ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6900 XT – Adevărul despre noile plăci din tabăra roșie

AMD este pe val în ultima vreme, iar asta se datorează în mod egal procesoarelor și plăcilor video. Seria Ryzen 5000 a învins chiar și cele mai puternice procesoare ale competiției, în timp ce plăcile video RX 6000 au reușit, pentru prima oară, să concureze cu modelele NVIDIA din segmentul high-end. Din nefericire, timpul și alte câteva impedimente m-au împiedicat să vorbesc până acum despre toată seria, dar astăzi, e momentul să mă revanșez. Am băgat atât Radeon RX 6800 XT cât și Radeon RX 6900 XT în PCI-ul de pe platformă și le-am pus la treabă. Oricum nu cred că era grabă, că stocuri n-avem 🙂 Măcar review-ul să fie publicat pentru vremurile dulci în care vei putea alege și implementarea și modelul, dintr-un stoc bogat cu prețuri corecte.

Ce sunt RX 6800 XT și RX 6900 XT?

A reușit AMD să creeze vestitul „NVIDIA Killer” la care visau toți fanii? Cu siguranță nu, dar nimeni nu poate nega impactul pe care îl are lansarea noii generații de plăci video în contrast cu seria RTX 3000 de la NVIDIA. Ultimii ani au fost dominați de tabăra verde, în timp ce AMD și-a găsit un loc cât de cât stabil doar în segmentul de buget. Asta s-a schimbat odată cu generația RX 6000 și chiar dacă noile plăci nu înving concurența ca și ofertă, sunt demne de luat în seamă. Însă există un segment în care AMD reușește să își arate ambițiile de lider de piață, acela fiind în zona de performanță brută. Dar despre asta voi vorbi în paragraful dedicat testelor.

Radeon RX 6800 XT și RX 6900 XT sunt două plăci foarte similare. Împart aceeași arhitectură, ba chiar și același nucleu și chiar și sistemul de răcire. Iar asta duce la o mică confuzie pe care sunt sigur că o vor face mulți. RX 6900 XT nu este cu mult mai puternică decât modelul mai ieftin; în realitate, diferența de preț nici măcar nu este justificată de-antregul. Asta pune noua placă flagship de la AMD într-o poziție proastă, cauzată fix de un produs din aceeași serie. Asta nu înseamnă însă că este proastă, ci că RX 6800 XT este combinația mai bună dintre cele două. Când pui la socoteală și diferența de preț de 350 de euro, parcă începi să intuiești și direcția acestui articol.

Chiar și așa, cele două plăci au un rol important în piață. Acesta se datorează NVIDIA și ale sale RTX 3080 și RTX 3090. Ambele plăci oferă performanțe similare când vine vorba de puterea brută în jocuri, dar la prețuri mai mari. O să mă adresez prima dată plăcilor scumpe, adică RTX 3090 vs RX 6900 XT. Din ceva motiv greu de înțeles, lumea tinde să compare cele două modele. Dar diferența este masivă doar când privești specificațiile. Pe de-o parte, NVIDIA oferă nu mai puțin de 8GB VRAM în plus față de cei 16GB de pe modelul de la Radeon, iar pe de altă parte, memoria de pe RTX este mai rapidă. În plus, chiar dacă în jocuri performanța este asemănătoare, astea nu sunt plăci de gaming. Și dacă ar fi să privim lucrurile strict din perspectiva asta, oricum nu ar fi o comparație, ci o înșiruire de motive pentru care momentan, NVIDIA rămâne alegerea logică: DLSS, nuclee dedicate pentru Ray-Tracing și implementare mai inteligentă, nuclee AI care alimentează tot felul de tehnologii și integrarea în mult mai multe titluri. Categorii la care AMD trebuie să recupereze și trebuie s-o facă cât mai repede. Și speranța există, sub forma lui Smart Access Memory, Fidelity FX și Rage Mode, dar până când tehnologiile astea se vor maturiza, cel puțin pe partea de software NVIDIA nu este un competitor, ci un model.

Deci, pentru a reveni la întrebarea din subtitlu, AMD Radeon RX 6800 XT și RX 6900 XT sunt începutul; pietrele de temelie pentru ceea ce are potențialul de a deveni o alegere pertinentă pe piața de plăci video în perioada imediat următoare, dar și pe termen lung. Asta cu condiția ca producătorul să se dedice în continuare acestui segment și să nu ignore această piață, chiar dacă RDNA2 nu se va ridica la nivelul așteptărilor. Ca gameri și pasionați de IT, avem nevoie de competiție.

Noua generație – O scurtă recapitulare

Dar care e faza cu RDNA2 asta? Ei bine, noua arhitectură pentru plăci video de la AMD a fost pentru prima dată pomenită când vorbeam despre Playstation 5 și Xbox Series X|S, ca mai apoi să vină și pe PC. Introduce pentru prima dată Ray-Tracing și pe altceva în afară de plăcile NVIDIA GeForce RTX și aduce îmbunătățiri semnificative față de generația anterioară.

Momentan, RDNA2 este piatra de temelie pentru trei plăci video: Radeon RX 6800, RX 6800 XT și RX 6900 XT. Despre prima și cea mai accesibilă dintre acestea am vorbit deja într-un review și chiar în acest moment o am în PC ca daily driver. Cel puțin pentru mine, AMD a oferit fix ce aveam nevoie din perspectivă plăcilor video și chiar dacă NVIDIA are o suită software mai bine închegată, am ales o placă Radeon pentru că am și procesor Ryzen, mai experimentez cu distribuții de Linux și am un monitor cu suport pentru FreeSync Premium. Plus că mă roade curiozitatea vis-a-vis de Smart Access Memory și tehnologiile pe care AMD urmează să le introducă.

Specificații
AMD Radeon RX 6800 XT
AMD Radeon RX 6900 XT
Proces de Fabricație 7nm FinFET TSMC 7nm FinFET TSMC
Număr de Tranzistori 26.8 miliarde 26.8 miliarde
Memorie VRAM 16GB GDDR6 16GB GDDR6
Lățimea de Bandă a Memoriei 512GB/s 512GB/s
Pixel Rate 288GP/s 288GP/s
Shading Units 4608 5120
TMUs 288 320
ROPs 128 128
Compute Units 72 80
Nuclee Ray Tracing 72 80
Consum 300W 300W

Din câte puteți vedea și în tabelul de specificații, AMD Radeon RX 6800 XT și AMD Radeon RX 6900 XT sunt două plăci grafice similare. Diferențele nu sunt atât de mari, astfel performanța este asemănătoare, iar flagship-ul reușește să întreacă placa teoretic mai slabă doar în testele sintetice.

Confruntarea titanilor!

Haideți să vedem cum se compară cele două plăci într-o confruntare directă. Am folosit trei teste sintetice și trei jocuri, dintre care unul cu Ray Tracing activ. Inițial, lista de jocuri era mai stufoasă, dar după ce am obținut primele trei seturi de rezultate, am zis că pot să mă opresc deoarece nu aș face decât să irosesc timp pentru a ajunge la aceeași concluzie. AMD Radeon RX 6800 XT și RX 6900 XT sunt două plăci foarte puternice, fără doar și poate, numai că am ajuns înapoi la punctul de plecare: diferența de preț până la modelul mai scump nu este justificată.

AMD Radeon RX 6800 XT vs AMD Radeon RX 6900 XT

În testele sintetice, Radeon RX 6900 XT s-a impus în fața surorii mai mici, însă diferența a fost mică. Per total, diferența este de vreo șase procente între cele două plăci video. Iar asta nu este tocmai ideal pentru producător, mai ales că Radeon RX 6800 XT costă cu aproximativ 1.400 de lei mai puțin.

Asta mă face să mă întreb cui a încercat AMD să se adreseze cu flagship-ul acestei generații și dacă nu cumva prețul mai mare este doar o strategie de marketing prin care compania să se adreseze și celor care aruncă cu bani fără să îi intereseze, în cursa de-a avea ultimele componente apărute. În același timp, prin această diferență de preț cumpărătorii asumați se vor îndrepta spre modelul mai ieftin și insesizabil mai slab, crescandu-i astfel numărul de vânzări. Până la urmă „este combinație” și știm cu toții cât de mult contează treaba asta într-o decizie de cumpărare.

AMD a făcut doi pași înainte și unul înapoi

Acum serios, care o fi rolul lui AMD Radeon RX 6900 XT în toată combinația asta? Pentru gaming, este clar că alegerea pertinentă este fie Radeon RX 6800 XT, fie RTX 3070/80. Iar acum poate vă pregătiți să-mi spuneți că plăcile video nu sunt doar pentru gaming, dar mă întreb: cine ar renunța la optimizările făcute pentru NVIDIA și ale sale excelente nuclee CUDA în defavoarea unei valori sentimentale pe care ar reprezenta-o o placă Radeon în acest segment? Pentru că nu poți alege serios o placă AMD în defavoarea NVIDIA pentru munca profesională, indiferent de cât ar vrea unii să creadă că se poate.

Și acum să nu mă înțelegeți greșit. Apreciez maxim direcția pe care AMD a luat-o în toată treaba asta cu Radeon, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Chiar dacă oferă o performanță nemaivăzută pentru companie și concurează de-aproape cu celălalt mare jucător din piață, este un început de drum. Pe segmentul de gaming o să vedem îmbunătățiri în viitorul nu foarte îndepărtat, mai ales că noile console au la bază tot RDNA2 și optimizarea va fi mult mai bună pentru plăcile Radeon, cel puțin teoretic. Cred că toată chestiunea asta va rămâne însă o enigmă, iar cei care mușcă glonțul și se aruncă spre o placă din noua generație Radeon nu vor regreta, însă nici nu se vor bucura încă de toate bunătățile pe care le oferă competiția.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button