PC

Review AMD A8-7650K – Good bang for the buck!

Seria AMD Kaveri si-a facut aparitia pentru prima data acum un an, si in tot acest timp nu am vazut doar cateva modele din aceasta serie. AMD au lansat recent un nou APU care completeaza linia Kaveri, procesorul in cauza fiind A8-7650K. Noul procesor are integrat un GPU cu 6 unitati de procesare, pe langa acest GPU, procesorul mai este si deblocat, asadar puteti face overclocking de voie. A8-7650K este un model de buget, care are sanse mari sa devina un best buy, acesta oferind capabilitati de overclocking atat pentru CPU cat si pentru GPU, dar si un pret accesibil. Pentru testare am folosit o placa de baza ASUS, un SSD ADATA SP910 si un kit de memorie 2x4GB AMD cu frecventa de 2400MHz.

Procesorul are integrate 10 unitati de calcul, 4 nuclee CPU si 6 GPU, suporta HSA (Heterogeneous System Architecture) si AMD TrueAudio. Placa video integrata este un AMD R7 cu 384 Shaders. Datorita celor 10 unitati de calcul, procesorul este foarte rapid in aplicatiile OpenGL. Daca sunteti utilizatori de Photoshop CC, va puteti termina treaba cu pana la de 6 ori mai repede fata de un procesor normal. AMD recomanda folosirea procesorului impreuna cu 8GB RAM tactati la minim 2133MHz, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Placa de baza A68HM-PLUS este una compacta, de tip micro ATX cu socket FM2+, asadar si ea un model de buget, cu pret atractiv. Fiind o placa de dimensiuni reduse, nu sunt disponibile prea multe sloturi de expansiune, aceasta avand doar doua sloturi pentru RAM. Pe ea puteti monta maxim 16GB RAM, iar pentru stocare aveti la dispozitie patru porturi SATA 3, suficiente pentru un calculator de dimensiuni mici.

Placa mai are de asemenea un slot PCI-Express 16x, in cazul in care doriti o placa video separata, si un slot PCI-Express 1x pentru a conecta un periferic. In spate se afla patru porturi USB, dintre care doua sunt USB 3.0. Langa placa de retea Gigabit se afla mufele pentru a conecta un sistem audio 5.1, iar langa sunt trei conectori video, un HDMI, un DVI si un VGA. Portul DVI este cel mai versatil, acesta suportand rezolutii pana la 2560 x 1600 la 60Hz, iar portul HDMI suporta 4K dar la numai 24Hz.

Performantele acestui sistem sunt considerabile. Procesorul poate duce cu usurinta un overclock de 4.3GHz, dar evident aveti nevoie si de o racire adecvata. Acest sistem se descurca lejer cu jocuri gen DOTA2 sau LoL, pretul pentru procesor impreuna cu placa de baza fiind de aproximativ 700RON.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button