PC

Review Asus RoG GX700VO – laptop-ul cu racire pe apa

Auzim deseori o replica mai mult sau mai putin generica cand discutam cu prieteni despre PC-uri in ziua de azi: „Daca vrei un PC adevarat, fa-ti un desktop”. Intr-adevar, in general acest sfat este – sau a fost – valabil. Un procesor si placa video capabile, un overclock sanatos – poate mai bagi si o racire pe apa ca sa te asiguri ca impingi siliciul cat de departe poate duce. Pana nu demult, toate aceste considerente erau exclusiv domeniul pc-urilor de tip Desktop. Ei bine, acum nu mai sunt.

ASUS au „inundat” piata de laptopuri de gaming high-end, aducand impreuna unele dintre cele mai puternice componente disponibile la ora actuala, impreuna cu un sistem proprietar de racire pe apa in varful de lance al seriei de laptopuri Republic of Gamers si anume ASUS ROG GX700VO si al sau dock, Hydro Overclocking System.

ASUS RoG GX700VO in Hydro Overclocking System
In mod normal laptop-urile de gaming sunt bestii gigante; in cazul de fata laptop-ul – desi mare – e destul de subtirel. Bestia giganta insa e in spatele lui.

Vrem sa punctam cateva chestii de la inceput: Au trecut de mult zilele cand cele mai puternice componente disponibile pe un laptop ofereau in cel mai bun caz o treime din performanta celor de desktop. Cipurile actuale, in special cele produse de intel, folosesc in general core-uri identice pentru ambele tipuri de procesoare din gama high end. Deseori diferentele au de-a face cu optimizari specifice pentru a limita puterea consumata si caldura disipata astfel incat o intreaga serie de laptop-uri sa poata raci cat mai consistent aceleasi procesoare.

Altfel spus, ia un procesor i7-6820HK si un i7-6700K, tacteaza-le la aceeasi frecventa si cel mai probabil vei observa… nici o diferenta. De pe vremea Core2Duo incoace, utilizatorii de laptop-uri au adus procesoarele de top de pe laptop-uri la viteze cel putin impresionante. Cu siguranta, limitarea oferita de greutatea de a raci un laptop este una importanta, dar este una importanta DOAR pentru cei mai entuziasti utilizatori.

Pe partea de GPU in schimb, cu toate ca ultimii 4 ani au oferit salturi din ce in ce mai impresionante in puterea de calcul a placilor dedicate pentru laptop-uri, a existat in continuare o distanta destul de importanta intre Mobile si Desktop. Pana anul trecut, cand nVidia au facut disponibil core-ul complet de GTX-980 de desktop… pentru notebook-uri.

In acel moment entuziastii de pretutindeni au inceput sa viseze si sa isi imagineze… Cum ar arata laptop-ul de gaming suprem?

Asus au ales sa raspunda la aceasta intrebare adunand cele mai puternice componente disponibile in acest segment. Si ca sa nu fie mai prejos, au adresat si racirea mentionata mai sus.

Specificatiile tehnice ale lui Asus Republic of Gamers GX700VO arata oarecum ca cele folosite de un sysadmin ce ruleaza cateva zeci de masini virtuale:

  • Procesorul este Core i7-6820HK, din arhitectura Skylake. Acesta are 4 nuclee hyper-threaded si este tactat la 4GHz;
  • Memoria este… putin ridicola. Sistemul contine 64GB de memorie DDR4-2400, in patru sloturi. Modelul de retail are memoria tactata la DDR4-2800;
  • Placa de baza foloseste chipsetul Intel 100 Series (cu nume de cod Sunrise Point) alaturi de Platform Controller Hub-ul CM236;
  • Stocarea este asigurata de doua SSD-uri Samsung in Raid-0. Versiunea din teste foloseste SSD-uri de 512GB, dar asus ofera si SSD-uri de 1TB;
  • Ecranul este de 17″, de tip Full HD;
  • Placa video este reprezentata de o GeForce GTX-980 oferit de nVIDIA pentru laptop-uri – una dintre cele mai puternice placi ale momentului si cea mai puternica oferta pentru un laptop;
  • Aceste componente sunt continute toate intr-un sasiu de 3.6Kg, o cifra extraordinara luand in considerare faptul ca modelele competitoare de la MSI si Clevo sunt fie mult mai groase (un centimetru in plus la aceasi greutate la MSI) sau mult mai grele (4.2 sau 5 Kg la Clevo);

Carcasa lui Asus GX700 este argintie, cu o constructie subtire dar solida.

Dimensiunea relativa a laptop-ului si dock-ului ASUS GX700

Materialul folosit este o combinatie de metal pentru capac si partea superioara a bazei – partea inferioara este realizata dintr-un plastic placut la atingere.

In mare, aspectul rezultant este unul favorabil. Amprentele nu prea raman decat pe plasticul inferior, la care mai nimeni nu se uita. Ecranul are o plaja de deschidere de cam 130 de grade, ceea ce – desi nu se compara cu unele PC-uri de business – este foarte bine.

Optiunile de conectivitate ale GX700 sunt variate, si – speram – rezistente in timp.

GX700 ofera 3 porturi USB 3.0, un USB 3.1 Type-C si un port Thunderbolt 3. Suntem in special interesati de ce ar putea oferi acest Thunderbolt 3 intr-un viitor eventual in care utilizatorul ar putea dori si mai multa putere de procesare grafica. Nu excludem posibilitatea utilizarii a inca unei placi video, de aceasta data externa. Daca SLI cu inca un GTX-980 nu merge, ramane optiunea DirectX 12.

Cititorul de carduri are o performanta excelenta, cu viteze de pana la 230 MB/s, iar placa Wi-Fi este un modul Intel Wireless-AC 7265. Modulul fiind capabil de conectivitate WLAN 802.11 a/b/g/n/ac si Bluetooth 4.0, cu rate de transfer WLAN de peste 100Mbps.

Accesul in carcasa pentru mentenanta este relativ complicat – nu recomandam o operatiune in graba.

Carcasa inferioara a ASUS Republic of Gamers GX700VOTrebuie date jos multe suruburi pentru a accesa interiorul GX700VO

Mai intai trebuie date jos picioarele gumate, urmate de 12 suruburi, urmate de inca doua suruburi ascunse sub balamalele ecranului, in zona de conectare a pompei de apa. Este destul de complicat, si exista riscul de a strica sasiul daca scapa atentia.

Acestea fiind spuse, felul cum sistemul de racire este proiectat este fascinant.

Interiorul Asus RoG GX700VO
Heatpipe-urile sunt mari, iar racirea de pe GPU e substantiala – inclusiv pe memorii si VRM-uri.

GX700VO ofera doua heatpipe-uri masive ce interconecteaza ventilatorul procesorului, cu procesorul, cu placa GTX-980 (impreuna cu un waterblock pe core-ul placii si pe memoriile GDDR5), si care in final se conecteaza cu un al doilea ventilator, aferent placii video.

Devine destul de evident ca scopul primar al sistemului de racire pe apa este de a scade din sarcina heatpipe-urilor si a permite racirea adecvata a placii GTX-980, si mai putin a procesorului.

Nu am mentionat inca pachetul. Asus GX700 are cu siguranta cel mai pretentios ambalaj pe care l-am vazut vreodata.

Troller ASUS RoG GX700VO

Pachetul este reprezentat de… un troller de voiaj mare si negru. Acesta cantareste 27Kg, si este clar gandit pentru deplasari mai putin frecvente. Interiorul acestuia este impartit in doua. O jumatate contine laptop-ul, care este bine fixat in spuma poliuretanica dura si securizat cu benzi elastice. A doua jumatate contine sistemul de racire, doua surse (una masiva de 330W si una mai mica de 180W), si un mouse cu brandul ASUS RoG.

Am vazut multe laptop-uri de toate felurile pana acum, dar cu siguranta in viitor voi tine minte care a fost primul laptop de gaming cu racire pe apa pe care m-am jucat. ASUS RoG GX700 este primul laptop disponibil pe piata echipat cu water-block.

Spun primul disponibil pe piata, pentru ca inaintea acestuia inginerii de la Asetek au demonstrat in 2012 un laptop Alienware M18x cu racire pe apa, dar solutia lor nu a fost niciodata comercializata in piata de retail din pacate. Trei ani mai tarziu, avem ocazia sa luam la puricat o alternativa comerciala la aceasta tehnologie.

Sistemul GX700 Hydro Overclocking System proiectat de ASUS este, cel putin in versiunea actuala, o solutie de tip „add-on”, nu o inlocuire pentru racirea traditionala pe baza de aer.

Logo-ul ASUS GX700 Hydro Overclocking System

Este vorba de doua heatpipe-uri traditionale ce conecteaza procesorul si placa video cu cele doua ventilatoare ale laptop-ului, cu waterblock-ul plasat direct peste placa video si cipurile de memorie aferente.

Chiar daca sistemul vine cu overclock-uri generoase din fabrica, cu procesorul tactat la 4GHz – un plus de 11% – si placa video tactata la o frecventa Boost de 1200MHz, temperaturile generate de componente ne-au indicat faptul ca exista spatiu amplu pentru a impinge performanta sistemului mai sus.

Mai exact, in conditii de sarcina maxima la frecventele de fabrica, procesorul oscileaza in jurul valorii de 76 grade Celsius iar placa video la o temperatura extrem de scazuta pentru un astfel de cip, de maxim 59 grade Celsius. Luand in considerare faptul ca GTX-980 este un cip proiectat sa opereze pana la valori de 98 grade Celsius, nu putem decat sa fim extrem de impresionati de capacitatile de cooling.

S-a vorbit mult in cadrul review-urilor si preview-urilor pe baza lui GX700VO despre cat de zgomotos este sistemul de racire – si intr-adevar, depinzand de nivelul de performanta setat, este posibil ca sistemul Hydro Overclocking sa faca zgomot cat un compresor. Dar ASUS ofera si softul ASUS Gaming Center, care pe langa profile personalizate de performanta, ofera si posibilitatea de a controla manual functionarea racirii laptop-ului, cat si a dock-ului. Dupa ce am umblat un pic la setari, am descoperit ca o turatie intre 10-20% este mai mult decat suficienta pentru a tine sistemul la o temperatura mai mult decat acceptabila – iar asta fara a genera zgomot mai deloc.

Laptop-ul ASUS RoG GX700VO pe langa Hydro Overclocking System
Laptop-ul ASUS RoG GX700VO pe langa Hydro Overclocking System

Asadar, am instalat MSI Afterburner si am incercat sa vedem cat de departe putem impinge placa GTX-980 din GX700VO.

Asus GX700VO in 3DMark Fire Strike

Am reusit sa setam o frecventa pe core la 1387MHz, impreuna cu 7100MHz pe memorii. La aceste frecvente, am trecut laptop-ul prin cateva sedinte de Unigine Heaven, Unigine Valley, FurMark si 3DMark Fire Strike si Fire Strike Ultra.

La acest clockrate, temperatura placii video a trecut in sfarsit peste pragul de 60 de grade, ajungand in FurMark 4K pana la 67 de grade. Aceasta este o valoare interesanta, intrucat este o temperatura aproape identica cu performantele placilor ASUS GTX 980 de desktop, precum editia STRIX OC, atunci cand sunt overclockate.

Problema este ca la voltajul cu care ne este livrata placa, si anume 1.15V, am dat peste alta bariera in calea sperantelor de overclock extrem, si anume insuficient curent. Vrem insa sa clarificam faptul ca reprezinta un overclock de peste 22% peste frecventa de baza de 1126 MHz.

Dupa cum se poate observa din tabelul comparativ de mai sus, performanta lui GX700VO este mai mare decat 85% dintre toate sistemele testate in 3DMark, mai mare decat configuratia recomandata doritorilor de gaming in VR.

ASUS GX700VO in 3DMark Fire Strike Ultra

In 4K overclock-ul se face simtit, scorul rezultant fiind in topul rezultatelor pentru configuratii asemanatoare.

Sa ne facem intelesi: performanta oferita este exceptionala, peste orice laptop ce foloseste o singura placa video, singura competitie reala fiind MSI cu al lor GT80 si doua placi GTX-980 in SLI, dar asta intr-un pachet masiv, nesatisfacator din punct de vedere al design-ului si al greutatii de peste 5Kg, ca sa nu pomenim pretul de 5500 euro.

Un alt considerent care ar fi fost excelent sa fi fost luat in calcul in cazul ASUS RoG GX700VO este existenta cipului grafic integrat in procesorul Skylake, si absenta functiei nVidia Optimus.

Suntem constienti ca Optimus nu poate fi folosit impreuna cu G-Sync, dar chiar si fara Optimus, ne-ar fi placut sa fi avut posibilitatea de a dezactiva placa GTX 980 la nivel hardware. Spunem asta pentru ca GX700VO este de departe cel mai usor laptop de gaming din aceasta clasa de performanta. E destul de subtirel si credem ca multi utilizatori s-ar fi bucurat de posibilitatea de a avea un laptop de gaming ce poate fi folosit mai indelungat si departe de priza. Asadar, in conditiile vizionarii unui film 1080p codat h.264, spre exemplu, va puteti astepta la cam 2 ore de baterie, cu maxim 3 ore si ceva de viata cand sistemul este lasat idle.

Dar haide sa lasam un pic performanta bruta la o parte si sa vorbim despre experienta efectiva de folosire. Adica de ergonomie, design si display.

Ca veni vorba de display, ecranul versiunii de test este de tip Full HD, dar rezolutia e 1920×1200. Ecranul demonstreaza o luminozitate medie de aproximativ 320 lumeni, un contrast de aproape 980:1, si o acoperire a gamei de culoare sRGB de 85%. Acest din urma aspect nu e rau, dar nu e nici exceptional. Am observat prezenta fenomenului de backlight bleed, desi senzatia a fost mai degraba ca design-ul prototipului avea rama ecranului prea tare stransa, decat un defect la panoul in sine.

In privinta timpilor de raspuns, o valoare de 22ms este putin ridiata pentru gamerii competitivi, dar mult mai buna decat media din aceasta gama de produse de circa 30ms.

In plus, prezenta functiei G-Sync este un beneficiu real. Ne-am „obisnuit” de-a lungul anilor cu tot felul de neplaceri din punct de vedere al refresh rate-ului. Daca e prea mic, nu e bine… totul se sacadeaza si ti se da imersiunea in joc peste cap. Daca e prea mare… iar nu e bine. Cu cat e sistemul mai performant si driverii mai prost optimizati, cu atat mai des sunt prezente taieturile verticale la refresh rate-uri peste limita ecranului.

Ei bine, cu G-Sync si un GTX 980, asa ceva nu mai exista. Este foarte greu sa dai peste un joc in care GX700VO sa nu se descurce excelent. Fie ca e vorba de CS:Go, Battlefield: Hardline sau Black Ops III, performanta e excelenta si felul cum se randeaza cadrele e perfect fluid. Am fi vrut sa incercam Witcher 3 pe un display 4K dar n-am avut ocazia.

In ce priveste tastatura, in GX700VO avem de-a face cu o tastatura de gaming get-beget.

Ecranul, tastatura, palm-rest-ul si touchpad-ul laptop-ului ASUS Republic of Gamers GX700VOSpatiu amplu pentru maini, un touchpad mare de tot si o tastatura serioasa.

Se ofera functii de macro, un buton pentru functia nVidia GameStream, si butoane de NumPad. Butoanele de control ale functiilor laptop-ului sunt accesate folosind tasta Fn – pozitionata in dreapta tastei CTRL – in combinatie cu tastele de la F1 la F12. Tastatura este iluminata in culorile rosii caracteristice seriei ASUS RoG.

Se poate tasta foarte bine pe GX700. Design-ul e de tip chicklet cu taste putin rotunjite, si o separare intre taste de aproximativ 3mm. Am apreciat mult tastele de tip sageata de dimensiuni complete, deseori ignorate de laptop-urile din anii recenti. Tastatura este plasata destul de adanc in sasiu, lasand spatiu amplu pe care sa ne putem odihni palmele.

Touchpad-ul este aliniat sub tasta Spacebar, si este surprinzator de mare, cu o inaltime de 6.5cm si o latime de 12cm.

Acesta este precis, butoanele dedicate sunt deasemenea mari si placute la apasare, iar spatiul amplu oferit permite navigarea intregului ecran fara a ridica degetul atat de des ca la alte laptop-uri. Spatiul generos este util si in momentul utilizarii gesturilor multi-touch in Windows, fiind unul din putinele laptop-uri care iti permite sa te folosesti cu adevarat de gesturi cu 3 si 4 degete.

Dar este totul lapte si miere? Ar fi putut ASUS sa ofere ceva ceva in plus pentru a face ASUS RoG GX700VO mai atragator?

Personal, mi-ar fi placut sa vad un BIOS complet deblocat, sau cel putin optiunea reala de a activa functii de overclocking native din BIOS, cu acceptul faptului ca astfel de operatiuni s-ar face inafara garantiei. Mi-ar fi placut deasemenea ca accesul la multiplicatoarele procesorului si voltajul placii video sa fie „la liber”. Exista spatiu berechet pentru a impinge atat placa video cat si procesorul la performante superioare – bagam mana in foc ca s-ar putea atinge cel putin 4.3GHz pe procesor si poate 1500MHz sau mai mult pe placa video, cu conditia sa nu ne crape sursa.

In concluzie, parerea noastra in privinta lui ASUS Republic of Gamers GX700VO este impartita.

Pe de o parte, multe review-uri au atacat acest laptop pentru ca este foarte scump, nu foarte practic – datorita faptului ca performantele reale ale sistemului nu pot fi atinse fara Hydro Overclocking System – si unele decizii de design, in opinia noastra, sacrifica mai mult decat ofera in schimb – un exemplu ar fi G-Sync, care taie orice posibilitate de a obtine o utilizare reala a bateriei.

Pe de alte parte, hai sa spunem cateva lucruri pe fata. Avem de-a face cu un laptop single-GPU maximizat nu doar pentru performanta, ci si pentru portabilitate. Nu a trecut atat de mult timp de cand te puteai astepta ca la 3.6Kg, laptop-ul tau de gaming sa fie limitat la 15″. Si ASUS RoG GX700 este categoric maximizat.

Un procesor i7 Skylake quad-core venit din fabrica la 4GHz, cu loc disponibil de overclock suplimentar. O cantitate enorma din cea mai rapida memorie disponibila la ora actuala. Stocare asigurata exclusiv de SSD-uri ultra-rapide in Raid-0. Un ecran bun – si nu, nu suntem de parere ca 4K ar avea sens pe acest laptop, pentru ca suntem convinsi ca orice cumparator, ca si noi, nu ar folosi ecranul laptop-ului ca ecran principal la domiciliu.

O abundenta de port-uri moderne, doua surse, un sistem de cooling fenomenal si pana si troller-ul de calatorie. Si daca n-ar fi de ajuns, cand pleci la drum si ai nevoie sa iei un laptop de gaming cu tine, vei lua unul dintre cele mai usoare, subtiri si portabile laptop-uri din aceasta din care apartine – intregul sistem este lucrat cu atentie, pentru un anumit fel de client – si anume entuziastul. ASUS Republic of Gamers GX700VO este un laptop dedicat entuziastilor – si suntem de parere ca isi face treaba cu brio.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button