cablu foarte scurt. Din fericire, un cablu de la încărcătorul unui telefon ar trebui să se descurce binișor și cum majoritatea oamenilor NU au acces la un USB 3.2 Gen.2, oricum nu va fi o problemă.

Aspectul lui Crucial X6 este modern, cu un finisaj two-tone care îmbină suprafața mată cu elemente glossy. Nu arată rău, însă cele două suprafețe lucioase atrag amprentele ca un magnet (vechiul clișeu) și va trebui curățat destul de des. Mai găsim portul USB-C și cam asta este tot. Importantă este însă construcția. Nu doar că rezistă la căzături, însă producătorul ne spune că nu va fi afectat nici de șocuri, vibrații sau temperaturi extreme, fie ele mari sau mici.

Review Crucial X6 SSD Extern 1TB

Cât de rapid este Crucial X6?

Spuneam la început că la noi în birou se lucrează cu fișiere mari. De la filmările care ajung la editare și mai apoi pe ecranele voastre prin intermediul YouTube, până la poze pentru produse și tot felul de fișiere care ne ajută în procesul de creare de conținut. Iar pentru asta, folosim o mulțime de medii de stocare. Doar Ovidiu are pe birou opt SSD-uri portabile de 1TB sau mai mari. La mine sunt vreo două bucăți, Dan are și el o colecție impresionantă și înțelegeți ideea.

Iar toate aceste medii de stocare sunt mari și rapide, întrucât nu ne permitem să pierdem timp pe transferul de fișiere sau să rămânem fără spațiu. Deci Crucial X6 trebuia să se ridice la așteptările noastre. Pentru a-l testa am folosit CrystalDiskMark, asta așa, ca să ne facem o idee, însă adevăratul test a fost transferul de fișiere. Iar rezultatele arată cam așa:

Cu viteze de peste 500 MB/s la citire și în jur de 300 MB/s la scriere, cred că putem spune că micuțul Crucial X6 se descurcă foarte bine. Am putut transfera zeci de GB de fișiere în doar câteva minute, iar când l-am lăsat să ruleze testul în CrystalDiskMark m-am dus să îmi fac o cafea. Și nici n-a apucat bine espressorul din birou să cârâie, că deja era gata testul… dar pauza de cafea este pauză de cafea, deci s-a respectat negreșit.

Și am făcut și un test de rezistență. Dacă tot am vorbit de curând despre FIFA, m-a apucat pofta de fotbal și am vrut să țin câteva duble. Iar cum minge nu avem în birou, am improvizat cu SSD-ul. Am ținut două duble, că atâta s-a putut, dar cred că a fost un test destul de bun. Și chiar dacă producătorul nu specifică asta, atâta timp cât nu ajunge apă in slotul USB, restul SSD-ului poate fi considerat water-proof.

Review Crucial X6 SSD Extern 1TB

Per total, Crucial X6 este un SSD extern bun. Oferă capacități mari de stocare într-un format extrem de compact și viteze destul de bune încât să facă față într-un mediu de lucru foarte activ, în care transferul de fișiere mari este vital. Și cum oamenii din spatele Crucial sunt cei de la Micron, nu cred că risc să spun o prostie dacă zic că am încredere că va rezista mult și bine, chiar și în condițiile noastre de utilizare.

Produsele Crucial sunt disponibile prin partenerii ASBIS România. Modelul pe care l-am testat astăzi poate fi achiziționat la prețuri începând de la 691 de lei de la mai multe magazine din țară. Puteți vedea o listă cu opțiuni pe Compari.ro

Crucial lansează SSD-ul P5 Plus cu viteză Gen4

Titulatura de SSD de buzunar este câștigată clar de X6, dar producătorul oferă și soluții clasice, dedicate sistemelor desktop. Astfel, aruncăm o privire rapidă peste Crucial P5 Plus, un SSD M.2 NVMe care oferă viteze de până la 6600MB/s și include o mulțime de caracteristici extra. Printre acestea regăsim criptare hardware, accelerare dinamică a vitezei de scriere și un sistem de protecție împotriva temperaturilor ridicate. În acest fel, transferurile tale vor fi și sigure, nu doar rapide.

Crucial P5 Plus va fi disponibil în trei variante, cu capacități de stocare diferite:

  • 500GB cu viteză de citire de 6600MB/s și viteză de scriere de până la 4000MB/s;
  • 1TB cu viteză de citire de 6600MB/s și viteză de scriere de până la 5000MB/s;
  • 2TB cu viteză de citire de 6600MB/s și viteză de scriere de până la 5000MB/s.

Crucial P5 Plus

Crucial aniversează 25 de ani cu un giveaway! – Concurs încheiat

Dacă v-a plăcut Crucial X6, vin cu o veste bună pentru voi. Producătorul aniversează 25 de ani de la înființare și oferă un SSD identic cu cel testat de noi. Pentru a intra în tragerea la sorți, trebuie să îmi spuneți în comentarii cum ați folosi voi acest SSD și să apăsați pe butonul mare și grăsan de mai jos care vă redirecționează către pagina concursului. Extragerea va avea loc în decursul zilei de luni, astfel aveți un weekend la dispoziție să vă înscrieți. Multă baftă tuturor!

Iată că a trecut ziua de luni și avem un câștigător: Daniel Alexandrescu. O să fii contactat pe mail-ul cu care te-ai înscris pe Gleam pentru a-ți revendica premiul. Vă mulțumim tuturor pentru participare!

Giveaway Crucial x Zona

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Salutare,
    In primul rand vreau sa va urez felicitari pentru ceea ce faceti, sunteti super tari si va urmaresc toate video-urile de pe Youtube.
    Modul in care as putea sa folosesc acest SSD ar fi sa il incarc cu poza si filmari pe care le am inca din copilarie. ~700 GB. Practic, l-as folosi pe post de backup si bineinteles as putea sa am pozele cu mine oriunde as merge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button