TECHPC

Cele mai bune produse Republic of Gamers din 2022

Fortune favors the bold – o vorbă de când lumea care a fost valabilă mereu. Indiferent de domeniul de activitate, cei care au avut curajul să schimbe regulile au fost ăia care s-au bucurat de cel mai mare succes. Un exemplu bun care îmi vine în minte este Republic of Gamers de la ASUS. Un nume care este sinonim cu însuși gamingul, fiind printre primii producători care au combinat denumirea de placă de bază cu aia de jocuri. După care au făcut-o din nou cu plăci video și alte componente.

Pasul următor era evident; dacă acum erau recunoscuți în piața hardware, un level up ar fi însemnat să vândă sisteme marca Republic of Gamers. Așa că nu a durat mult până când cei de la ROG au văzut o oportunitate în piața laptopurilor de gaming. Laptopul în sine a început să capete popularitate pe la începutul anilor 2000 și pe măsură ce a devenit mai puternic și mai eficient, au început să apară și variații. În 2011 Razer a lansat primul laptop de gaming, iar ăsta avea să schimbe radical modul în care este privit PC-ul de gaming modern. Dacă voiai maxim de performanță, îți făceai un tower, ca și-acum. Dar cu apariția unui PC portabil destul de puternic să ruleze și jocuri, gamerii au simțit în sfârșit că se pot rupe de vechea unitate.

Revenim la proverbul nostru și-aruncăm o privire la piața laptopurilor de gaming. Chiar dacă Razer a făcut pasul și a stabilit noul standard, Republic of Gamers a fost mereu privit drept colosul acestui segment de piață. Asta se datorează curajului de care a dat dovadă compania și a riscurilor pe care și le-a asumat. Rezultatul este catalogul de produse din 2022, care este mai variat ca niciodată. Atât de mult încât am putut alcătui chiar și un top cinci al celor mai tari lansări Republic of Gamers de anul acesta. Am ales chiar și-o temă pentru acest clasament: serii de produse riscante, care s-au dovedit a fi adevărate succese.

LOCUL 5 – Republic of Gamers Zephyrus M16

Începem acest top cu un laptop de gaming care în ciuda aparențelor este cât se poate de actual și puternic. Este vorba despre ROG Zephyrus M16, iar cel pe care l-am testat acum câteva luni era dotat cu un procesor Intel Core i9-12900H, 32GB de RAM și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti. Ecranul de 16” vine cu o rezoluție de 2560×1600 pixeli și o rată de refresh de 165Hz. Toate astea erau înghesuite într-un șasiu minimalist, iar greutatea laptopului nu trece de 2kg.

Asta este unul dintre cele mai bune exemple de laptopuri moderne. A lăsat în urmă design-ul monolitic al modelelor de anii trecuți și a optat pentru un aspect minimalist. Cei de la ROG au avut însă o meserie grea, pentru că puterea și implicit consumul au rămas neschimbate în timp ce spațiul pentru răcire era mai mic. Ok, temperaturile nu sunt neapărat grozave, dar pentru un laptop să zicem că se acceptă.

În plus mai este și discuția legată de preț. Se întâmplă ca acest Zephyrus M16 să fie destul de accesibil. Adică pentru ce este și toate specificațiile de mai sus, trebuie să scoți din buzunar vreo 2.000 de euro. O sumă mare în continuare, dar mult mai digerabilă decât 3.500 – 4.000 de euro cât costă alte laptopuri ale producătorului.

ROG Zephyrus M16 review

LOCUL 4 – Republic of Gamers Strix SCAR 17 SE

Dacă tot a venit vorba, pe locul patru în acest top consider c-ar trebui să intre ROG Strix SCAR 17 SE. Adică un model cu o linie de design clasică: un șasiu mare și greu, ecran de 17” și o configurație foarte puternică. De fapt, cam cea mai puternică pe care am testat-o în 2022. Vorbim despre un procesor Intel Core i9-12950HX și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. Asta fără să mai pomenesc nimic despre ăia 4TB de SSD-uri în RAID 0 și memoria DDR5 super rapidă. Știu că l-am și numit atunci “cel mai rapid laptop testat de mine” și rămâne unul dintre cele mai tari pe care am pus mâna.

În mod normal, laptopurile din seria Strix SCAR nu au nimic special. Sunt doar niște laptopuri foarte puternice, groase și fără nicio funcție d-asta de tabletă sau mai știu eu ce – clasicul desktop replacement. Dar a prins topul ăsta și s-a plasat peste Zephyrus M16 grație ediției speciale pe care am primit-o. Șasiul foarte robust folosit de SCAR vine cu un design special, semi-transparent care îi conferă un aspect destul de unicat… unora le place, mie nu prea, dar clar nu am mai văzut așa ceva până acum.

Pe lângă asta mai ai și un capac de plastic de pe carcasă; acesta poate fi schimbat cu unul dintre capacele extra din cutie sau îți poți printa singur un element 3D pe care să-l pui în spațiul liber. Asta oferă un grad de personalizare ceva mai mare și face din ROG Strix SCAR 17 SE un laptop destul de special. Și să vă mai zic și de codul ascuns pe capacul laptopului? Îl vezi doar sub lumină UV și îți dezvăluie coordonatele unei locații random din Japonia. Încă n-am înțeles ce sens are, dar e un truc fain pe care nu-l vezi la alții.

Desigur, la o asemenea nebunie de laptop nu te uiți decât dacă ai buget mare. Vreo 4,000 euro de mare… Dar obții un laptop puternic și impunător pe care-l poți personaliza cu tot felul de efecte de culoare și elemente noi de carcasă. Nu e ceva ce vezi zilnic și cu siguranță nu la oricine, așa că în banii ăștia poți spune că incluzi și taxa de șmecher, cât și p-aia de niche customer.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE cutie
ASUS ROG Strix Scar 17 SE vine într-o cutie elegantă

LOCUL 3 – Republic of Gamers Phone 6 / Pro / D

Următoarea intrare pe listă este ROG Phone 6 și variațiile acestuia: Pro și D. Când spun că ASUS își asumă riscuri cu produsele Republic of Gamers chiar vorbesc serios. Dar nu riști nu câștigi, ori în cazul ăsta nu produci cel mai tare telefon de gaming de pe piață. Când am pus mâna pe ROG Phone 6 pentru prima dată am rămas prost. Este foarte puternic, cu mult peste ce văzusem până în punctul ăla cel puțin. Vine cu o interfață foarte atent lucrată, o droaie de accesorii și constituie, ca pachet, unul dintre cele mai mișto și complete dispozitive de gaming pe care le-am văzut.

Este foarte puternic, însă sistemul hibrid cu două baterii îți asigură o durată de viață mare. Are camere neașteptat de bune pentru un telefon de gaming și conectivitatea este la înălțime. Ecranul a punctat foarte bine, difuzoarele sunt puternice și clare, ce să mai? Este telefonul de gaming perfect. Și de ce nu, un daily-driver cel puțin interesant.

Versiunea Pro este ceva mai puternică și are un ecran OLED pe spate pentru a afișa ora, bateria sau orice altceva vrei să-l mai programezi să arate. Versiunea cu D în coadă este puțin modificată la nivel hardware. În loc de chip-ul Snapdragon de pe ROG Phone 6 și 6 Pro, acesta vine cu un MediaTek Dimensity 9000+. În rest a rămas la fel, doar că noul procesor are nevoie de o mână de ajutor pe departamentul de răcire. În acest fel vine cu o ușă acționată electric care închide/deschide un fel de trapă pentru aerisire extra.

ROG Phone 6 poate fi un dispozitiv de mobile gaming excelent sau îl poți folosi drept daily-driver high-end. Oricum ar fi, odată ce-ai pus mâna pe el vei ști că ai făcut o alegere cel puțin interesantă. Problema cu el rămâne prețul, care ajunge pe la vreo 7.000 lei. La banii ăștia poate părea greu de recomandat, dar fiind un dispozitiv unic, pentru mulți clienți se poate dovedi o alegere foarte bună.

ASUS ROG Flow Z13 ROG Phone 6D Ultimate 05-59

LOCUL 2 – Republic of Gamers Flow Z13

Gamingul mobil este în continuă creștere, însă unii dintre noi preferă să se joace pe laptop sau desktop, nu pe telefon. Și cam care ar fi calea de mijloc? Trebuie să existe ceva între telefon și laptop. Răspunsul este ROG Flow Z13, o tabletă de gaming de la ASUS extrem de puternică și cu un format interesant. La bază este fix o tabletă ceva mai groasă, astfel o poți folosi în brațe ca să îți citeșți ziarul. Și ce mai ziar citești cu un Core i9-12900H și o RTX 3050 Ti.

Ecranul este limitat la o diagonală de 14” dar vine cu rezoluție 1920×1200 (16:10) și rată de reîmprospătare de 120Hz. Tastatura și touchpad-ul le regăsim pe husa care acoperă tableta, iar carcasa de pe spatele ecranului ascunde o clapetă pe care rezemi jucăria când vrei s-o foloseșți pe post de laptop. Ce mi-a plăcut aici este libertatea asta: poți să ai o tabletă cu 3050 Ti, iar când situația ti-o cere îți poți agăța o placă video externă.

Procesorul este un 12900H, adică nu o să gatuiasca niciun GPU. Asta ajută cu plăcile video externe care pot fi și 3080-uri. Când ne-a venit la test a avut și accesoriul cu pricina; cred că rezultatele vorbesc de la sine. Alături de o placă RTX 3080, ROG Flow Z13 poate rula orice joc recent cu detalii destul de bune; gen faci vreo 82FPS în Metro Exodus Enhanced Edition la FullHD cu setări Ultra.

Prețul pentru o astfel de jucărie este de circa 10.000 de lei. La banii ăștia primești o tabletă care poate fi folosită la orice foloseșți și-un iPad sau Galaxy Tab. Doar că tableta asta e cu Windows, are sub carcasă un Core i9 și o placă video dedicată, iar la nevoie poate fi transformată fie într-un laptop, fie într-un soi de desktop cu o placă video externă. Dotările extra, conectivitatea de top și tot ce mai oferă acest produs adaugă la valoarea sa și echilibrează puțin raportul preț/performanță.

ASUS ROG Flow Z13 ROG Phone 6D Ultimate 04-47

LOCUL 1 – Republic of Gamers Flow X16

Ok, deci până acum am avut un laptop puternic și ușor care se încinge, un laptop scump și forțos care e greu ca un porc, cel mai cel telefon de gaming de pe piață și o tabletă ciudată și neobișnuit de performantă… de gaming, desigur. Iar acum este timpul să vă dezvălui cea mai impresionantă lansare Republic of Gamers de anul acesta: ROG Flow X16.

Dacă aș avea nevoie de un sistem pentru gaming high-end și aș fi obligat să aleg unul portabil, ar fi cu siguranță acest laptop.  La prima vedere pare un model standard cu o configurație bună, nu extraordinară, și cu un aspect stealth aproape că se camuflează printre agendele de birou. Dar la o privire atentă înțelegi de ce este un specimen fascinant.

Avem o configurație formată dintr-un procesor AMD Ryzen 9 6900HS și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti. Nu-s cele mai puternice de pe piață, știu, dar lăsăți-mă să vă explic de ce are sens. Pe lângă placa video dedicată ROG Flow X16 vine și cu un conector XG pentru plăci video externe – la fel ca și tableta de gaming de mai devreme. Înainte de a întreba de ce un laptop cu 3070 Ti are nevoie de ceva mai puternic, trebuie să va explic motivația. Chiar dacă puternică, placa dedicată este tot în laptop, aceeași carcasă, aceeași căldură. Asta înseamnă că va fi limitată în sarcini foarte grele și că va încinge și procesorul mai mult decât e nevoie.

Problema asta ți-o rezolvi ușor, conectând un modul de GPU extern de la ASUS. Ți-ai tras o 3080 Ti sau ceva puternic, iar răcirea laptopului va trebui să-și facă griji doar de procesor. Ăsta stă relativ rece, sub 85 de grade, iar placa în sine este și ea rece pentru că funcționează într-un enclosure separat. O altă chestie care mi-a plăcut a fost includerea a două încărcătoare. Ai unul de călătorie pentru momentele alea în care ai nevoie de laptop pe tren și încă unul normal, la 240W, pentru când ești acasă sau la birou.

Bateria este și ea mare astfel poți fi sigur că ai mereu laptopul pregătit să iei notițe sau să răspunzi la un mail. Pe zona de I/O stă bine în configurație standard, iar odată conectat modului XG mai primești încă câteva USB-uri și ieșiri video. Chestia care vinde ROG Flow X16 este modularitatea asta. Este super tare că poți folosi aceeași mașinărie la mai multe sarcini, iar partea tare este că poți să începi cu laptopul în sine și să îți cumperi o placă video externă ceva mai târziu. E ușor de cărat, ai încărcător de voiaj, arată discret și de bun simț și se dezlănțuie atunci când îi creezi cadrul ideal. Și de asta, mi se pare cel mai tare produs Republic of Gamers din 2022.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button