PC

Review ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K6+ si ASRock Z170 Extreme 4

ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K6+ este o placa de baza dedicata noilor procesoare pe socket 1151. Placa are un format standard ATX si face parte din seria high-end semnata Fatal1ty. In pachet regasim manualele, cabluri SATA, cd-ul cu drivere, un adaptor extern frontal pentru USB 3.1, un bridge SLI si un IO shield. Placa suporta toate procesoare din seria Skylake, chipset-ul fiind Z170. Ca si conectivitate aceasta are o placa de retea Gigabit Killer E2400, opt porturi SATA 3, dintre care doua functioneaza pe un controller ASMedia ASM1061,  un slot M.2 care are o latime de banda de 32Gb/s, trei PCI-Express x1 si trei x16. Porturile PCI-Express x16 fucntioneaza in confuguratie single la x16, dual la x8 si triple la x8-x8-x4.

Placa de sunet a pastrat acelasi chip ca la modelele Z97, adica un realtek ALC1150. Panoul frontal cu USB 3.1 poate incarca dispozitive care au consum de maxim 100W. Trebuie sa mentionam ca modelele Z170 Gaming K6 si K6+ difera, adaptorul USB 3.1 fiind oferit in pachet doar la modelul K6+. In spatele placii regasim cinci porturi USB 3.0, un port USB 3.1 Type C si unul Type A, si un port USB dedicat pentru mouse care are protectie ESD. Placa de sunet desi pastreaza acelasi chip ALC1150 ca la generatia anterioara, are condensatori care reduc zgomotul si de asemenea are si protectie EMI. In spate mai avem o mufa combo PS/2 pentru mouse si tastatura, o iesire optica SPDIF si sase porturi pentru sunet suflate cu aur. Intre porturile USB si iesirile video pentru placa video integrata in procesor se afla un buton pentru resetarea BIOS-ului. Ca si iesiri video aceasta are un HDMI, un DVI si un Display Port. De alimentarea procesorului se ocupa cele 12 faze de calitate, care pot livra curent pana la 60A , si condensatorii Nichicon platinum 12K. Localizate langa sloturile pentru RAM, se afla doua butoane, unul pentru power si altul pentru reset. Placa suporta memorii RAM DDR4 cu o frecventa de peste 3600MHz. Memoria maxima suportata este de 64GB in dual channel. Placa are de asemenea suport pentru dual bios, un lucru foarte bun mai ales daca doriti sa faceti update la bios si din intamplare acesta nu este complet; o placa cu dual bios va poate salva de necaz. Tot pe placa de baza se regaseste si un ecran LED pentru diagnosticare. In concluzie placa este una foarte buna, chiar si pentru overclocking si ofera o multime de facilitati premium la un pret de 1000RON.

Pe alta parte avem ASRock Z170 Extreme 4, care este ceva mai jos prin comparatie cu Gaming K6+. Aceasta are un pret de aproximativ 700RON, dar nu sta deloc rau la capitolul performante. Placa are un PCB de culoare neagra cu ornamente portocalii. Peste chipset si etajul de alimentare se regasesc radiatoare mari din aluminiu care ajuta la racirea componentelor. Etajul de alimentare este compus din 10 faze digitale. Placa are patru sloturi pentru RAM, care suporta frecvente de peste 3200MHz, folosind optiunea de overclocking din BIOS. Capacitatea maxima de memorie RAM este de 64GB. Conectica este alacatuita dintr-o mufa combo PS/2 pentru maus si tastatura, sub care se regasesc doua porturi USB 3.0, imediat langa acestea avem un buton pentru resetare rapida a BIOS-ului, un HDMI, un DVI si un DisplayPort. Langa porturile video se mai afla patru USB 3.0 si doua USB 3.1, o mufa LAN Gigabit si o placa de sunet 7.1 cu iesire optica. Placa de sunet foloseste un chipset Realtek ALC1150 care suporta Purity Sound 3 si DTS. Pe placa sunt disponibile trei sloturi PCI-express 3.0 x16 si trei sloturi PCI-Express x1. Porturile PCI-Express x16 sunt in configuratie x8/x8 pentru dual GPU si x8/x8/x4 in configuratie triple GPU. Pentru stocare avem la dispozitie trei porturi SATA Express, sase SATA 3 si un slot Ultra m.2. Sub chipset se regaseste ecranul LED pentru diagnosticare, un buton pentru power si unul pentru restart iar in partea dreapta se afla un switch care comuta intre primul BIOS si cel de-al doilea. Atat Z170 Gaming K6+ cat si Extreme 4 sunt doua placi de baza foarte bune, inclusiv pentru overclocking, dar totul depinde de bugetul alocat.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close