Review AMD Ryzen 3 3100 + 3300X – Cu capu-n jos!
![Review AMD Ryzen 3 3rd Gen Feature](/wp-content/uploads/2020/05/REVIEW-AMD-RYZEN-3-3RD-GEN-2-e1588871187641-780x470.jpg)
Oricat as incerca, jur ca nu inteleg atat de bine strategia AMD de a lansa procesoarele. Am vorbit in luna August a anului trecut despre seriile Ryzen 5, 7 si 9. Mai tarziu, in Decembrie, am facut cunostinta cu Ryzen 9 3950X, iar astazi voi vorbi despre Ryzen 11… nu, hai gata, glumeam. Ryzen 3 3100 si Ryzen 3 3300X sunt subiectii de test ai acestui articol. AMD incheie generatia 3000 cu cele mai ieftine procesoare, urmand ca in curand sa lanseze si placi pentru ele. Este vorba despre chipset-ul B550, dar despre el, mai prin iunie.
AMD Ryzen 3 Gen. 3 – Numere, litere, specificatii
Dupa cum eram obisnuiti, procesoarele din seria Ryzen 3 erau chip-uri quad-core, fara SMT si alte pretentii de acest fel. Procesoare ieftine care aveau rolul de a oferi un minim acceptabil de performanta pentru un minim de pret. Chiar daca ultima parte cu pretul este inca valabila, 3100 si 3300X nu sunt nici pe aproape de minimul de performanta.
Specificatii | 3100 | 3300X |
Frecventa | 3.6Ghz / 3.9Ghz | 3.8Ghz / 4.3 Ghz |
Nuclee / Fire de executie | 4 / 8 | 4 / 8 |
Cache | 18MB | 18MB |
TDP | 65W | 65W |
Pret | 99$ | 120$ |
Vazand acest tabel, v-ati putea spune: „Staaaai asa! 20 de coco in plus pentru frecvente mai mari?” Ei bine, aici intervin eu cu explicatiile. Diferenta nu este doar la nivel de specificatii, cat si fizica. Ryzen 3 3100 are doua module CCX cu cate doua nuclee active, care comunica intre ele atunci cand procesorul este solicitat. Ca sa fac o paranteza mai usor de inteles, avem urmatoarea situatie:
- Ryzen 3 3100 este un grup de patru prieteni care se impart in doua apartamente pentru a face o petrecere. Ei trebuie sa sincronizeze melodiile de la sistemele audio intre ei, dar asta inseamna ca unii vor ramane putin in urma.
- Ryzen 3 3300X este un grup tot de patru prieteni, dar toti sunt in acelasi apartament si asculta muzica pe care o vor, fara sa prinda informatia mai tarziu.
Chiar daca cei patru smecheri din 3300X nu respecta distantarea sociala, petrec mai eficient. Pentru cei care vreti sa intrati in mai multe detalii va atasez direct schema oferita de AMD, insa mai sus am simplificat cat s-a putut.
Aceasta diferenta de constructie a celor doua procesoare se traduce cam asa: daca acestea sunt setate la aceeasi frecventa, tot va exista o diferenta intre ele, chiar daca pe hartie vor fi identice. In utilizare, inseamna ca 3300X va sustine in jocuri un FPS minim mai mare decat 3100. De aici si diferenta asta de pret.
PC-ul de teste nu face dreptate acestor procesoare
Din pacate, nu am avut la indemana altceva in afara de PC-ul personal pentru testarea acestor procesoare. Din fericire, e destul de puternic cat sa nu devina un bottleneck pentru acesti pui de monstri. Muzica, maestro:
- Placa de baza: ROG Crosshair VII Impact
- Memorie RAM: HyperX Fury 16GB 3200Mhz
- Placa video: ROG Strix RTX 2080 OC
- Cooler procesor: be quiet! Dark Rock Pro 4
Ca o paranteza, daca ar fi fost dupa mine as fi asteptat lansarea celor doua procesoare mai spre iunie, cand vom avea pe piata si placile de baza B550. Acestea vor oferi un raport mai echilibrat de dotari, dar mai important de atat, vor avea preturi mai accesibile. De asemenea, chiar daca procesoarele duc, teoretic, placa mea video, cred ca o RX 5600 XT / RX 5700 XT ar fi o alegere mai realista pentru a combina acest procesor. Cu aceasta ocazie, imi iau un angajament ca o sa testez si platforma B550 odata ce voi avea in mana o astfel de placa 😀 Sa nu ziceti ca nu v-am zis!
Unde a ajuns si tehnologia asta…
Acum trei ani ma uitam la un Intel Core i7-7700K cu balute in coltul gurii, in timp ce ma jucam pe un i5 Haswell, deja vechi si pe atunci. Nea i7 asta costa pe atunci vreo 2000 de lei daca imi amintesc bine. Bagam pixul, derulam caseta pana in ziua de azi cand Ryzen 3 3300X ofera cam fix aceleasi specificatii la aproximativ o treime din pret. Din pacate, si acum ca si atunci, n-am un 7700K pe mana ca sa le compar, insa internetul este plin de lupta asta. Chiar daca putin incorecta pentru tabara albastra, ma face sa ma intreb unde si cat poate sa se mai duca tehnologia?!
Alt lucru interesant de urmarit in viitorul imediat apropiat, adica odata cu lansarea astor doi balauri, o sa fie pretul procesoarelor Intel. Unde 3100 se ia de gat cu 9100F, fratele mai mare, 3300X il cam lasa in noroi pe 9400F. Iar asta nu suna altfel decat bine pentru AMD, dar si pentru consumatorul de rand. Pentru mine si pentru tine, care incercam sa salvam si ultimul leu cand e vorba de o investitie de acest fel.
AMD Ryzen 3 = 5 = 7?
Am ajuns la partea care cred ca va intereseaza cel mai mult. Este timpul sa vorbim despre puterea acestor procesoare. Uite cum o sa facem asta: nu testez aplicatii de editare video si chestii de acest fel, pentru ca realist, un Ryzen 3 nu este facut pentru asa ceva. Daca vrei asta, te uiti la minim Ryzen 7. Scenariul pe care l-am gandit eu este unul mai usor de atins. Vrei un PC dar nu ai chef sa cheltui foarte mult.
Poate ai un buget de vreo 4000 de lei, sau chiar mai putin. Ei bine, cu un MSRP atat de mic, aceste doua procesoare sigur vor fi pe lista ta. Fie ca vrei 3100, fie ca mergi pe 3300X. Cam ce placa video merge pe asa ceva? Oare face bottleneck? Cel putin asta este perspectiva din care am pus problema, iar ca sa fac o comparatie, am testat Ryzen 3-urile astea alaturi de 3600X-ul din PC-ul personal.
Am folosit cateva jocuri si am notat atat FPS-ul minim atins, cat si media. O sa observati in aceste teste ca 3100 si 3300X sunt pe acolo cand vine vorba de medie, dar ceea ce conteaza cu adevarat in joc, minimul, difera. Ca sa intelegeti de ce conteaza mai mult minimul, va explic asa. Procesorul X are o medie de 60FPS. Asta nu inseamna ca sta tot timpul acolo, ci ca sta majoritatea timpului la o valoarea de 60-65. In acelasi timp, minimul este de 15FPS. Asta inseamna ca din cand in cand, de la 60FPS, jocul pica la 15. Nu cred ca are rost sa va explic de ce e rau.
AMD Ryzen 3 3100 si 3300X m-au surprins placut. Despre primul nu prea sunt multe de zis, decat ca ofera performanta buna pentru pretul cerut, insa cel din urma este crema. Ryzen 3 3300X este unul dintre cele mai interesante procesoare pe care am pus vreodata mana si sunt sigur ca va deveni in curand un best-seller. De ce zic asta? Ei bine, sa punem lucrurile in perspectiva. Per total, Ryzen 5 3600X este tot pe acolo ca performanta in gaming cu 3700X si 3900X. Din testele de mai sus, vedem ca 3300X este pe la acelasi nivel.
Nu, nu zic ca 3300X este comparabil macar cu 3600X ca performanta totala, insa strict pentru gaming, Ryzen 3 este o alegere mai isteata, iar diferenta poate fi investita intr-o placa video mai puternica. Desigur, asta daca planuiesti un upgrade pe viitor. Odata cu aparitia in iarna a noilor console, jocurile vor invata sa foloseasca mai mult de 4 nuclee, fie ele si cu SMT, astfel un 3600 va fi cam minimul pentru gaming la detalii mari si framerate-uri de peste 100FPS. Daca esti insa un gamer casual care nu are mari pretentii, 3100 sau 3300X sunt doua variante numai bune.
Concluzie
AMD a vrut sa incheie generatia Ryzen 3000 cu un bang si a facut-o asa cum trebuie. Doua procesoare de buget care bat si un ultim cui in sicriul celor de la Intel si obliga tabara albastra sa isi gandeasca foarte bine urmatoarele lansari. Sfatul meu este insa sa asteptati inainte sa sariti pe procesoarele astea; asteptati sa iasa placile B550 ca sa aveti si acces la PCIe 4.0 si tehnologia noua adusa de acest chipset, astfel veti avea un PC cat mai actual posibil la un pret foarte bun.
Nu ma asteptam la asemenea performanta si chiar as vrea sa fac pe viitor mai multe teste. Ocazie este, asa ca in vara o sa revin asupra acestei serii, odata ce voi avea si placa de baza la set.