Review ASUS TUF A15 – Tanc de jucărie pe configurație high-end
Mereu am avut o pasiune pentru tot ceea ce implică tehnologie ascunsă în design futurist și elegant. Să fiu sincer, asta implică și laptopurile, în sensul că foarte multe modele destinate gaming-ului au tendința să adopte acest tipar, însă foarte puține reușesc să ofere combinația optimă între performanță, confort și aspect. Poate că este o afirmație superficială, dar acesta este mersul lucrurilor. Prima impresie contează foarte mult, dar nici nu trebuie să judeci o carte după copertă. Piața începe să fie suprasaturată de laptopuri „de joace”, mai ales de când RTX-urile celor de la NVIDIA au stârnit o adevărată revoluție în rândul gamerilor. Așadar, producătorii se întrec într-o adevărată cursă a laptopurilor, iar ASUS TUF A15 este unul din acele modele care mă face să-i laud combinația amintită anterior.
Fără să mai bat câmpii, încep prin a spune că un laptop de tipul ASUS TUF A15 nu este nici „de colea”, dar nici o premieră, însă întâlnirea mea cu acest model a fost una interesantă. Un combo AMD și NVIDIA denotă din start potențial, dar, vorba aceea, micile detalii contează. De la funcțiile interesante, la tastatura comodă și plăcută, la ceea ce se ascunde sub capotă și până la părțile mai puțin bune, haideți să vedem cum stau de fapt lucrurile în cazul acestui mic tanc futurist, și începem cu specificațiile:
- Procesor: AMD Ryzen 7 5800H @ 3.20GHz cu Radeon Graphics integrat
- Memorie: 16GB DDR4 @ 3200MHz
- GPU: NVIDIA RTX 3070 8GB VRAM GDDR6
- Stocare: 1TB SSD
ASUS TUF A15 – Military Grade cu subtilități Crysis
Mai în glumă, mai în serios, aspectul lui ASUS TUF A15 m-a lovit undeva în amintirile care încă mai orbitează în jurul seriei Crysis. Fiind un laptop de gaming, producătorul nu s-a abținut din a-i oferi lui A15 un look interesant, ale cărui simplitate și eleganță m-au impresionat mai mult decât alte modele. Pe restpad-ul laptopului tronează eticheta care validează ideea de Military Grade. La propriu, în sensul că întregul aspect inspiră atât eleganță, cât și forță. Capacul metalic de un gri mat, întunecat, completează perfect negrul mat de pe restul lapotpului.
Este simplu, este eficient și nu este încărcat cu detalii inutile, astfel încât aș putea spune că ASUS TUF A15 este un tanc sci-fi venit dintr-un viitor lipsit de briz-brizuri kitsch. Regăsim, atât pe spatele laptopului, cât și pe bot și deasupra tastaturii, fantele de aerisire atât de necesare unui model destinat gaming-ului. Cu toate acestea, nu pot să nu fiu puțin dezamăgit în legătură cu plasticul folosit la construcția lui TUF A15. În comparație cu finisajul metalic al capacului, burta acestuia din plastic nu îmi inspiră mare lucru, ba chiar reușește cumva să-mi facă palmele să transpire serios pe restpad. Din păcate, materialul folosit nu excelează în lupta contra urmelor și amprentelor. Totuși, în comparație cu tastatura, acesta face cumva pe dracu’-n patru să ascundă urmele evidente, deci aveți și voi grijă din ce parte vă vine lumina lămpii.
Un tanc silențios – Scoruri impresionante la temperaturi impresionante
Vorbim aici despre un RTX 3070 la pachet cu un Ryzen 7, dar n-ar strica să ne asigurăm, nu-i așa? Testele sintetice indică un comportament satisfăcător, și acesta se remarcă prin faptul că laptopul este surprinzător de tăcut. Sigur, tancul acesta își forțează șenilele preț de câteva zeci de secunde, dar se domolește rapid, cele două ventilatoare cu 83 de lame menținând un nivel de zgomot neglijabil. Atenție, nu este mut, dar toarce cu smerenie chiar și în timpul celor mai grele sarcini. Iar la o medie de 74 grade Celsius pe GPU, cu 78 de grade Celsius pe CPU, ASUS TUF A15 nu se încinge aproape deloc.
Forță brută, cu prețul ecranului
Scorurile obținute vorbesc de la sine. ASUS TUF A15 este un tanc futurist, doar că acesta nu tratează cu sensibilitate importanța culorilor. Avem un display IPS Full HD 1920 x 1080 cu o rată de refresh de 240Hz și 300 niți luminozitate, însă gamutul nu încântă corneea. Cu 75.35% sRGB, culorile sunt la fel de șterse ca viitorul dominat de terminatorii SkyNet. Nici dimensiunea ecranului nu este prea strălucită, marginea inferioară acaparând cu nerușinare o bună parte din panou.
Benchmark | Scor |
Cinebench R23 | 10993 |
3DMark TimeSpy | 8318 |
3DMark Firestrike Extreme | 10849 |
Superposition | 7406 |
Joc | Medie FPS |
Assassin’s Creed Valhalla | 60 |
Watch Dogs Legion | 75 |
Borderlands 3 | 72 |
Metro Exodus | 41 |
La ce bun să te bucuri de jocuri pe setări grafice maxime dacă ochiul tău nu se poate scălda în imagini viu colorate? Să fiu sincer, la capitolul ăsta, nu pot decât să oftez, amintindu-mi fără tragere de inimă de al meu Dell cu 1360 x 768. Acolo chiar ar fi existat o scuză pentru un gamut slăbuț, dar în cazul lui TUF A15? Se putea și mai bine…
Tastatură și conectică
Chiar dacă plasticul folosit este pur și simplu un magnet pentru urme, nu am ce să reproșez în cazul utilizării tastaturii. Cursa este satisfăcătoare, și mulțumesc cerurilor că producătorul a decis să integreze o tastatură mare, care se extinde către margini aproape până la refuz. Degetele de la mâinile mele de mărimea unor capace de tomberon sunt pe deplin recunoscătoare. În plus, nici apăsarea nu este zgomotoasă, iar feedback-ul plăcut nu este deloc obositor. În cazul touchpad-ului, acesta tinde să alunece mai greu, chestie care mă deranjează în general, dar cele două butoane care țin loc de click dreapta și stânga sunt foarte vioaie și responsive, rezultând un bonus în flexibilitate.
Ca orice produs cu RGB care se respectă, ASUS TUF A15 aduce sfânta iluminare a tastaturii. Nu este excesivă, oferă efecte diverse, iar partea mișto este că acestea, alături de culori, pot fi reglate folosind shortcut-urile plasate pe săgeți, la fel și pentru iluminare. În plus, profilul ventilatoarelor poate fi și el reglat prin shortcut-ul de pe tasta F5, deci avem plăcerea de a opera eficient și rapid acest tanc.
În materie de conectică, A15 nu dă pe afară de porturi, dar include minimul necesar, fără să simți vreodată că duci lipsă de ieșiri USB pentru mouse, gamepad, flash drive sau mai știu eu ce:
- 3 X USB 3.0
- 1x USB 3.2 Type C (Gen 2)
- 1 x RJ-45
- 1 x HDMI
- 1 x combo audio jack
- Microfon încorporat cu Two-Way AI Noise Cancellation
- Tehnologie Wi-FI 6
Tot în acest capitol aș dori să menționez cu plăcere posibilitatea extinderii stocării, pe lângă un maxim de 32 de GB de RAM. Modelul testat vine deja echipat cu un SSD de 1TB, dar dacă simți vreodată nevoia de și mai mult spațiu, ASUS TUF A15 îți pune la dispoziție un slot suplimentar pentru SSD. Nu este foarte-foarte important, dar este o trăsătură ce denotă atenție la detaliu, plus că, în ziua de azi, multe jocuri tind să treacă de pragul de 100 de GB, și sunt sigur că mulți dintre voi preferă să descarce dintr-un foc jocurile preferate, nedorind să termine și apoi să dezinstaleze un titlu pentru a-i putea face loc altuia. Și poate nu doar pentru jocuri, ci pentru toate proiectele importante, fie ele foto/video, aplicații sau pur și simplu fișiere diferite.
ASUS TUF A15 – Yay or nay?
Pentru un laptop de gaming, A15 este destul de compact și de versatil. Arată bine, inspiră putere, pe care a și dovedit-o în cadrul testelor rulate, însă construcția din plastic și ecranul relativ pipernicit care îți oferă culori cu țârâita îl pot trage semnificativ în jos dacă ții cu dinții de ideea de estetică, display și visuals. La polul opus, ASUS TUF A15 ascunde sub carapacea sa o configurație high-end deloc neglijabilă. Jocurile pretențioase setate pe ultra nu sunt un obstacol pentru rezistența stoică și tăcută a acestui micuț tanc.
Posibilitatea extinderii stocării, shortcut-urile de pe tastatură care permit accesul la diferite funcții și un feedback satisfăcător per total îl fac un aliat potrivit pentru tot felul de sarcini, de la cele mai simpliste și până la cele mai extreme. Fie că scrii articole sau te joci ore în șir, ASUS TUF A15 își face treaba, dar mi se rupe inima atunci când mă gândesc la/ating plasticul care face parte aproapte în totalitate din construcția lui.