
Republic of Gamers este unul dintre cei mai mari producători de hardware din lume, iar brandul este recunoscut în special pentru produsele premium inovatoare și/sau neobișnuite. Așa că astăzi vreau să aruncăm o privire la cea mai wacky carcasă pe care am văzut-o recent și la cel mai nou sistem de răcire pe apă al producătorului. Și cum am avut la îndemână nu unul, ci două produse ROG noi-nouțe, am zis că intră împreună în același sistem. Zis și făcut, și pentru a afla cât de bune sunt, vă invit să rămâneți alături de mine până la final.
Aș putea să tot bâzâi despre ASUS, că sunt și că fac, că marketing și că nebunii, dar sunt genul de om care apreciază mai mult produsele, și mai puțin reclama. Așa că o să ignor toate cuvintele mari pe care probabil le găsim pe site-ul producătorului și începem materialul de astăzi cu o analiză la rece a carcasei ROG Hyperion GR701. Vorbim despre un full-tower în care “opulență” pare că a fost cuvântul de ordine.
Încă de când o scoți din cutie, iar ăsta nu este un proces ușor, o să fii întâmpinat de un mare X, fix ca ăla al lui Elon Musk. Un X masiv din metal gros care brăzdează fața carcasei și se continuă sub ea drept picioare, și deasupra sub formă de mânere care susțin până la 80kg greutate – deci baftă să umpli carcasa asta cu ceva care să îi afecteze structura. Restul materialelor se ridică și ele la nivelul setat de X-ul imens, astfel carcasa este realizată cu foarte mare atenție pentru detalii.
Design-ul este și el o reușită pentru ASUS, și chiar dacă nu va fi pe gustul tuturor, ROG Hyperion GR701 o să fie elementul principal al multor configurații premium. X-ul metalic de pe fața carcasei este completat de două triunghiuri iluminate RGB, iar pe dedesubt găsim un filtru de praf care protejează intrarea deschisă din fața carcasei. Asta asigura nu doar forma, dar și funcționalitatea carcasei.
Panourile laterale sunt realizate din sticlă securizată, iar pentru deschidere și închidere folosesc un sistem format din două balamale și magneți pentru fixare. Din păcate, bucata pe care am primit-o eu pare că se deschide puțin cam ușor, astfel când ridicam sistemul de mânerele carcasei, nu doar odată m-am lovit cu ușa de sticlă. Și nu mi-e că îmi rămân semne, dar Doamne ferește-l pe nefericitul care are de curățat un panou de sticlă securizată făcut țăndări.
O carcasă masivă pentru un airflow de invidiat și configurații cu adevărat monstruoase
Chiar dacă nu sunt mare fan al carcaselor full-tower, nu pot să nu apreciez beneficiile unei astfel de garsoniere… pentru Cluj asta ar fi chiar premium. Fiind atât de mare, spațiul disponibil este și el generos, dar asta presupune și un airflow gândit bine. Iar ROG Hyperion GR701 punctează foarte ok aici, cu un front panel extrem de prietenos cu fluxul de aer și două zone de evacuare prin spate și prin tavan. Iar pentru a te ajuta cu noul build, ASUS a inclus și patru ventilatoare de 140mm pe această carcasă, gata conectate la fan hub-ul cu Aura Sync și gata de suflat.
Dacă tot am pomenit ventilatoarele, haideți să vedem unde pot fi montate acestea în ROG Hyperion GR701:
- Față: 3x 120mm / 140mm
- Tavan: 3x 120mm / 140mm
- Spate: 1x 120mm / 140mm
Ai un total de șapte ventilatoare pe care le poți monta în sistem, iar pe partea de radiatoare stăm cel puțin la fel de bine. Pe spate, evident, maximul suportat este de 140mm, însă în tavan și în fața carcasei poți monta radiatoare de până la 420mm, pentru un maxim de eficiență a sistemului de răcire. Și dacă asta nu îți este de ajuns, poți scoate unul dintre elementele decorative din carcasă și brusc, ai mai câștigat spațiu pentru trei ventilatoare de 120mm sau un radiator de până la 360mm. Acestea pot fi așezate pe laterala carcasei, dar cu posibilitatea de a pune în tavan sau în față, mi se pare inutilă poziția asta. E bine de știut că se poate.
Tot la partea de airflow ajută și modul în care sunt aranjate cablurile în sistem, iar în ROG Hyperion GR701 nu doar că poți să le aranjezi, ai zone speciale. Bine, asta o vedem la multe carcase, dar n-am mai dat de mult timp de-o carcasă cu 3.4cm spațiu pentru WM. Și pe lângă adâncimea mare, avem și o zonă de 4.6cm lățime pentru rutarea cablurilor, tot acolo unde găsim și câteva benzi velcro.
Iar dacă ești genul de utilizator căruia îi place să-și bage toată ziua nasul în carcasă, asta de la Republic of Gamers vine și cu spațiu dedicat pentru unelte, bracket-uri PCIe pe care le înlături și chiar și-un sertar pentru șuruburi extra. Și ca să facă instalarea ventilatoarelor și WM-ul și mai facile, carcasa vine dotată și cu un fan hub din fabrică. Acesta suportă până la 6x ventilatoare PWM și 8x componente ARGB. Adică poți să conectezi și ventilatoarele, dar și benzi LED și alte chestii luminoase din sistem, toate pe plăcuța asta. Controlul se realizează simplu, via ASUS Armoury Crate.
Bine, bine, cabluri, șuruburi, etc. Dar cum bagi componentele în ROG Hyperion GR701? Păi, al naibii de simplu deoarece carcasa este gândită foarte bine. Instalarea hardware-ului a fost simplă, nu am avut dificultăți de genul “asta nu încape aici” și nici nu m-am ciupit, zgâriat sau tăiat în vreo margine – asta pentru că toate sunt finisate bine, fără să văd probleme evidente.
Și dacă tot am băgat capu-n carcasă, vreau să mă leg și de zona ocupată de placa video. ROG Hyperion GR701 are nouă sloturi de expansiune pe verticală, dar pentru a fi în pas cu moda, ASUS a inclus aici și trei sloturi de expansiune pe orizontală, astfel îți poți monta placa video la 90 de grade pentru a-i scoate în evidență ochii… ventilatoarele. Și dacă o pui “pe burtă” carcasa include și un suport pentru placă, astfel nu apare fenomenul de sagging – adică nu stă placa strâmbă-n slot.
Demnă de menționat mai este și zona de I/O de pe fața carcasei. Cu un sistem full-tower, automat ești genul de utilizator care are nevoie de multe conexiuni. Panoul de pe carcasă dedicat acestor conexiuni este generos și include după cum urmează: 3x USB 3.2 Gen1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen2 Type-C, 1x USB 4.0 Type-C, 1x jack combo căști/microfon, butoane pentru ON / OFF, Restart și controlul LED-urilor.
Cât despre dimensiuni și greutate? Pfff, asta este cu totul altă poveste, pentru că avem parte de dictai matahala. Și am evitat special aceste informații până acum pentru că am vrut să enumăr tot ce se putea. Asta doar așa, ca să vă faceți o idee despre câte chestii pot încăpea într-o astfel de carcasa, care cântărește 20.8 kg goală și măsoară 268 x 639 x 659mm.
Republic of Gamers Ryujin III este mai mult decât un simplu AIO
La așa carcasă ai nevoie și de o configurație pe măsură, iar cei de la ASUS s-au gândit la asta și ne-au trimis și restul de PC, nu doar carapacea. Da’ am tot vorbit despre Core i9 și Ryzen 9, de memorii DDR5 deja mi-e scârbă și despre plăcile de bază prefer să mă abțin momentan. Așa că m-am concentrat mai mult pe sistemul de răcire ROG Ryujin III de 360mm care oferă o mulțime de chestii mișto, în ciuda aspectului oarecum obișnuit.
Întâmplarea face ca pe platforma de test de la birou să folosim tot o soluție de răcire de la Republic of Gamers. Culmea, și spre fericirea mea, este vorba despre modelul precedent al acestui cooler, ROG Ryujin II de 360mm. Așa că am și un termen de comparație destul de bun pentru noul sistem de răcire pe apă.
ROG Ryujin III schimbă imaginea coolerului AIO standard și ne oferă un ecran de 3.5” pe care poți afișa statistici despre sistem sau tot felul de artwork-uri și GIF-uri. Și dacă tot am început să discutăm despre ecran, hai să intrăm în detalii. Diagonala a rămas aceeași ca pe modelul precedent de cooler, doar că acum poți încărca design-uri de până la 32MB dimensiune. Odată cu asta a crescut și numărul de cadre pe care le poate afișa, de la 500 la 2000, iar acum știe să ruleze și videouri la 60 FPS.
Toate astea le controlezi din ASUS Armoury Crate, acolo unde poți face și link între cooler și AIDA64 pentru a afișa pe ecranul sistemului de răcire informații despre sistem. Iar dacă nu ai aplicația, nu trebuie să-ți faci probleme; la achiziția sistemului de răcire vei primi și un abonament pe un an la AIDA64 Extreme, iar versiunea gratuită ar trebui să funcționeze și ea fără probleme odată ce ai încheiat perioada de 12 luni.
Pe lângă ecranul ăsta, exteriorul coolerului nu este atât de special. Furtunurile prin care circulă lichidul de răcire sunt acoperite cu un material textil și sunt destul de lungi cât să-ți ajungă și-ntro carcasă precum ROG Hyperion GR701. Alt aspect important este legat de ventilatoare. ASUS a ales să includă tot ce ține de iluminare pe pompă, astfel ventilatoarele de pe ROG Ryujin III nu sunt cu LED-uri.
Aici ajungem însă și la partea de performanță, care atârnă mai mult decât orice ecran LCD sau mai știu eu ce gimmick d-ăsta. Ventilatoarele sunt Noctua Industrial PPC. Cu o dimensiune de 120mm, cele trei venturi de pe ROG Ryujin III se învârt cu până la 2000 RPM și generează un airflow de 71.6 cfm. Adică nu au nicio problemă să treacă de lamelele radiatorului. Și fiind Noctua, știi sigur că vor fi extrem de silențioase. Cât de silențioase? 29.7dB(A) în cazul ăstora trei, deci abia de le-auzi.
Lista de îmbunătățiri nu se oprește aici, iar comparativ cu ROG Ryujin II avem parte de un cold plate nou. Bine, era și normal pe măsură ce procesoarele au devenit puțin mai mari, astfel suprafața de contact este cu 32% mai mare pentru a ține procesoarele last-gen în frâu. Nici radiatorul nu a rămas același, fiind cu 3mm mai gros de această dată – nu sună a mult, dar face o diferență atunci când discutăm despre performanța sistemului de răcire.
Și mai este o chestie pe care puțini oameni o discută despre coolerele pe apă. Comparativ cu ceva gen un Noctua NH-D15, o pompă n-are cum să-ți răcească și zona VRM din jurul soclului de procesor. Asta desigur, dacă nu se întâmplă să aibă un ventilator înăuntru. ROG Ryujin III are fix asta: un ventilator Axial-tech integrat în ansamblul pompei, care suflă aer rece peste VRM-ul plăcii de bază și poate scădea temperaturile acestei zone cu până la 35°C. La fel ca și restul ventilatoarelor, și ăsta poate fi controlat din Armoury Crate.
Toate astea fac din ROG Ryujin III un sistem de răcire extrem de capabil, arătos, cu un feature unic sub forma ecranului LCD și la final de zi, dacă ești în căutarea unui AIO pentru PC-ul tău, merită să îi acorzi atenție. V-ați mai putea întreba și de ce ăsta costă 2.300 de lei în condițiile în care găsești AIO de 360mm și la 1.000 de lei. Da, bună întrebare, iar răspunsurile nu-s prea multe.
Primul argument către prețul dificil de înțeles al acestui sistem de răcire este alegerea materialelor. ROG Ryujin III nu face rabat nicăieri: radiator gros și dens, ventilatoare Noctua performante, furtunuri groase și învelite în material textil, plus răcirea pentru zona VRM a plăcii de bază. Doar caracteristicile astea motivează o bucată bună de preț, mai ales că sunt chestii pe care le întâlnești doar pe sisteme de răcire high-end.
Al doilea argument este brandul în sine, că până la urmă Republic of Gamers este un statement. Plătești și numele, dar plătești și faptul că orice iei de la ROG, o să se pupe între ele. Ai un software care unifică tot, și chiar dacă are problemele lui, sunt mai puține decât la alți producători. Și cine vrea ROG, oricum nu prea își face probleme de preț.
Și mai rămâne o ultimă chestiune, aia legată de upgrade-uri. Și dacă se întâmplă să ai un ROG Ryujin II sau un ROG Ryuo II, coolerul de față nu cred că reprezintă un upgrade – sau nu unul destul de însemnat. Știu și că la banii ăștia poate rivaliza cu un sistem de răcire custom, făcut pe bucăți, dar la final de zi nu toată lumea caută așa ceva. Și ce rămâne? Păi ne rămâne un cooler foarte bun, la un preț nu la fel de fericit, dar care are potențial mare de vânzare într-o piață care apreciază mult brandul sub care este lansat.