TECH

Review Canon 1300D – DSLR de calitate pentru bugete limitate!

Canon 1300D este cel mai nou aparat foto entry-level al companiei. Acesta a fost creat cu scopul de a inlocui vechiul model, Canon 1200D, care a fost lansat anul trecut.

Noul model vine echipat cu un procesor DIGIC 4+, spre deosebire de modelul 1200D care vine echipat cu un procesor DIGIC 4. DIGIC 4+ ofera o performanta mai mare cu 60% la ISO si cu 30% mai mare la focalizare si procesarea generala.

Ecranul a fost si el imbunatatit, dar dimensiuniile au ramas aceleasi, adica de 3 inch cu un panou TFT.

Canon 1200D avea o rezolutie a ecranului de 460k puncte, iar noul model are 920k puncte, asadar avem o rezolutie aproape dubla, imaginile afisate fiind mult mai clare. Atat modelul 1200D cat si 1300D sunt capabile sa captureze in rafala cu 3 cadre pe secunda, dar 1200D putea stoca 69 de poze JPEG in timp ce noul model permite stocarea pana la 1110 cadre, asadar acesta vine cu o memorie buffer mult mai mare.

Ca si conectivitate Canon 1300D vine acum echipat cu WiFi si NFC.

Aceste doua conexiuni ne ajuta sa conectam rapid telefonul, tableta sau chiar Canon CS100 Connect Station. Odata conectat la un telefon, avem posibilitatea de a controla aparatul de la distanta folosind aplicatia Camera Connect, disponibila atat pe Android cat si pe iOS.

Din aplicatie putem controla modul in care se afla aparatul, unde avem la dispozitie Aperture Priority sau Shutter Priority, sensibilitatea ISO, expunerea, focalizarea sau puteti comuta intre burst, single shot sau timer.

Si evident din aplicatie puteti accesa pozele din camera, dar numai pe cele in format JPEG. Poate in viitor vor fi suportate si cele RAW, tinand cont ca Android stie sa citeasca acest tip de format.

Greutatea lui 1300D este de 485 de grame, adica cu 5 grame mai greu decat predecesorul sau – probabil acest lucru se datoreaza modulului WiFi.

Ca ergonomie, acesta este greu de intuit la prima utilizare, nu avem un buton dedicat pentru acces rapid la ISO cand folosim live view in loc de vizorul optic, cum era in cazul lui Canon 550D care are in partea superioara un buton pentru acces rapid. In schimb gasim un buton pentru acces rapid la blitz, odata apasat blitzul activandu-se automat, dar optional putem schimba functia aceasta din setari.

Senzorul este cel mai probabil acelasi ca si pe 1200D, acesta avand o rezolutie de 18MP, cu suport pentru ISO de la 100 pana la 6400 sau 12800 extins si filmare la rezolutie 1080p cu 24, 25, 30 de cadre pe secunda sau 720p cu 50 de cadre pe secunda.

Filmarea este limitata la 29:59 minute per fisier, asadar daca doriti sa filmati un eveniment de 60 de minute, va trebui sa opriti filmarea dupa care sa incepeti alta.

Review Canon 1300D DSRL 009

In partea stanga regasim trei mufe, una pentru conectarea unui telecomenzi, un HDMI si un USB. De asemenea tot in partea stanga se regaseste si conexiunea NFC.

La pachet am primit un obiectiv Canon EF-S 10-18mm IS STM. Acesta are o deschidere de f/4.5 la 10mm si de f/5.6 la 18mm. Daca relationam la standardul 35mm obiectivul ne ofera o plaja de la 16mm pana la 28.8mm.

Pe obiectiv se regasesc doua seturi de butoane de unde putem selecta intre focus automat si manual sau de unde putem porni sau opri stabilizarea optica. Este recomandat daca folositi un trepied sa dezactivati stabilizarea optica.

Review Canon 1300D DSRL 010

Obiectivul prezina aberatii cromatice de purple si green pe marginea obiectelor in conditii de contrast crescut, dar acestea se pot rezolva usor in Photoshop Camera RAW folosind optiunea Remove Chromatic Aberration. La margine putem observa o scadere in sharpness a imaginii, poza fiind realizata cu f/8, obiectivul avand un punct ideal intre f/5 si f/5.6.

Focalizarea se realizeaza destul de repede, dar depinde foarte mult de distanta subiectului, daca incercati sa fotografiati un subiect apropiat aparatul va focaliza greu sau deloc.

canon 1300d iso 6400

Obiectivul are un pret de aproximativ 1100LEI.

Pentru testare am realizat in jur de 336 de poze, aceastea fiind salvate si in format RAW si in JPEG, pentru o comparatie mai amanuntita.

Tinand cont ca aparatul este in proportie de 90% identic cu modelul de anul trecut, acesta avand doar procesorul shcimbat si ecranul, am fost curiosi sa vedem cum se comporta la ISO crescut, pentru ca aici putem observa cu adevarat imbunatatirile. Asadar am realizat o poza cu expunere de 1/25 cu ISO 6400, am realizat poza atat in format RAW cat si in JPEG pentru a vedea cat de bine reduce zgomotul de imagine procesorul intern dar si cat de mult zgomot are senzorul fara ca imaginea sa fie procesata.

Rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, zgomotul de imagine fiind in limite acceptabile, tinand cont ca discutam despre un aparat DSRL Entry Level. Desi ISO se poate extinde pana la 12800, nu am folosit aceasta optione deoarece imaginea oricum va avea zgomot.

Imaginile realizate in exterior au un contrast bun al culorilor, dupa cum ne-a obisnuit Canon. Recomandam aceasta camera celor care doresc sa realizeze fotografii de calitate, dar nu la nivel profesional. Pretul camerei este in jurul sumei de 1500LEI, pentru body, sau 1700LEI cu tot cu obiectiv 18-55mm.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button