Relatia dintre Huawei si Google devine din ce in ce mai complicata
Incetul cu incetul ne apropiem de lansarea unui nou flagship de la Huawei. Noul P40 Pro este dupa colt, insa pierderea serviciilor Google ar putea avea un impact foarte neplacut asupra lansarii. Relatia tumultoasa dintre Huawei si Google a tinut capul de lista a tuturor stirilor blacklist. Asta a determinat gigantul tech chinez sa isi dezvolte propriile astfel de servicii si asa a luat nastere Huawei Mobile Services. O suita de aplicatii cu un app store complet si chiar si functii precum navigatia.
Un lucru care a lipsit insa din aceasta suita este un motor de cautare. Am folosit timpul trecut la inceputul paragrafului pentru ca lipsa unui motor de cautare este de domeniul trecutului. Huawei a lansat un serviciu de cautare care va fi echipat by default pe noile dispozitive. In acest fel, compania japoneza reuseste sa creeze un eco-sistem cu totul nou, care are la baza Android.
Desigur, se vede cu ochiul liber ca Huawei Search este limitat de legislatia din China. Un exemplu bun este faptul ca site-uri populare precum Baidu nu au putut publica informatii despre coronavirus. Bine, chiar si platformele straine precum Google sunt controlate de legislatia chineza. Intrebarea ramane doar daca acest set de legi va afecta si utilizatorii Huawei Search din afara teritoriului tarii.
Cei de la XDA-Developers au testat Huawei Search si au venit cu cateva idei pe scurt: „Este o aplicatie de cautare simpla care iti permite sa introduci un termen despre care vrei sa aflii informatii. Mai departe, cauta pagini de net, videoclipuri, stiri si imagini relevante. Informatiile despre vreme insa, sunt oferite de Huafeng-AccuWeather, o corporatie care obtine datele de la Administratia Meteorologica din China.”
Huawei Mobile Services si impactul pe plan international
Pana acum am vorbit despre aplicatia de cautare lansata de chinezi. In spatele acesteia insa, exista o multime de motoare de cautare si serviciile necesare acestora. Ceea ce va fi mai greu de facut pentru producatorul de telefoane, va fi sa integreze aceste elemente intr-un ecosistem stabil si bine securizat.
Toata aceasta lupta dintre Google si Huawei a avut un impact negativ asupra Google. Acestia si-au pierdut influenta globala asupra pietei de telefoane, iar un al treilea competitor lansat de la Huawei ar putea avea un efect devastator. Problema principala este ca Huawei nu are nevoie de nimeni, bucurandu-se de succes si pe cont propriu, iar Huawei Mate 30 a fost un exemplu bun care ne-a dovedit ca exista viata si dupa serviciile Google.
Daca vrei sa vezi cu ochii tai noua aplicatie de cautare, o poti descarca pe dispozitivul tau, chiar daca nu este inca recomandat sa instalezi aplicatia, deoarece inca nu este intr-un stadiu final si mai necesita cateva teste pana sa fie disponibila publicului larg. Pentru a descarca Huawei Search, acceseaza acest link.
Intre timp, Google a inaintat o cerere catre Departamentul de Comert al Statelor Unite prin care incearca sa obtina o licenta ce le va reda dreptul de a lucra cu Huawei. Asta ar insemna revenirea Serviciilor Google pe telefoanele produse de gigantul chinez, pe plan global. Daca se va intampla asta, intrebarile puse vor fi diferite. Spre exemplu: care dintre aplicatiile Huawei vor fi inchise, acum ca Google a revenit? Ei bine, pana atunci mai avem ceva de asteptat, dar este o situatie interesanta, indiferent de rezultat.