ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review ADATA Swordfish 1TB – Nu mai ai motive sa ramai blocat pe hard

Lansarea consolelor next-gen va avea cu siguranta impact si pe piata de componente de PC. Cea mai importanta noutate si cea care va afecta si alegerile hardware ale pasionatilor de PC este SSD-ul. Ambele console vin dotate cu SSD-uri NMVe de mare viteza, astfel un calculator de gaming (si nu numai) va trebui sa contina neaparat unul. Si chiar daca pana acum, modele de capacitati mici (240GB) erau recomandate pentru Windows 10 alaturi de un HDD pentru jocuri, cred ca este timpul sa ne luam ramas bun si de la caramizile cu platane; viitorul este SSD! Astazi voi vorbi despre ADATA Swordfish 1TB, un model M.2 cu suport NVMe care ofera un raport pret/performanta bun si va inlocui cu succes un hard disk, fara a te limita in privinta spatiului de stocare.

In acest review am sa vorbesc despre imbunatatirile aduse de un SSD si o sa vedem de ce este in stare noul ADATA Swordfish 1TB cand este utilizat ca spatiu de stocare pentru jocuri. Modul in care l-am testat este important, deorece am folosit SSD-ul ca unica forma de stocare de pe sistem. Adica am avut si Windows 10 si jocurile instalate pe el, pe aceeasi partitie. Astfel, pot determina performanta per total a sistemului.

Ce este ADATA Swordfish 1TB?

Preturile SSD-urilor au vazut o scadere drastica in ultimii ani. Imi amintesc vremea in care un GB de stocare rapida costa peste 5 lei. In cazul lui ADATA Swordfish 1TB vorbim de un raport de 50 de bani per gigabit. Asta rezulta intr-un pret de aproximativ 500 de lei pentru acest model, plus minus 20 de lei in functie de magazin si oferte. Asadar, nu prea ai o scuza ca in 2020 sa nu iti permiti macar un SSD de 500GB.

Dar si pretul asta scazut vine cu un minus, iar SSD-ul de astazi nu este dintre cele mai rapide. Insa comparativ cu un model SATA, vitezele sunt foarte bune. Producatorul este sincer, iar vitezele marketate sunt de 1800 MB/s citire si 1200 MB/s scriere. Asta ar trebui sa fie destul pentru a genera o diferenta simtitoare intre ADATA Swordfish 1TB si un hard disk. Iar aceasta diferenta isi face simtita prezenta in mai multe scenarii, de la timpul de boot pana la ecranele de incarcare mai scurte din jocuri.

Revenind la jucaria noastra, avem in fata un SSD NVMe accesibil. Asta inseamna ca foloseste un controller de buget si nu are memorie DRAM. Controller-ul folosit este un Realtek RTS5763DL, care in ciuda costului redus ofera un strat de protectie AES 256-bit. Acesta poate reprezenta un factor important pentru unii utilizatori. Personal, nu i-am gasit un rost anume, dar nici nu ma intereseaza atat de mult protectia datelor. Iar lipsa memoriei DRAM nu ar trebui sa fie un factor extrem de important; da, cand este prezenta ofera un boost semnficativ al vitezelor de scriere, insa cele de citire pot fi asemanatoare cu ale unui model care are DRAM. Iar daca iti faci griji despre enduranta SSD-ului, ADATA ofera o garantie de cinci ani pentru acest model.

Cat de important este un SSD intr-un PC de gaming?

Hai ca am lungit-o cu detaliile tehnice atat de mult ca am deviat de la subiect. Pentru testare am folosit ADATA Swordfish 1TB pe platforma de teste. Am instalat Windows 10 si cateva jocuri pe el, dupa care am facut acelasi lucru si cu un hard disk Seagate de 1TB. Doua medii de stocare cu aceeasi capacitate, aceleasi softuri si aceeasi metodologie de testare. Astfel am putut obtine niste rezultate care sa arate diferentele dintre cele doua. Primul teste pe care l-am facut a fost sa calculez cat dureaza sa pornesc sistemul si sa deschid un tab nou in Google Chrome.

Pe partea de jocuri, am ales trei titluri: Apex Legends (eSports), Shadow of the Tomb Radier (AAA) si Grand Theft Auto V (Loading Simulator). Am vrut sa vad cat dureaza sa deschid fiecare joc pe HDD, dupa care sa observ imbunatatirile aduse de ADATA Swordfish 1TB. Iar acestea nu au intarziat sa apara, diferenta cea mai mare fiind la GTA V single-player. Chiar daca rezultatul din SotTR este mai bun, cand treci de la un minut si ceva la aproape jumatate, se simte altfel. Asa, de la o jumatate de minut la un sfert, parca tot scurt pare timpul de incarcare.

Per total, diferentele aduse de un SSD sunt substantiale si chiar daca nu le vei observa pe loc, timpul isi va spune cuvantul. Trebuie sa tineti cont ca in testele mele am folosit Windows 10 „pe curat„, insa un utilizator normal va aduna in timp, fel si fel de programe; iar toate acestea isi vor face simtita prezenta pe un HDD. Un SSD insa, va fi ceva mai sprinten chiar si cand sistemul de operare devine greoi.

Concluzie

ADATA Swordfish 1TB s-a dovedit a fi o imbunatatire simtitoare in fata unui HDD, fie el si curatat si in stare buna. Asta ar trebui sa vina ca dovada si motiv in plus pentru a investi intr-un SSD in momentul in care iti construiesti un PC nou. Ori in momentul in care intra in discutie un upgrade. Modelul de fata pare un candidat bun la pozitia de SSD entry-level pentru cineva care nu are foarte multi bani de spart. Da, nu are memorie DRAM si poate ca nici controller-ul nu se compara cu alte modele mai scumpe, dar pentru ceea ce platesti, primesti destul de multe. Unde mai pui ca mai e si fatos pe deasupra, gratie radiatorului gri montat peste chip-uri?!

Articole asemanatoare

Back to top button