Review ASUS Rampage V Edition 10 – vârful de lance ASUS ROG

ASUS a lansat anul acesta în gama de top de plăci de bază, o ediție aniversară ce sărbătorește 10 ani de Republic of Gamers și este intitulată simbolic ASUS ROG Rampage V Edition 10.
Este vorba de o placă bazată pe platforma Intel X99 care oferă 8 sloturi DDR4 cu suport de până la 128GB de memorie într-o arhitectură quad-channel, două plăci de rețea cu viteze Gigabit, suport pentru patru plăci video simultan în cele patru sloturi PCI Express cu 16 lane-uri, plus încă un slot de format x4 și unul de format x1.
În privința mediilor de stocare suportate, ASUS ROG Rampage V Edition 10 oferă un slot M.2, un port U.2 și 10 porturi SATA-III, împreună cu suport pentru RAID 0, 1, 5 și 10.
Trei controllere USB, dintre care unul inclus în chipset și alte două produse de SMedia, oferă în total 18 porturi USB, dintre care 6 USB 2.0, 8 USB 3.0 și 4 USB 3.1. Dintre cele 3.1, două sunt Type-C.
Dimensiunile plăcii sunt, după cum este și de așteptat la asemenea dotări, substanțiale, respectând formatul Extended ATX și măsurând aproape 30,5cm lungime și 27,2 lățime.
Se includ radiatoare substanțiale pentru răcirea VRM-urilor – iar dacă am menționat de răcire, placa include 4 conectori pentru ventilatoare și încă un conector pentru utilizarea unei pompe de răcire pe apă.
Placa folosește sistemul de iluminare ASUS Aura LED, care pe lângă iluminarea plăcii de dragul aspectului vizual, oferă și iluminare personalizată în cazul utilizării de SLI și CrossFire.
Folosind o configurație echipată cu un procesor Core i7-6950X. 16GB de memorie G.Skill Ripjaws DDR4-3000, și un SSD OCZ Vector 180, am testat placa într-o suită de teste dedicate eficienței de utilizare a procesorului, memoriei și unei plăci video și am comparat-o cu ASUS Rampage V Extreme, împreună cu MSI X99A XPower AC.
ASUS Rampage V Edition 10 s-a remarcat în teste superioară pe mai toate planurile, de la performanță până la caracteristici. Performanța este identică modelului Rampage V Extreme sau superioară, și deseori îngenunchează modelul MSI, în special în testele de viteză a procesorului, cu diferențe de până la 10%.
Cam singurul punct minus al plăcii – și cumva, unul care este de o totală irelevanță într-un astfel de sistem, este consumul, unde în stare de inactivitate, consumul acumulat al sistemului fără placa video a fost înregistrat la circa 170W, circa 40W peste modelul MSI și 5W peste modelul Rampage V Extreme.
Distanța se reduce la diferențe de circa 8W în momentul când sistemul este pus în sarcină, adică complet neglijabil. Pe partea de temperaturi, diferențele dintre cele trei plăci sunt practic nule.
În concluzie, ASUS Rampage V Edition 10 este un vârf de lance în gama high-end, ce oferă performanță de top, o interfață intuitivă și capabilă și accesorii variate, de la toate cablurile pe care ți le-ai putea dori, bridge-uri pentru SLI și crossfire, până la un DAC-AMP SupremeFX. Singurul punct dureros este cel clasic pentru orice vârf de gamă – prețul substanțial, de circa 2900 lei.
Bling – blingurile alea ma lasa rece… imi place insa ce „dotari” are 🙂
„Dotarile” alea vin de obicei cu bling-blinguri 😀
2 placi de retea, multe usbu-uri si placa audio nu prea fac parte din bling bling-uri. Bling bling = detalii vizuale nu neaparat necesare 🙂