Review Apple TV de a patra generatie
Apple TV e un produs cu ceva ani de traditie, care a trecut in 2015 la a patra generatie, aducand mai multa performanta, o telecomanda noua, aplicatii noi, functia Siri si alte functii.
Acest nou Apple TV a fost lansat in octombrie 2015, intr-o piata unde competitorii precum Roku sau Amazon Fire TV au reusit sa capteze interesul multimilor. Mai toate streamer-ele la ora actuala ofera cam aceeasi functionalitate, dar Apple – fiind Apple – au investit efortul necesar pentru a se diferentia de competitie printr-o experienta premium.
Ce aduce nou Apple TV-ul de a patra generatie?
Intai de toate, este sesizabil mai scump. Daca marTV-ul de a treia generatie este disponibil in jurul a 370 de lei, versiunea noua costa peste 800 lei pentru versiunea de 32GB si peste 1000 de lei pentru cea de 64GB, din care o mare parte din pret este posibil datorata telecomenzii, care achizitionata separat costa peste 400 lei, fata de modelul anterior ce costa in jurul a 100 de lei.
Este si aproape de doua ori mai gros decat modelul precedent. Nu suntem siguri daca acest lucru este datorat specificatiilor tehnice mai ridicate, intrucat nu-i de parca cipul A8 nu este prezent si intr-un iPod Touch, iar acela reuseste sa ramana subtire fara stres. Oricum nu prea conteaza, intrucat e improbabil sa iasa cu ceva in evidenta dupa ce este plasat langa televizor si configurat.
Ofera mai putine porturi decat modelul precedent – a disparut portul Optical pentru Audio, ramanand prezente un HDMI si un port Ethernet, acompaniate de un USB Type-C.
Noua interfata este mult mai atragatoare, iar datorita noii telecomenzi ce include un touchpad cu functie de click, este si mult mai intuitiv de navigat.
Acum seamana mult mai mult cu iOS, cu un design mai simplu si minimalist. Ah, si se numeste tvOS.
De la lansare, Apple au investit eforturi enorme pentru a creste baza de aplicatii, oferind peste 5000 de aplicatii in mai putin de jumatate de an, si devansand competitorii.
O mare parte din aceste aplicatii au fost proiectate initial pentru iPhone si iPad, asadar acestea sunt deja familiare utilizatorilor si faciliteaza o tranzitie a experientei de utilizare mai intuitiva. Asadar au disparut „canalele” preinstalate din trecut, inlocuite cu sistemul familiar de aplicatii ce functioneaza foarte bine, si permite alegerea a exact ce aplicatii iti doresti pe device.
O alta functie care ar fi trebuit sa faca Apple TV-ul extraordinar in sufragerie, este Siri.
Cu toate ca Apple se lauda cu o functionalitate extinsa pentru Siri, aceasta functionalitate nu ne atinge, intrucat in Romania, nu functioneaza.
Mai grav este ca n-am reusit sa activam functionalitatea lui Siri nici in limba engleza, lucru care ne-a taiat fantastic din elan.
Asa ca ne-am preocupat sa gasim alte utilizari pentru aceasta cutiuta neagra decat sa punem intrebari stupide intr-o limba straina. Intai de toate, sa folosesti o tastatura virtuala impreuna cu o telecomanda cu un singur buton este un exercitiu in frustrare, iar cum fiecare particica a softului iti cere sa te logezi si sa introduci parola, am ajuns repede de tot la dorinta de a folosi o tastatura.
Vrei sa descarci aplicatii de pe AppStore? Logeaza-te. Sa iti accesezi muzica pe iTunes? Logeaza-te iar. Sa vezi pozele? Ma rog, intelegeti unde batem.
Asadar am pus mana pe o tastatura si trackpad pe Bluetooth, produse tot de Apple, si am incercat sa le conectam. Si am mai incercat odata. Si dupa 10 minute irosite, am renuntat si la acestea. Apple TV-ul nu le-a detectat.
Asadar… am intrat in AppStore, si am descarcat ceva joculete precum Asphalt sau Rayman, si ne-am bucurat un pic de experienta de a folosi o telecomanda ca volan sau sa ne jucam ceva interactiv si rapid folosind un singur buton.
Selectia de jocuri este destul de serioasa, de la titluri pseudo-sportive precum Beat Sports, la delicii vizuale precum Modern Combat 5.
Si da, trebuie sa recunoastem, suntem de parere ca pe partea de jocuri casual pentru copii mici sau foarte mari, Apple TV-ul este chiar incurajator. Acesta este compatibil si cu controllere, iar avand in vedere selectia oarecum ridicata de aplicatii din AppStore, care promite sa creasca in continuare, ni se pare ca Apple TV-ul reprezinta o optiune viabila de mini-consola pentru jocuri fara mari pretentii.
Am mentionat mai sus telecomanda noua – haide sa vedem ce ofera aceasta.
E subtirica, desi un pic mai groasa decat inainte. Partea inferioara e din aluminiu is cea superioara din plastic lucios, mai putin pentru suprafata butoanelor si a trackpad-ului. Acest trackpad ia putin timp de acomodare (cam 3-4 minute pentru a incepe sa navighezi cu rapiditate si precizie) dar odata stapanit devine o optiune fantastica pentru navigarea rapida prin interfata tvOS-ului.
De fapt necesitatea acomodarii se datoreaza functiei de accelerare a miscarii, astfel incat daca navighezi pe distante maricele sa nu trebuiasca sa freci la plastic pana te arde buricul degetului. E o experienta faina de utilizare, dar avand in vedere ca pretul uneia noi este jumatate din pretul TV-ului, asigurati-va ca nu o sa o pierdeti sau stricati.
La capitolul performanta, treaba e cam imputita.
Am mentionat ca TV-ul e monitorizat de cipul Apple A8, acelasi ca in iPhone 6 sau iPod Touch 6. Deci performanta este. Ce ne-a dezamagit este faptul ca am conectat marTV-ul la un ecran 4K si nu am putut selecta o rezolutie peste 1920×1200, cu toate ca toate semnele indica ca hardware-ul este capabil sa afiseze la aceasta rezolutie (iar Roku 4 si Amazon Fire TV deja ofera rezolutie 4K).
Deci, in concluzie, ce avem de spus despre al patrulea Apple TV?
Problema pentru Romania, e ca daca retelele locale de televiziune nu investesc eforturi si sume de bani in dezvoltarea de aplicatii dedicate pentru Apple TV – cu exceptia posibilei utilizari pentru servicii de genul Netflix, HBO si streaming prin AirPlay – nu prea avem la ce il folosi.
E un streamer bun, ce suport formatele mai populare de video, precum h.264 si MPEG-4, precum si majoritatea tipurilor de Audio. Are suport pentru o droaie de aplicatii si o selectie sanatoasa de jocuri.
Pe de alta parte, lipseste Siri, ce ii scade valoarea in mod semnificativ, lipseste rezolutia 4K (care totusi suntem siguri ca Apple o vor debloca… candva, intrucat hardware-ul in teorie este capabil), si sunt unele bube care ne-au dezamagit gen incapacitatea de a conecta tastatura Apple de la Mac la Apple TV. Suntem siguri ca este posibil, la fel cum suntem siguri ca un utilizator de Apple TV nu va avea chef sa stea pe forumuri cu orele pentru a da de cap acestei probleme.
Acestea fiind spuse, daca nu sunteti deja un utilizator Apple, probabil a nu marTV-ul va reprezenta intrarea in acestea lume.
Dar daca sunteti deja parte din ecosistemul Apple, aveti o librarie de aplicatii si consumati continut prin intermediul iTunes, noul Apple TV va fi o extensie naturala a acestor capacitati, si poate candva veti putea folosi si Siri pe el.