Tech&ITPCTECH

Intel vrea să redevină cel mai mare producător de chip-uri din lume

Intel obișnuia să fie cel mai mare producător de procesoare din industrie, însă ultimul deceniu nu a fost prea blând pentru compania americană. Însă cu un nou CEO la cârma corabiei, producătorul vrea să își recapete poziția pe tron până în 2025. Pentru a duce la bun sfârșit această misiune, gigantul tech a investit în niște mașinării de ultimă generație care se vor ocupa de producția de chip-uri.

Echipamentul a fost achiziționat de la producătorul olandez ASML. Este vorba despre modelul Twinscan EXE:5200 care urmează să fie livrat către Intel în 2024 și să fie pus în funcțiune în 2025. Prețul pentru o astfel de mașinărie se ridică la aproximativ 340 de milioane de dolari, însă investiția s-ar putea dovedi foarte bună pe termen lung.

ASML Twinscan EXE 5200 Intel

Intel a s-a împotmolit în propria tehnologie

Într-o industrie în care dimensiunea chip-urilor continuă să scadă, Intel trebuie să inoveze din nou. După ani la rând în care au tot micșorat circuite și componentele care alcătuiesc un procesor, producătorul american s-a împotmolit la o litografie de 14nm pe care a tot îmbunătățit-o preț de câteva generații. Asta l-a costat poziția de lider în piață, iar acum principalii producători de chip-uri la nivel global sunt TSMC și Samsung.

Cea mai mare provocare a industriei este să continue trendul de miniaturizare a chip-urilor. TSMC și Samsung au făcut deja tranziția la mașini care folosesc tehnologia EUV (Extreme Ultraviolet). Acestea pot inscripționa modele mai fine, care mai apoi devin tranzistori și fire.

Chiar dacă Intel a tras de timp în ultima vreme, noul CEO, Pat Gelsinger, este hotărât să le ia fațacompetitorilor. Noile mașinării de la ASML folosesc tot tehnologia EUV, doar că oferă o deschidere mai mare prin intermediul căreia pot inscripționa detalii și mai fine. Însă Intel mai are un as în mânecă: unde TSMC cheltuie între 40 și 44 de miliarde de dolari anual pentru întreținerea și construcția de fabrici noi, părintele Pentium-ului va deschide câteva așa numite „megafabs” in Europa și Statele Unite ale Americii, iar prețul pentru fiecare este estimat la 100 de miliarde de dolari.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button