ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Webcam-uri Logitech în 2021 – Ce model este potrivit pentru mine? (REVIEW)

Ăăăă, dacă ar fi să dăm crezare evoluțiilor ne paște valul patru; știți la ce mă refer. Nu mai intru aici în motive și argumente privind acest subiect. Eu zic doar atât: de la școala fetelor m-au prevenit că există și posibilitatea ca și anul școlar următor să se mai întâmple din când în când și de pe acasă. Nu este bătut în cuie și nici scris în piatră, dar există și această posibilitate. Cât despre muncă… aici lucrurile sunt și mai complicate.

În ciuda faptului că au început momentele de deschidere și relaxare, sunt destule companii care au ales să continue munca de acasă. Sigur, le convine, lor sau angajaților, depinde, sau au optat pentru scenarii hibride, gen prin rotație la birou, sau un procent de acasă, unul de la birou. Deci oricum ar fi, trăim într-o perioadă în care munca de acasă a devenit o realitate; tristă pentru unii, sau prilej de bucurie pentru alții.

Toate aceste scenarii presupun un dispozitiv, până în pandemie ignorat, sau în niciun caz dispozitivul ubicuu, universal îmbrățișat care este el astăzi: camera web. Ba mai mult, până în pandemie producătorii de laptopuri începuseră chiar să elemine acest accesoriu de pe device-urile lor în favoarea unor margini mai înguste și mai elegante ale ecranului. „Ce-ai mă, la ce-ți trebuie? Ai telefon, nu?!” Păi nu e chiar așa.

Galaxy S21 ultra camere

Revenirea camerei web a fost atât de puternică, încât de prin Martie și până la finalul anului trecut, nu mai găseai o cameră web în stocurile magazinelor nici să dai cu tunul și s-o cauți cu lumânarea. Când am avut ocazia mi-am cumpărat și eu… trei bucăți: una e la Marinake, două la mine și ajusesem să le împrumut și prietenilor de mă gândeam la un moment dat că aș putea să cer și niște bani pe chestia asta.

Logitech are o ofertă generoasă

La momentul ăla am cumpărat trei Streamcam-uri de la Logitech, firma care pare să fie destinația favorită a celor ce caută astfel de jucărele. Alegerea mea a fost motivată de mai mulți factori: în primul rând rezoluția și framerate-ul, deci FullHD 60, bună de folosit și la munci, dar și pentru streaming de jocuri și pentru multe alte scenarii. Așa că astăzi am decis să fac o incursiune mai amplă în protofoliul acestui producător popular, nu de alta Doamne Feri, dar să nu avem din nou nevoie de ele. Deci dacă sunteți în căutarea unei camere web, în ideea că fie vă trebuie acum… sau o să aveți nevoi de ea mai încolo (sper să nu fie cazul) rămâneți cu mine în acest review să vedeți la ce modele ne-am oprit… și de ce.

Câte modele testăm? Trei, ca să fie bine să nu fie rău și să avem de unde alege. Să vedem ce anume le face speciale și ce anume le diferențiază, iar în funcție de asta vei putea să-ți dai seama care este aia potrivită pentru ce îți trebuie ție. Fără alte povești nemuritoare, aceștia sunt invitații din clipul de astăzi:

  • Logitech StreamCam – Camera pe care eu am folosit-o cel mai mult și din care vă povesteam că mi-am cumpărat… trei!
  • Logitech C920 Pro – O legendă printre camerele web, C920 este poate cel mai recomandat model atunci când cineva întreabă ce webcam să-și cumpere pentru a se apuca de livestreaming. Însă statutul de legendă se câștigă în timp și se prea poate ca vremea acestui model să fi trecut.
  • Logitech Brio 4K Stream Edition – Cum totul tinde să devină 4K, de ce ar fi o cameră web diferită? Însă Brio de la Logitech chiar face o treabă super bună și este probabil cea mai „next-gen” soluție dintre cele prezentate astăzi.

Rockstar-ul

Dar voi începe cu ce știu și ce am, adică rockstarul Streamcam. Este un model care oferă un echilibru foarte bun între calitatea imaginii și fluiditatea acesteia. Nu doar că rezoluția FullHD este de ajuns cât să te faci văzut foarte clar, dar cele 60 de cadre pe secundă vor ajuta mult și ele pe partea de fluiditate. Specificațiile sunt bune, pe lângă rezoluția maximă și rata de reîmprospătare menționate mai sus, auto-focusul îți va surprinde clar orice subiect aflat oriunde între 10cm și infinit, iar cele două microfoane îți vor oferi o soluție decentă dacă nu doreșți să-ti mai complici setup-ul și cu un microfon USB extern.

Însă nu doar specificațiile fac o cameră web să fie bună, iar Logitech Streamcam mai are câțiva ași în mânecă. Alături de Auto-Focus, ai și funcția de Auto-Framing care odată activată va urmări subiectul în funcție de mișcările acestuia în fața camerei. Iar asta nu este tot, întrucât funcția Intelligent Exposure ajustează diafragma și valoarea ISO în timp real. Nici suportul software nu este dat de-o parte, iar această cameră a fost optimizată pentru toate uneltele populare de streaming: OBS, XSplit, Streamlabs OBS, etc. Alături de suportul pentru aplicațiile de streaming, Logitech Capture completează un eco-sistem foarte capabil și îți oferă control destul de mare asupra caracteristicilor camerei web.

Review Logitech webcam

Am și sugestii și reclamații? Da, mai ales la partea asta de aplicație. Logi Capture mănâncă resurse pe pâine, iar asta nu e de bine atât timp cât cel mai probabil configurația de pe care o vei folosi va fi un ultrabook de office. Până și MacBook Pro-ul meu de 16″ tureaza ventilatoarele ca nebunul în această aplicație de zici că randeaza în 3D Studio Max. Deci optimizarea aplicației nu este cea mai fericită. Și e păcat, pentru că Logi Capture face promisiuni generoase: să poți controla manual setările camerei, gen ISO, expunere, white balance, etc. Și peste toate astea mai promite și gestionare multi-cam atunci când atașezi mai multe astfel de camere. Și aici mai intervine o problemă. Aplicația nu este compatibilă cu multe dintre softurile terțe populare și uzuale, ceea ce o face oleacă inutilă. Este tot o chestie de optimizare, atâta timp cât n-o pot folosi pentru a seta parametrii camerei, iar ei să rămână așa în orice altă aplicație aș folosi camera.

Ca intenții este deci foarte bună, doar că mai e de lucru la ea pe partea de compatibilitate și optimizare. Cât despre camera în sine mie îmi place maxim: mă refer la format, design, capabilități. Cu o singură excepție: cablul. Nu este detașabil și este scurt, iar în al doilea rând conexiunea Type-C ar putea să-i supere pe unii-alții, mai ales când multe desktop-uri sau laptop-uri au un singur astfel de port sau niciunul și atunci trebuie să apelezi la adaptor. Introducerea în pachet a unui adaptor la USB Type-A ar fi fost o mișcare bună din partea producătorului, dar camera compensează prin includerea monturii pentru trepied, alături de prinderea cu care se atașează pe marginea monitorului. Deci, recomand Streamcam? Da! Dincolo de acest mici neajunsuri, este o propunere solidă, fiabilă și utilizabilă în mult mai multe scenarii decât întâlnirile de pe Zoom.

Review Logitech webcam

Legenda vie

Și acum să trecem… la legendă. Logitech C920 Pro s-a impus în timp drept cea mai populară cameră web pentru streaming și nu numai. A mai primit de-a lungul timpului vreo două versiuni, printre care C920s care vine cu un soi de capac pentru a acoperi lentila, însă nicio schimbare masivă de ordin tehnic. De ce să repari ceva ce nu-i stricat?

Din perspectiva specificațiilor avem o cameră web cu rezoluție FullHD care oferă imagini la 30 de cadre pe secundă și o calitate destul de bună a imaginii. A fost consacrată de versatilitatea oferită și de ușurința în utilizare și în afară de mici gimmick-uri precum rezoluția optică de 3MP care este tunată software până la 15MP, nu prea are capabilități extra, precum urmașele sale. Dar este modelul de referință, acela care a stabilit regulile jocului și a ridicat ștacheta când vine vorba de calitatea imaginilor în care apare câte un streamer atunci când se joacă live. Logitech C920 Pro rămâne în continuare relevantă în scenarii în care nu ai nevoie de mai mult de 30FPS iar calitatea video este mai importantă. Cu siguranță se va descurca admirabil, mai ales când ții cont de faptul că lansarea inițială a acestui model a avut loc în vremuri imemoriale, prin 2012.

Este greu să-i găsesc un minus, fiind genul de produs pe care toată lumea îl apreciază și este greu să nu-l pot recomanda. C920 Pro este compatibilă cu același Logitech Capture menționat mai devreme și chiar dacă este mai limitată în setări comparativ cu modelele mai noi, nu o vei simți ca fiind depășită. Și să nu uităm că este evident și cea mai ieftină dintre cele trei modele prezentate astăzi. Și dacă până acum ne-am jucat, a venit momentul să trecem la lucruri cu adevărat serioase.

Profesionistul

Așa că după rockstar și legendă, iată și profesionistul. Logitech Brio 4K Stream Edition este cel mai versatil model dintre cele testate astăzi, fiind dedicat utilizatorilor profi care au nevoie de un partener de muncă la fel de serios. Acest model a fost lansat direct pe poziția de flagship și producătorul l-a încoronat drept „cel mai cel dintre cei mai cei” încă din prima zi pe piață; pe scurt, copilul răsfățat al acestei familii de camere web. Brio 4K Stream Edition este capabilă de streaming la rezoluție 4K cu 30FPS sau 1080p la 60FPS, iar dacă vrei să faci livestreaming din jocuri, ai și o opțiune de 720p la 90FPS.

Review Logitech webcam

Există și trei setări ale câmpului vizual, astfel poți alege între modul de focus pe subiect, un cadru balansat care să surprindă și puțin decor, ori un cadru wide care poate acomoda chiar și doi-trei oameni. Și partea cea mai bună este că nu prea trebuie să ții cont de lumina din cameră, întrucât tehnologiile RightLight 3 și HDR ajustează automat imaginea încât să arate cât mai natural.

Pe zona de audio, camera este dotată cu două microfoane omnidirecționale care captează vocea neașteptat de bine și de clar și elimină zgomotele de fundal. În acest fel conversațiile vor fi naturale și clare. Chiar dacă nu se compară cu un microfon profesional, este o soluție destul de bună încât să nu simți neapărat nevoia de a cumpăra un astfel de accesoriu extra.

O caracteristică extra pe care am întâlnit-o doar la Logitech Brio 4K este integrarea cu Windows Hello, ceea ce îți va permite să-ți deblochezi PC-ul cu o simplă privire spre cameră. Și sunt sigur că oricum mulți dintre voi sunteți obișnuiți cu treaba asta, mai ales că majoritatea telefoanelor lansate în ultimii trei ani se bucură de această caracteristică. În plus, camera este certificată pentru business cu suport pentru Microsoft Teams, Skype for Business, Zoom, Google Meet, Cisco WebEx și multe altele.

Și poate că în punctul ăsta vă întrebați care e treaba cu „Stream Edition” și mă simt obligat să vă răspund pentru că am fost și eu la fel de confuz. Din punct de vedere hardware este fix un Brio 4K, singura diferență fiind făcută în acest caz de ambalajul diferit și de includerea unei licențe full de 12 luni pentru XSplit, popularul software pe bani pentru livestream. Unde modelul standard vine într-o cutie din carton maroniu, ediția pentru streaming este de gândită pentru… streameri, de aici și ambalajul mai atrăgător. În interior vei găsi aceleași accesorii: o husă pentru camera web și cablu, plus un fel de șapcă care se montează pe camera pentru a-i putea acoperi lentila atunci când nu este folosită.

Review Logitech webcam

Prețul este destul de piperat și ar putea speria anumiți clienți, dar un astfel de accesoriu este o investiție bună pe termen lung; bine, asta dacă nu ești unul dintre oamenii care își schimbă camera web anual. Există și așa ceva? În fine, divagăm. Pentru suma cerută, Logitech Brio 4K Stream Edition este una dintre cele mai bune alegeri de pe piață și îți va satisface nevoile indiferent că ești un streamer aspirant, un veteran al industriei sau lucrezi într-un domeniu business în care calitatea convorbirilor dintre tine și restul lumii este vitală.

Concluzie

Producătorul elvețian se poate lăuda cu un portofoliu destul de stufos când vine vorba de camere web, iar în acest material am ales câte un reprezentant al mai multor categorii, astfel Logitech C920 Pro este un model entry din punct de vedere al specificațiilor, dar în același timp accesibil care ți se va potrivi dacă vrei ceva care pur și simplu merge și atât. După care ajungem la scumpăciuni, adică Logitech StreamCam și Brio 4K Stream Edition.

Pe prima o pot recomanda cu plăcere dacă vreți să vă apucați de streaming sau căutați un upgrade simțitor de la C920 sau de la vreun alt model mai vechi. Chiar dacă este tot FullHD, calitatea imaginii este mai bună și modul de filmare la 60FPS îți va oferi clipuri mult mai fluide. Mai pui la bătaie și microfonele destul de bune și suportul software bogat și ai o cameră foarte potentă. Iar dacă vrei să mergi all-in și să-ți cumperi un flagship, Logitech Brio 4K Stream Edition este pentru tine. Te va ușura de cei mai mulți bani dintre cele trei modele, dar îți va oferi și cele mai bune specificații, cele mai multe caracteristici extra și cea mai bogată integrare.

Și acum hai să vedem și întristarea, adică nota de plată: în investigațiile noastre pe comparatoarele de preț, la acest moment C920 Pro pornește de pe la 400 până pe la 450-460 de lei. Streamcam am găsit-o între 500 și 600 de lei și Brio 4K Stream Edition pornește de pe la 850 de lei și se duce până spre 1000 la anumite magazine. Deci… minim 400, maxim 1000. Well, poate părea mult, inclusiv prețul de intrare de 400 de lei, dar mă gândesc cât aș fi fost eu dispus să dau pe o cameră web prin Martie-Aprilie anul trecut: oricât. M-am gândit că în contextul actual un astfel de material nu strică, iar Logitech este destinația safe atunci când ai nevoie de o cameră web.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button