ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review Crucial Ballistix – Sau cum să nu irosești banii pe memorii scumpe

Am avut Ryzen-uri încă de la prima generație, iar primul din această serie pe care am pus mâna a fost un 1500X. La vremea aceea era un super procesor (în comparație cu vechiul Core i5 pe care-l înlocuia), dar am observat destul de rapid că platforma celor de la AMD mai necesită ceva muncă pentru a rula optim. Și iată cum atenția publicului a revenit, după mult timp, la frecvența și latențele unui set de memorii RAM. Așa că astăzi vom arunca o privire la un kit Crucial Ballistix cu capacitatea de 32GB la frecvența de 3.600MHz și latență CL16.

Ce impact are RAM-ul asupra performanței unei platforme Ryzen?

Pentru a vă răspunde la această întrebare, va trebui să vă explic pe scurt modul în care funcționează un procesor și ce rol are memoria în toată povestea asta. AMD a construit procesoarele Ryzen pe baza unor module numite CCX (Core Complex), iar fiecare dintre acestea conține patru nuclee. Astfel, pentru un AMD Ryzen 1700X spre exemplu, producătorul folosea două astfel de CCX-uri pentru a obține un total de opt nuclee.

Aici intervine termenul de FCLK (Infinity Fabric). Acesta este folosit pentru a facilita comunicarea între cele două CCX-uri și este legat în mod direct de frecvența memoriei RAM. Iar aici vedem impactul pe care îl are un kit de memorii bun: cu cât frecvența este mai mare, cu atât comunicarea dintre CCX-uri prin intermediul Infinity Fabric este mai eficientă și automat, crește performanța totală a procesorului.

Ryzen 5900X AMD Ryzen 5000

Bun, deci am aflat ce treabă are frecvența memoriei cu procesoarele AMD. Acum să vedem și care este treaba cu latența CAS. Aceasta este exprimată adesea în codul kit-ului de memorii și în cazul setului de Crucial Ballistix pe care îl folosim pentru acest articol are valoarea 16: 32GB 3600MHz CL16. Termenul de CL16 se măsoară în nanosecunde și exprimă intervalul dintre momentul în care ai dat o comandă și timpul în care ți-a răspuns hardware-ul. Latența are un impact mult mai mic decât frecvența în utilizarea de zi cu zi, dar este important să păstrăm un balans între cele două.

Crucial Ballistix (sau „Bolstics” pentru cunoscători)

Nu este pentru prima dată când acest kit de Crucial Ballistix își face apariția la Zona. Setul de memorii a mai fost folosit și la alte materiale, iar printre cele mai emblematice apariții ale acestuia rămâne videoul în care le-am tot numit „Bolstics” și care a stârnit câteva râsete în comentarii 😀 Dar haideți să vedem ce specificații au aceste memorii:

Capacitate 32GB (2x 16GB)
Frecvență 3.600MHz
Latență CAS 16
Latențe 16-18-18-38
Voltaj 1.35 V

Crucial Ballistix oferă un raport preț/performanță foarte bun și producătorul a „tunat” memoriile acestea în concordanță cu ceea ce AMD a numit un sweet spot. Adică frecvența de 3.600MHz a memoriilor DDR (Double Data Rate) merge mână în mână cu frecvența FCLK de 1.800MHz pentru un raport 1:1, ideal platformei Ryzen.

Review Crucial Ballstix 32GB

Din punct de vedere al aspectului, kit-ul de la Crucial nu oferă nimic fancy. Producătorul a ales niște radiatoare negre de înălțime medie, fără iluminare RGB. Designul este unul neutru care se va potrivi în orice configurație; nimic ieșit din comun, dar își fac treaba de a disipa o parte din căldură și nu lasă modulele expuse. Iar dacă vrei să montezi un cooler pe aer, atâta timp cât nu ai modulele RAM foarte aproape de socket, nu ar trebui să ai probleme la montaj.

Este de ajuns un kit la 3.600MHz?

Am ajuns și la partea ceva mai complicată a acestui review și anume performanță. Memoria RAM, deși neimportantă pentru mulți, poate decide modul în care se va comporta un calculator. Din acest motiv, este preferabil ca în momentul în care îți alegi un procesor AMD să rezervi o sumă puțin mai mare pentru memorie. Din fericire, prețurile au tot scăzut, iar in acest moment poți cumpăra un kit destul de bun (precum acesta de la Crucial) la un preț foarte bun.

În utilizarea de zi cu zi (browsing, office) nu vei observa cine știe ce diferență între memorii, însă impactul acestora începe să se facă simțit în gaming. Iar aici, un set de memorii slabe poate trage în jos performanța întregului sistem. Degeaba ai un Ryzen 7 5800X și un RTX 3080 dacă memoria ta rulează la 2133MHz și latențe mari, astfel trebuie găsit un echilibru. AMD a făcut alegerea unui set de memorii mai simplă, oferind publicului un golden spot după care se poate ghida.

/ DDR4-3200 CL15 DDR4-3600 CL16 DDR4-4000 CL19
Shadow of the Tomb Raider 166 FPS 172 FPS 176 FPS
Horizon Zero Dawn 155 FPS 160 FPS 159 FPS

Producătorul recomandă utilizarea de memorii cu frecvența de 3.600MHz întrucât Infinity Fabric-ul din procesoare funcționează optim la 1.800MHz. În urma mai multor teste realizate atât de noi, cât și de alte redacții, am putut vedea cum memoria are un impact mare asupra framerate-ului în jocuri. Însă asta este valabil la trecerea de la frecvențe mici precum 2.133MHz sau 2.400MHz, la unele mai mari precum 3.200MHz sau 3.600MHz. De aici în sus, diferențele încep să devină din ce în ce mai mici, iar pentru a vă arăta asta, am folosit kit-ul Crucial Ballistix și două jocuri la rezoluție FullHD, unde impactul memoriei RAM este ceva mai mare.

Memoria este doar o mică parte a ecuației

Oricât mi-ar plăcea să vă spun că astea-s rezultatele, două jocuri, pac-pac, memoria la 4000MHz este cea mai rapidă, îmi este greu să o fac. Pe lângă kit-ul de Crucial Ballistix pe care l-am folosit pentru acest material, am avut la dispoziție și componente high-end. Și nu sunt doar eu, ci majoritatea celor care testează hardware. Însă realitatea este alta, iar oamenii care chiar dau 1.000 de lei sau mai mult pe o placă de bază pot fi numărați pe degete și intră într-o categorie diferită de utilizatori.

Review Crucial Ballstix 32GB

User-ul de rând va folosi pur și simplu orice este mai ieftin, ori mai atractiv din perspectiva raportului preț/calitate, astfel trebuie să luăm în considerare și treaba asta. În testele de mai sus, am avut norocul de a avea o placă de baza solidă, care mi-a permis să păstrez raportul 1:1 chiar și la 4.000MHz cu FLCK setat la 2.000MHz. Asta nu o să fie posibil pe o placă de baza la 4-500 de lei, iar unii oameni ar putea sfârși prin a-și cumpăra un set de memorii rapide, doar că să obțină performanțe mai slabe din cauza limitărilor platformei.

Personal folosesc un kit de XPG Gaming D50 Xtreme RGB cu frecvența de 4.800MHz din fabrică. Pentru a-l rula însă pe platforma mea cu AMD Ryzen 7 5800X, am pierdut ore bune cu setarea manuală de frecvență și latențe și am reușit să-l fac cât de cât stabil la 4.000MHz CL19 cu FCLK la 2.000MHz. Ce spor de performanță am în fața unui kit la 3.600MHz CL16? Păi, aproape niciunul, dar aici am reușit să-l stabilizez cu cât știu eu despre memoria RAM. Iar un astfel de kit de memorii costă peste 2.000 de lei.

De aici pleacă și recomandarea AMD, cât și a mea: atâta timp cât nu vrei să îți bați capul foarte tare cu setările memoriilor și toate testele aferente unei sesiuni de overclock și nebunii de genul ăsta, alegerea cea mai bună este un kit gata configurat, precum Crucial Ballistix la 3.600MHz cu o valoare CLxx cât mai mică, activezi profilul D.O.C.P. și ești gata de treabă. În realitate, sporul de performanță obținut prin utilizarea de memorii foarte rapide se simte, dar diferența de preț și bătaia de cap aferentă unui kit la 4.800MHz spre exemplu, nu merită pentru un utilizator care nu vrea decât să stea pe internet și să se joace.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button