PC

Review Asus ROG Swift PG279Q – ce ofera un display premium de gaming?

Astazi avem in review display-ul ASUS ROG Swift PG279Q, fratele mai mic al display-ului 4K din linia ROG Swift, PG27AQ.

Despre PG27AQ am mai vorbit in trecut. Un monitor 4K insa nu e pentru toata lumea, asadar cine nu isi permite pretul pentru nivelul de procesare necesar, mai poate economisi cativa dolari si sa se bucure in schimb de o experienta premium, folosind modelul despre care vorbim azi.

Piata de display-uri este una dintre cele mai competitive posibile – e si de asteptat, intrucat display-ul modern, fie el al televizorului, telefonului sau calculatorului, reprezinta principalul obiect al atentiei noastre sustinute in aceasta epoca digitala. Asadar, putine display-uri reusesc sa ajunga vreodata cu adevarat legendare pe aceasta piata. Asus ROG Swift PG278Q a fost un asemenea display, atat de popular incat de la lansarea sa in iulie 2014 a ajuns reprezentantul principal al brandului, cunoscut printre fani sub simpla denumire de „ROG Swift”.Asus ROG Swift PG279Q 1

Cu toate acestea, limitarile impuse de tehnologia TN, in principal unghiurile de vedere slabe si spectrul de culoare si gamma, au rezultat intr-o utilitate oarecum limitata pentru multi utilizatori. Un excelent monitor de gaming, dar pentru alte utilizari nu a putut oferi competitie unora din ecranele moderne mai noi, cu tehnologii precum IPS sau VA, printre care si modelul Asus MG279Q despre care am mentionat in trecut, asadar linia ROG Swift a intrat intr-un oarecare declin.

Ei bine, ASUS au luat nota de nevoile entuziastilor, si noul model din seria ROG Swift, PG279Q, a fost lansat anul trecut pentru a contracara acest trend.Asus ROG Swift PG279Q

Aspectul, specificatiile si calitatile modelului sunt foarte asemanatoare cu vechiul PG278Q, dar cu o schimbare majora.

ASUS ROG Swift PG279Q foloseste un panou cu tehnologie echivalenta IPS, ce prin natura sa adreseaza principalele neajunsuri ale modelului original, adica unghiurile de vedere limitate si gama de culori acoperite, si gamma.

Avand in vedere necesitatea oricarui produs de sub umbrela Republic of Gamers de a se adresa jucatorilor, timpii de raspuns sunt un considerent foarte important si motivul principal pentru care tehnologia TN a continuat sa fie folosita atat de mult timp, avand in mod traditional latente mult mai scurte decat panourile de tip IPS. Tehnologia insa a avansat, astfel incat ASUS ROG Swift PG279Q este oferit cu o valoare declarata a timpului de raspuns de 4 milisecunde gray-to-gray, fata de o milisecunda in modelul precedent.Asus ROG Swift PG279Q

Cu toate acestea, in testele noastre, nu am sesizat efecte de ghosting sau intarzieri intre actiuni si ce se desfasura pe ecran, dupa ce am tarat ecranul printre cateva reprize de CS:GO derulate la 165fps.

Monitorul este echipat cu un modul G-Sync pentru utilizarea impreuna cu placile video nVidia compatibile. Ofera deasemenea intrari de tip DisplayPort 1.2a si HDMI 1.4. Interfetele sunt certificate HDCP pentru continut criptat, iar pachetul include cabluri atat pentru DP si HDMI, cat si un cablu USB. Oferta include doua speaker-e integrate pentru situatii de urgenta si doua porturi USB 3.0.

Ecranul include deasemenea capacitatea de a fi rotit, inaltat/coborat si inclinat, ceea ce ofera o varietate de posibilitati pentru utilizatorii ce isi desfasoara activitatea pe multiple display-uri – jurnalisti, programatori, designeri, editori, artisti si nu numai. Spatiul virtual este amplu si rezolutia permite utilizarea eficienta a acestui spatiu.Asus ROG Swift PG279Q

Design-ul estetic se bazeaza pe un ton negru cu plastic mat folosit pe cam toata suprafata corpului monitorului. Este aproape identic cu PG278Q, care a fost perceput in general ca un display subtire, stilat, atragator si un pic agresiv. Marginea plasticului exterior este de doar 7mm, cu inca 3mm tampon in interiorul ecranului.

Asus au plasat un logo lucios argintiu sub panou, si au dotat piciorul ecranului cu logo-ul brandului ROG iluminat de tehnologia „light-in-motion”. Sigur, e un pic de marketing, dar trebuie sa recunoastem ca arata bine.

Sursa monitorului este externa. Acesta este un avantaj pe care vreau sa-l surprind, desi e posibil sa nemultumeasca pe unii. Avantajul de a avea o sursa externa la un display, lungeste viata display-ului pe termen lung. Dupa cum multi entuziasti stiu deja, monitoarele si televizoarele tind sa reziste foarte mult in timp, dar cand pica, una dintre cele mai susceptibile componente este sursa. Si este mult mai usor sa schimbi sursa cand este externa, ca sa nu mai vorbim de evitarea radiatiei termice in interiorul ecranului care ar putea provoca o deteriorare prematura. Sursa nu e prea mare, e discreta si frumusica, dar mi-ar fi placut ca Asus sa fi minimizat cantitatea de obiecte care ocupa spatiu, si sa fi inclus un slot in piciorul ecranului pentru montarea sursei, pentru utilizatorii doritori.Asus ROG Swift PG279Q 3

Meniurile ecranului ofera o varietate de selectii. Este prezent acelasi joystick de navigatie pe spatele ecranului, acum rosu in loc de negru. Apasarea oricarui buton in afara de curent si joystick deschide meniul de quick-launch, ce ofera acces la OSD, meniul GamePlus si modul Turbo (pentru refresh rate-uri ridicate).Asus ROG Swift PG279Q

Meniul GamePlus ofera optiuni pentru plasarea unui cross-hair direct pe ecran, pentru ocazionalele FPS-uri care au momente unde ascund crosshair-ul (cum ar fi cu pusca AWP in mana). Optiunea pentru modul Turbo permite utilziatorului sa varieze refresh rate-ul rapid intre 60Hz, 120Hz si 144Hz, iar meniul Over Clocking din OSD permite selectia valorii exacte dorite de utilizator, pana la 165Hz.

In termeni de eficienta si consum, ecranul consuma putin peste 45W in conditii de luminozitate maxima. Odata calibrat (si implicit scazuta intensitatea pana la aproximativ 25%, consumul scade pana in jurul valorii de 27W. In modul standby, consumul este in jur de 1.5W.Asus ROG Swift PG279Q

Panoul folosit este produs de AU Optronics cu tehnologie AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle), si ofera 16.7 milioane de culori cu 8 biti adancime de culoare. S-a speculat ca ecranul ar folosi panoul din MG279Q, dar nu este cazul. Folosim aceasta ocazie pentru a reaminti faptul ca tehnologia IPS nu este una standard, ci un trademark al LG.Display, acesta fiind motivul pentru care diferiti producatori folosesc diferiti termeni pentru tehnologii similare, precum PLS, VA, AHVA, etc.

Panoul este acoperit cu un material anti-glare discret ce reducere reflexiile fara a produce o imagine prea granularizata.

Contrastul oferit variaza putin, in functie de nivelul de luminozitate, dar se incadreaza destul de consistent in plaja 1090:1 – 1150:1.

In concluzie, ASUS ROG Swift PG279Q este un excelent ecran premium pentru entuziasti, jucatori si profesionisti. Performanta in jocuri este excelenta, si relativ inegalabila pe moment, cu timpi de raspuns excelenti in practica, refresh rate nativ de 144Hz, zero lag, capacitati G-Sync, un mod dedicat de reducere a blur-ului si variate oferte pentru jucatori.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button