TECHȘtiriTech&IT

Republic of Gamers la CES 2023: totul la Maxim(us)

Cred că dacă LG a avut standul cel mai spectaculos, Samsung pe cel mai mare, cu siguranță Republic of Gamers a avut mai mult RGB decât toate – și nici măcar nu au avut un stand doar al lor. Cum ziceam și în articolul despre ASUS, ROG și-a expus noutățile într-o (jumătate de) sală de festivități din majesticul hotel The Venetian din Las Vegas, într-o zonă ferită de traficul zecilor de mii de vizitatori care au luat cu asalt Convention Center și Venetian Expo la începutul lui ianuarie.

Slavă lui Elvis, măcar ROG și ASUS erau în același ballroom, deci tot ce a trebuit să fac a fost să îmi reobișnuiesc ochii după ce m-am holbat o oră în ecranul 3D de la ProArt Studiobook 16 3D OLED și să mă apuc să trec în revistă lansările importante. Și chiar au fost câteva foarte interesante, despre care voi vorbi în continuare. De unde să încep… Hai să încep cu laptopurile.

Press F5 to refresh… the line-up

Toate laptopurile Republic of Gamers au primit un refresh la noile procesoare și chipset-uri Intel, dar și la plăcile video din seria RTX 4000 de la NVIDIA. Cel mai mult m-a atras, și asta poate părea surprinzător, nu seria ROG STRIX, care în mod tradițional rupe pământul ca performanțe, ci un membru al familiei Zephyrus, mai exact ROG Zephyrus G14. De ce tocmai ăsta? Păi uite, mie îmi plac provocările tehnologice, iar inginerii de la ASUS au reușit să îngrămădească într-un șasiu cu diagonala de 14 inch următoarele: un procesor AMD Ryzen 9 (Zen 4), o placă grafică NVIDIA RTX 4090 cu 16GB GDDR6, un ecran ROG Nebula HDR QHD la 165 Hz și adorabilul AniME Matrix pe capac, feature care face seria Zephyrus foarte ușor de recunoscut.

Zephyrus M16 nu se lăsa mai prejos, având niște specificații la fel de impresionante: Intel Core i9 13900H, NVIDIA RTX 4090 și un ecran rezoluție QHD, format 16:10 și o rată de refresh impresionantă, de 240Hz. Ecranul e, evident, compatibil GSYNC și are o acoperire de 100% a spectrului de culori DCI-P3.

Alături de el mai era și Zephyrus G16, care se lăuda și el cu un procesor Intel i9 13900H și cu un ceva mai domestic RTX 4070. Bateria la modelele de 16 inch este de 90Wh și se încarcă cu 100W. Aceleași specificații, dar într-un șasiu foarte diferit, le-am regăsit și la Zephyrus Duo 16, de data asta într-o prezentare cu două ecrane, din care unul se ridică din zona tastaturii. Principiul este același cu care ne-am obișnuit de la Zenbook-urile ASUS, ecranul secundar fiind tactil.

Republic of Gamers CES 2023 Zephyrus Duo

Bine bine, dar ce trebuia neapărat să văd acolo era mult-așteptatul ROG Strix Scar, care la CES 2023 a fost prezent în straie… nu tocmai noi, sau cel puțin nu radical diferite față de look-ul cu care ne-am obișnuit, dar cu nu mai puțin de trei diagonale, regăsite de altfel și în numele produselor: ROG Strix Scar 16, ROG Strix Scar 17 și o namilă de ROG Strix Scar 18. Ce vorbești nene, laptopurile astea sunt mai bune decât multe sisteme serioase de gaming!

Să vă lovesc și cu specificațiile: Intel Core i9 13980HX sau Ryzen 9 7945HX, 32GB DDR5-4800, placă video maxim RTX 4090 de 175W, două SSD-uri M.2 NVMe de 2 TB în RAID 0, care practic dublează viteza de transfer, ecrane cu rată de refresh de 240Hz,  și, evident… tot RGB-ul. Avem 4 difuzoare integrate cu Dolby Atmos și o conectivitate foarte bună, cu Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, HDMI 2.1, un port LAN 2.5G, un port Thunderbolt 4 cu suport DisplayPort și G-SYNC și vreo 3 USB-uri 3.2, dintre care unul e USB-C.

Ca o paranteză, mi se pare superb, fantastic, incredibil de bine faptul că ASUS a început să menționeze puterea maximă, în wați, a plăcilor grafice. Asta ne salvează de scenariile deja proverbiale în care două laptopuri cu aceeași placă grafică au performanțe complet diferite datorită limitelor diferite de putere pentru CPU și GPU. Dacă aș putea, aș da lege să fie menționate limitele astea de putere, să nu ne mai lovim de bliverne de genul maxQ, maxP și alte găselnițe de marketing.

ROG XG Mobile (2023)

Dar să revenim la CES, unde mai menționez pe partea de laptopuri doar gama ROG Flow: X13 și X16, care vin mai nou cu plăci video RTX 4070 (sau inferior), Z13, care își păstrează titlul de cea mai puternică tabletă de gaming (cu 13900H și RTX4060) și ROG XG Mobile, adică un enclosure ce conține o placă video și care se conectează la laptopurile compatibile, adăugând doar un … RTX 4090 în configurația acestora.

Probabil cel mai rapid monitor din lume? Nu probabil, sigur

Evident, ASUS a venit la CES și cu cele mai noi tehnologii în materie de display-uri. Am remarcat în special două modele, deși toate monitoarele prezente la stand arătau foarte bine. Primul dintre acestea este ROG Swift Pro PG248QP, care are o diagonală minusculă, 24 de inch, o rezoluție comună, Full HD, un panou TN, dar o rată de refresh ceva mai mare decât… la oricare două monitoare adunate. Vă țineți bine? 540 Hz! Este, de altfel, monitorul cu cea mai mare rată de refresh din universul cunoscut, cel puțin pe 2023.

Cel de-al doilea monitor demn de menționat este ROG STRIX XG49WCR, un monitor curbat (1800R) de 49 de țoli, cu o rezoluție de 5120×1440 și o rată de refresh de 165 Hz. Cum ar zice Marinake, e mare rău. Practic e ca și cum ai avea două monitoare de 27 de inch, QHD, lipite. Dacă ai loc suficient pe birou, un astfel de monitor este imbatabil ca imersivitate, iar compatibilitatea HDR400 și deviația de culoare delta E mai mică de 2% îl recomandă și pentru conținut multimedia.

Dar evident, brandul nu s-ar mai numi Republic of Gamers dacă nu ne-ar răsfăța și cu niște periferice high-end. Și la CES 2023 am avut destule noutăți și aici. ROG Azoth este o minunăție pe tastatură mecanică, un hibrid care pune accent pe ideea de DYI (do it yourself). Tastatura are switch-uri ROG NX lubrifiate (și pe care ți le poți lubrifia și tu, dacă simți nevoia, pentru că vine cu un kit de ungere), montură cu garnituri triple ți stabilizare a tastei, un ecran OLED de 2 inch complet personalizabil și posibilitatea de a o conecta prin USB, Bluetooth sau Wi-Fi.

Vă mai spun doar două chestii mișto despre ea: în primul rând, este construită ca un tanc, cu un șasiu cu patru straturi din diverse materiale pentru o experiență tactilă cât mai bună, iar a doua chestie este că e posibil să o primim zilele astea în teste, deci țineți aproape aici dacă vreți să știți cum se comportă în realitate.

Am mai văzut la secțiunea de periferice și un mouse wireless interesant, pe numele său de fată ROG Harpe Ace Aim Lab Edition, mouse care păstrează o linie destul de sobră de design, dar găzduiește un senzor de 36.000 dpi o autonomie de 90 de ore de funcționare propriu-zisă pe Wi-Fi. Mouse-ul cântărește doar 54 de grame iar switch-urile sunt certificate la peste 70 milioane de apăsări. La cam 5000 de clicuri pe zi pentru un gamer, asta înseamnă cam 40 de ani – să trăim noi atât.

Am mai pus mâna și pe ROG Raikiri și ROG Raikiri Pro, două controllere cu butoane personalizabile inclusiv la nivel de dead zone,  care se simt foarte bine în mână. Varianta Pro are un ecran OLED, pentru că de ce nu, și ambele au sistem audio integrat.

Am trecut în revistă și noutățile în ceea ce privește componentele, și aici sunt extrem de multe modele în premieră. Vorbim, desigur, de plăcile de bază ROG MAXIMUS și ROG STRIX Z790 și B760 pentru seria 13 de la Intel, dar și de câteva plăci noi cu chipset X670E și B650E pentru AMD. Nu o să detaliez aici, pentru că ar urma două pagini de cifre și specificații, dar plăcile arată cam cum te-ai aștepta de la niște plăci Republic of Gamers: pline de radiatoare, shield-uri și RGB.

La fel, aș putea vorbi o oră despre carcase, plăci video și răciri, dar nu vreau să vă plictisesc, mai ales că o bună parte din modele le vom primi și noi la teste. Poate chiar le-am primit deja 😉

Cu ROG nici routerele nu mai sunt plictisitoare

Voi încheia cu rețelistica, segment de obicei plictisitor dar pe care ROG reușește să îl facă interesant. Aici avem două noutăți, un router Wi-Fi 7 și un sistem mesh pe măsură. Routerul ROG Rapture GT-BE98 este un pic mai rapid decât fratele lui de la ASUS, cu același procesor Quad-Core la 2.6 GHz, cu o rată de transfer de până la 25000 mbps (mai mare, teoretic, decât a unei conexiuni 2.5G prin LAN), trei porturi LAN 10G și bandă de 320MHz.

ROG Rapture GT6 este primul sistem Mesh Wi-Fi 6 (802.11ax) cu trei benzi. Acesta are o rată de transfer combinată de până la 10000 Mbps, și, evident, nelipsitul RGB personalizabil. Probabil nu mai durează mult până apar primele mesh-uri quad-band și rate de transfer la fel de nebunești ca la router-ul de mai sus.

Cam astea au fost noutățile remarcabile de la ROG din cadrul CES 2023. Eu abia aștept să pun mâna pe câteva din produsele prezentate, mai ales că sunt în căutarea unui monitor pentru sistemul personal și vreau să văd către ce mă voi orienta. Revenim cu recenzii în scurt timp, asta vă asigur.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button