Cu BenQ GV30 poți căra un mini-cinematograf în ghiozdan (review)
Mereu am avut o oarecare simpatie vis-a-vis de proiectoare, iar după ce am apucat să testez câteva modele am învățat și cum funcționează și am început să le apreciez și mai tare. Mi-au trecut prin mână modele 4K de câteva mii de euro, dar și jucării portabile extrem de interesante. Din a doua categorie face parte și BenQ GV30, iar astăzi vedem cum se descurcă cel mai nou model portabil al producătorului.
Nu este prima aventură a celor de la BenQ în lumea proiectoarelor portabile, iar prima astfel de jucărie pe care am pus vreodată mâna a fost GV1. La vremea aceea m-a surprins cum dintr-o cutiuță paralelipipedică atât de mică reușesc să obțin o imagine mare și clară, alături de un sunet decent. Iar modelul nou păstrează aceeași rețetă de succes, doar că mult mai rafinată și într-un format ceva mai mare, dar cu o colecție și mai interesantă de specificații.
Un design deștept care va atrage priviri
Cum am văzut BenQ GV30 m-am gândit la o cameră retro pe film, știți voi, alea de le vedem în desene animate. Acum nu știu dacă producătorul s-a gândit la asta, sau e doar imaginația mea care se plimbă prea departe astăzi, dar bila albă rămâne așa cum am acordat-o. Și că am adus vorba de bile albe, cam așa arată și proiectorul ăsta.
Cu o carcasă rotundă și un suport elegant, va reuși să se integreze bine în orice fel de setup. Și pentru un plus de eleganță și ușurință în utilizare, producătorul i-a agățat și un mic mâner din piele. Nu că ar fi avut neapărat nevoie, dar un mâner în plus n-a omorât pe nimeni; mai ales că arată și bine. Din lateral nu vei observa doar forma, ci și suprafața perforată. Pe o parte are rol estetic, însă pe cealaltă față a proiectorului servește și pe post de compartiment secret pentru dongle-ul QS01 ATV.
Acest accesoriu este ceea ce face noul BenQ GV30 un proiector smart. Acesta funcționează similar cu un Chromecast și se conectează la un port HDMI. În acest fel, vei primi acces la o interfață AndroidTV prin intermediul căreia să accesezi aplicațiile de streaming favorite. Dacă vrei să conectezi o sursă externă la videoproiector, precum un laptop sau telefon, accesoriul smart nu este obligatoriu.
Tot în categoria chestiilor deștepte pe care le face acest proiector se numără și baza acestuia. Dacă vrei să-l folosești în pat sau pe jos, suportul este magnetic și ține proiectorul pe poziție. Însă poți să-l demontezi, ceea ce va dezvălui o montură pe fundul proiectorului. Acesta poate fi poziționat pe un trepied de cameră ca mai apoi să fie așezat după bunul plac al utilizatorului.
Specificații și performanță
Haideți să vedem cum a evoluat proiectorul portabil. Vreau să începem prin a arunca o privire la specificațiile acestuia, ca mai apoi să vă povestesc cum s-a comportat în viața reală. Trebuie să recunosc că o privire rapidă peste tabelul cu specificații nu dezvăluie nimic spectaculos. Dar trebuie să luăm în considerare faptul că vorbim aici despre un proiector portabil, nu un model standard pe care-l agăți pe perete și nu-l mai muți de acolo.
Tehnologie | Chipset DLP (0.23″ Texas Instruments Pico DMD) |
Rezoluție | 720p HD (1280×720) |
Sursa de lumină | LED |
Luminozitate | 300 ANSI |
Lifespan-ul sursei de lumină | 30.000 de ore |
Sistem de operare | Android 9.0, dongle QS01 cu Android TV |
Baterie | Încorporată, durată de viață de 2.5 ore |
Sunet | Boxe 2.1 treVolo cu extra bass |
Garanție | 3 ani |
Prima chestie pe care țin s-o menționez cu privire la BenQ GV30 este luminozitatea. La numai 300 ANSI, declarația producătorului care spune că funcționează și în medii luminoase nu este neapărat falsă, cât puțin interpretabilă. În realitate, poți folosi proiectorul într-o cameră cu ceva lumină ambientală, dar nu te aștepta să îl scoți in grădină ca să vezi meciul de după-amiază cu prietenii și/sau vecinii. Bine, de ținut minte că luminozitatea scade pe măsură ce diagonala crește, deci pot exista scenarii in care nivelul de iluminare este de ajuns.
O cameră slab luminată va face acest proiector să strălucească, iar specificațiile lui BenQ GV30 care spun că poate atinge 97% din spațiul de culoare Rec.709 se adeveresc. Tot ce trebuie să faci este să schimbi pe profilul Living Room. În acest fel, seriale precum Love, Death & Robots vor arăta foarte bine, în ciuda rezoluției.
Dacă tot am adus vorba despre rezoluție, trebuie să spun că sunt oarecum dezamăgit că nu am primit un upgrade la FullHD. Chiar și așa, într-o cameră întunecată am obținut rezultate interesante. Nu o să îți satisfacă nevoile dacă ești obișnuit cu proiecții 4K și alte high-endisme din astea, dar pentru o după-amiază în care vezi relaxat un serial, e numai bun. Fix asta a fost și cazul meu, astfel mi-am cărat bean-bag-ul în mijlocul garsonierei, am găsit un perete mai liber și m-am uitat, ca orice adult, la desene animate.
Pe partea de sunet trebuie să te cam mulțumeșți cu ceea ce-ți oferă proiectorul. Acesta nu îți oferă nici o modalitate de conectare la o boxă portabilă sau alte dispozitive de acest fel. Din fericire, soluția integrată este decentă, chiar dacă nu excelează. În zona de sus, fix pe lângă mâner, găsim wooferul care se ocupă de bass, iar pe de-o parte și alta a proiectorului găsim cele două boxe stereo de 4W.
Există însă moduri prin care poți depăși limitările lui BenQ GV30 când vine vorba de sunet. Spre exemplu, poți transmite sunetul de pe un laptop direct spre altă sursă de sunet, însă asta necesită conectarea laptopului în prealabil, deci pierzi din partea de „portabilitate” a proiectorului.
Proiectoare deștepte și alți monștri
Știți care e marea problema cu toate produsele astea „smart” care încearcă să integreze funcții avansate? Multe nu au nevoie de așa ceva. Este și cazul lui BenQ GV30. În timp ce nu pot decât să apreciez faptul că am la îndemână un Android cu care să lucrez mai liber, nu pot înțelege de ce nu include cea mai populară aplicație de streaming: Netflix.
Înțeleg că mai marii de la Netflix investesc acum în integrarea pe TV-uri smart și alte bazaconii de genul, dar cred că și proiectoarele au nevoie de puțină iubire. Mai ales că singura modalitate oarecum smart de a te uita la Netlix pe GV30 este prin screen mirroring. Dar la cât de bine merge, mai bine legi un laptop prin HDMI și vorba americanului, call it a day.
În schimb, am putut să mă bucur de funcția de screen mirroring. Căutam niște filmări vechi de la un concert la care am fost (alte vremuri dom’le) și a fost plăcut să le pot revedea pe un ecran (perete) ceva mai mare. Conexiunea cu un iPhone s-a realizat instant și nu am avut probleme la navigarea uzuală, fără conținut 4K sau alte nebunii de genul.
Ce este BenQ GV30? Sau pentru cine?
Mi-a fost cam greu să vin cu o concluzie pentru acest proiector. Nici produsul în sine nu mi-a ajutat cauza, fiind un model mult prea… cazual. Dacă îți cauți un proiector portabil și destul de bine dotat pe care știi că-l vei folosi des, BenQ GV30 este o alegere bună. Are un format destul de mic, vine cu o husă specială, are un mâner elegant și este ușor, deci nu va fi o greutate mare. Calitatea imaginii și a sunetului nu este la înălțime, dar nici nu dezamăgește atunci când ai nevoie de o soluție rapidă, iar pentru ceea ce este acest proiector, cred că este de ajuns.
În schimb, trebuie să îți temperezi așteptările. Nu este un produs bun la toate pe care să-l cari și la muncă pentru prezentări 4K sau pe care să-l folosești într-un setup home-cinema. Este mai de grabă un mini-cinematograf de buzunar. Sună bine? Da, așa rămâne!