Radeon RX 6500 XT este dovada clară că și elevii buni fac teme proaste (review)
Placa video a devenit un fel de unicorn al industriei hardware: ai idee cum arată, probabil și există pe undeva, dar nici naiba nu poate să pună mâna pe ea. Însă cu un 2022 care a început binișor și a văzut piața de mining picată în cap și cu un interes scăzut pentru prețioasele noastre GPU-uri, este timpul să răsară ghioceii. Primu’ pe care l-am zărit vine de la AMD, sub numele de Radeon RX 6500 XT.
Dar înainte de a trece la subiectul acestui material, vreau să vă țin o mică lecție de istorie. Lumea era într-un moment de răscruce: luna Decembrie 2019 marca finalul unui an, începutul unei ierni, dar și începutul unei pandemii care avea să afecteze întreaga planetă într-un mod în care nu ne imaginam măcar. Tot atunci, AMD lansa Radeon RX 5500XT, o placă video dedicată gamerilor pasionați de eSports și care promitea un nivel de performanță bun, cel puțin pentru gaming la rezoluție FullHD.
Tot pe atunci AMD ne vorbea despre cum vremea plăcilor video cu 4GB de memorie VRAM a trecut. Era cazul să trecem într-un nou teritoriu, în care plăcile video sunt dotate cu minim 8GB de memorie video și pot susține jocuri la rezoluții mari. Mamă, înghit în sec numai când mă gândesc la cum ni s-au schimbat viețile de atunci. Și pare că și AMD și-a schimbat comportamentul între timp, iar deunăzi a făcut orice declarație referitoare la plăcile video cu 4GB VRAM să dispară, de parcă nu s-ar fi întâmplat vreodată.
Internetul nu doarme însă, iar boroboața producătorului nu a scăpat nevăzută. Și uite cum am ajuns să testez noua Radeon RX 6500 XT, o placă video lansată la început de 2022, cu un preț de circa 1.500 de lei și o caracteristică foarte specială. Puteți să ghiciți? Eh, vă stric surpriză: 4GB de memorie VRAM… cu un bus de 64 de biți. Repet, în 2022!
Radeon RX 6500 XT are niște specificații foarte ciudate
Ajunși la specificațiile plăcii, cred că nu mai are rost să vă spun încă o dată despre capacitatea memoriei video. În schimb, mă voi concentra pe un aspect care mi-a atras atenția destul de mult: Radeon RX 6500 XT este placa video cu cea mai mare frecvență pe care am văzut-o până acum, cu un Boost Clock la 2.815MHz. Ca o mică paralelă, RX 6900 XT atinge 2.250MHz. Dar aici se opresc comparațiile cu flagship-ul de la AMD.
Arhitectură | RDNA 2 |
Proces de Fabricație | 7nm |
Compute Units | 16 |
Ray Accelerators | 16 |
Procesoare de Streaming | 1024 |
Frecvență Gaming | 2610 MHz |
Frecvență Boost | 2815 MHz |
ROPs | 32 |
AMD Infinity Cache | 16 MB |
Capacitatea Memoriei | 4GB GDDR6 |
Lațime de Bandă | 144 GB/s |
Interfața Memoriei | 64-bit |
Consum | 107W |
În afară de frecvențele mari la care lucrează placa, restul specificațiilor sunt mediocre chiar și în comparație cu RX 6600-le apărut în a două jumătate a anului trecut. Și când iei în considerare și consumul de 107W care este mare pentru ce nivel de performanță primești, situația deja nu arată prea bine pentru mezina familiei RX 6000. Ajungem și pe partea din spate a plăcii, unde I/O-ul este limitat la două porturi mari și late: un DisplayPort 1.4a și un HDMI 2.1 cu suport VRR și FRL… și atât. Ai trei monitoare? Baftă! Ți se strică unul dintre porturi? Și mai baftă!
O placă rece și ușor de integrat în orice sistem
Placa din materialul de astăzi este Sapphire Radeon RX 6500 XT Pulse. Distribuția este identică cu cea pe care am întâlnit-o în recenzia pentru RX 6600, doar că de această dată se descurcă ceva mai bine pe partea de răcire. Radiatorul destul de gros și cele două ventilatoare sunt foarte relaxate în fața consumului modest, astfel nu am văzut mai mult de 55 de grade Celsius în gaming.
Temperatura maximă înregistrată a fost de 62 de grade, iar asta abia într-un test sintetic care a tras la maxim de placă. Chiar și în full load, singurul moment în care am auzit-o a fost când mi-am apropiat urechea de placă și abia dacă am putut distinge sunetul scos de aceasta în comparație cu AIO-ul care răcește procesorul.
Performanță… sau ceva de genul ăsta
Ce să vezi, am ajuns la partea mea preferată: aia în care mă iau la trântă cu placa video ca să văd ce îi poate pielea. Și cred că fix asta nu voia AMD să fac, întrucât am fost privat de Radeon RX 6500 XT înainte de lansare. De îndată ce am montat placa pe test-bench și am deschis Far Cry 6 am înțeles… a trecut ceva timp de când am văzut o performanță atât de slabă și cu o medie de 12 cadre pe secundă, cu scăderi ocazionale pe la fabuloasa cifră de 3 cadre pe secundă, am simțit că mă uit la un slideshow. De menționat că nici măcar nu am îndrăznit să urc mai sus de FullHD.
Am scăzut detaliile la Low, iar framerate-ul a trecut în lumea celor vii și din slideshow a devenit o experiență destul de fluidă. Cu o medie de 74FPS și fluctuații până pe la 61 de cadre pe secundă, jocul a rulat bine. Dar cam atât, pentru că fidelitatea grafică este o glumă proastă. Am zis să rezolv asta, așa că m-am jucat în setări până am găsit un echilibru. Cu acest setup, am obținut o medie de 48 FPS și jocul a arătat bine. Mai apoi am activat și FSR, astfel experiența s-a schimbat în bine cu o medie de 82 de cadre pe secundă. Așa mai da, însă cu FSR activ, imaginea devine murdară și pierde din detaliu. Dar pentru o astfel de placă, well, nu prea am așteptări.
Surprizele neplăcute s-au ținut lanț și atunci când am deschis Marvel’s Guardians of the Galaxy. O să ziceți că sunt eu rău, așa că am filmat meniul și vă promit că nu e poză… doar uitați-vă la atrocitatea asta. În fine, i-am curmat suferința și am repornit jocul, care spre norocul meu are un launcher care îți permite să modifici setările grafice. Cu totul pe Low și rezoluția setată la FullHD, am obținut o medie de 52FPS cu fluctuații dese până pe la 36FPS, ceea ce nu pot să consider jucabil în 2022. Și un detaliu interesant observat de Carol: pare că Gamora face cosplay de Tomb Raider 1996 cu pieptul ăla pixelat.
Nu puteam să las lucrurile așa și chiar am încercat, dar mai sus de 45-46FPS nu am putut urca. Nu fără să renunț la detalii vizuale basic, așa că o combinație de preset Medium și câteva modificări ici-colo cu minime de vreo 30FPS, este cam tot ce-ți poate oferi Radeon RX 6500 XT. Noroc că monitorul pe care-l folosesc are suport FreeSync, chestie care a mai ajutat puțin.
“Ok, ok, hai că poate am ales jocuri greu de rulat”, mi-am spus eu în timp ce instalam Assassin’s Creed Valhalla. Și aici a venit prima surpriză plăcută: cu setările la Low, am obținut o medie de 122FPS. HIGH REFRESH RATE FRATE! Asta mi-a crescut puțin moralul, trebuie sa recunosc și am sărit ca nebunul direct la Ultra High. Spre surprinderea nimănui, am obitnut niște rezultate destul de mici încât să nu le iau în considerare. La Medium povestea stă mai bine, iar cu o medie de 95FPS se mișcă chiar ok. Însă nu îmi plăcea mie cum arată, deci m-am aruncat iarăși in meniul de setări grafice. Câteva butoane mai târziu, am obținut o combinație Medium-High, fără să scad sub 60FPS, deci mă declar mulțumit.
Mai departe am deschis DiRT 5. Jocul rulează foarte bine, chiar și la Ultra High, doar că eroarea care îmi semnalează că 4GB nu sunt de ajuns a fost o prezență constantă de îndată ce am urcat setările mai sus de Low. Chiar și așa, la 37FPS maxed-out pot spune că Radeon RX 6500 XT poate rula unele jocuri. Pe măsură ce m-am jucat la setări am obținut și peste sută, dar niciuna dintre sesiunile de test nu a fost ceea ce îmi place să numesc stabil, cu diferențe și de 50FPS între valorile medii și minime.
Aș vrea să știu ce a mers prost
Sunt extrem de curios ce a crezut AMD că se va întâmpla odată ce lansează încercarea asta de placă video. Și înainte de a pune mâna pe roșiile stricate, haideți să îmi motivez și hate-ul vis-a-vis de acest produs. O jucărie d-asta, dacă o găsești în stoc, pleacă de pe la 1.500 de lei. Adică de la prețul unui Xbox Series S. Și chiar dacă nici ăsta din urmă nu este un etalon de performanță, rulează ceva jocuri. Și asta fără să pierzi ore în meniul de setări.
Și să nu credeți că ce ați văzut în aceste teste este fix performanța pe care o veți obține dacă alegeți, din ceva motiv, să cumpărați Radeon RX 6500 XT. Platforma pe care am testat placa folosește un Intel Core i9-12900KF, 32GB de memorie DDR5 și un SSD M.2 PCIe 4.0. Adicălea, componente din cu totul altă ligă pe care nu le-aș vedea niciodată combinate cu o astfel de placă. Și la rezoluție FullHD, procesorul are un oarece impact, deci este ceva de luat în considerare.
Oricât am încercat să găsesc un motiv bun pentru care cineva ar cumpăra placa asta, nu am putut. La 1.500 de lei mai bine alegi ceva second-hand, precum un GTX 1070. Iar dacă iei în considerare o astfel de placă, presupun că bugetul tău este destul de limitat, caz în care o consola este o alegere mai deșteaptă. Măcar acolo nu trebuie să pierzi o oră în setări ca să te trezești după 15 minute de gameplay că nu-ți place jocul.