MORE

Reddit nu mai este ce-a fost, si pare a avea un picior in groapa

Reddit este un site frecventat de milioane de oameni zilnic si, asa cum am mai precizat si in trecut, este un site care genereaza un venit infim raportat la numarul de utilizatori. Cu toate astea, Aaron Hillel Swartz, unul din creatorii site-ului, a avertizat de la bun inceput ca platforma nu este gandita pentru a genera profit. Idee care a ramas cu Swartz inca de pe vremea cand lucra la structuri pentru propagarea informatiei gratuite precum Creative Commons sau Feed-ul RSS. Aron era un vizionar, un idealist, un om care vedea partea buna in oameni si dorea o societate utopica in care toata lumea sa poata sa impartaseasca arta, informatia sau date fara sa fie nevoiti sa treaca prin servicii cu plata. Totusi, asta a fost si ceea ce l-a omorat, Swartz sinucigandu-se in Ianuarie 2013.

Din pacate, Reddit este monetizat, iar asta, cred eu ca a fost prima lumanare aprinsa in memoria site-ului. Site-ul a fost preluat de Condé Nast Publications in Octombrie 2006 si de atunci totul s-a transformat intr-o cursa de monetizare a site-ului, astfel facandu-se niste greseli grosolane, totul culmanind cu inevitabila concediere din pozitia de CEO a lui Ellen Pao. CEO care, daca este sa dam crezare unei voci, a fost un pion de sacrificiu, pentru ca Reddit sa poata sa isi salveze imaginea.

Totul a pornit, in mod paradoxal, tot cu o concediere a unui membru al echipei Reddit, membru care se ocupa de sectiunea de AMA (ask me anything), fiind o persoana indragita in comunitate. Bine, daca este sa indentificam samanta de furtuna, totul a inceput cu banarea subRedditului FatPeopleHate. Dupa plecarea acesteia, multe subReddit-uri si-au inchis portile, ducand la o revolta online, succedata de plecarea lui Ellen Pao.

Aceasta plecare a lui Ellen Pao se pare ca nu a fost cea mai buna decizie pe care comunitatea a luat-o, fortarea mainii comitetului director de a o inlatura din pozitia de CEO, ar putea semnala inceputul sfarsitului. Asta daca este sa il ascultam pe Yshan Wong, care sustine ca Pao a fost un element de sacrificiu si ca acest eveniment va duce la inmormantarea site-ului. Yshan Wong

Si el, ca si Pao, este un fost CEO Reddit. Acesta s-a angajat intr-o discutie pe site in care a dat extrem de multe detalii despre companie. Precum faptul ca in timpul in care acesta conducea compania a avut probleme cu o serie de subReddit-uri, mai putin ortodoxe, la momentul respectiv abordandu-l pe Steve Huffman, actualul CEO interimar, pentru a rezolva problema subReddit-urilor problematice. Acesta, la vremea respectiva, in 2011, i-a sugerat textual: „Atunci cand conduceam eu site-ul, (referindu-se la vremea in care lucra din dormitorul facultatii) daca exista ceva rasist, sexist sau homofob, banam fara sa discriminez. Nu cred ca avem loc de asa ceva pe Reddit. Bine, acum ca reddit este mai mare ca atunci, inteleg de ce lucrurile sunt diferite”. 

Wong totusi nu a luat in considerare sugestia lui Huffman, alegand sa duca site-ul intr-o directie in care libertatea de exprimare este prioritara. Sustinand faptul ca o platforma in care userii sunt incurajati sa discute liber poate fi mai incitanta pentru tineri si nu numai, atata timp cat este in limitele legale, alegand totusi sa traga linie la pornografia infantila sau real snaff. Pe de alta parte subReddit-uri in care indivizi publicau fotografii cu femei fara consimtamantul acestora era tolerat. Fotografii care au lansat si niste cariere, doua dintre femeile pozate fiind indentificate si angajate ca model. Totusi, aceste subReddit-uri nici nu ajungeau pe prima pagina, fiind vehiculate intr-o comunitate restransa de indivizi. Totusi, minoritatea vocala a facut destul de multa valva pe acest subiect. Dar, cu toate astea, comparativ cu multe dintre subReddit-urile de astazi, asta pare o joaca de copii. Asta datorita acestei politici pentru incurajarea dreptului la libera exprimare, care a atras milioane de useri, unii chiar de pe 4chan. Steve Huffman

Wong, a sustinut in postarea sa ca intreg consiliul director a incercat sa o impinga pe Pao sa perie site-ul de subReddit-uri ofensive, aceasta opunandu-se de doua ori acestei tactici. A facut concesii totusi, alegand cateva subReddit-uri ofensive pentru a salva altele. Asta a dus la demiterea ei, si ulterior la numirea lui Huffman, care este de parere ca site-ul trebuie curatat de asemenea elemente. Astfel, curatarea de orice fel de subReddit care sunt considerate ofensive sau incomode, precum r/KotakuInAction isi va gasi sfarsitul. Wong a incheiat intreg paragraful afirmand ca este profund dezamagit de cele intamplate:

Am incercat sa va lasam sa va guvernati singuri si ati dat gres lamentabil. Acum „The Man” o sa vina si o sa impuna niste reguli. Sincer, nu pot sa spun ca nu imi pare rau.

Declaratiile facute de Wong vin in urma altor declaratii facute de Huffman, in care acesta a spus ca Reddit nu este si nici nu a fost un bastion al libertatii de exprimare. Huffman a mai tinut sa adauge faptul ca inca mai exista pe site comunitati care nu au ce sa caute pe Reddit, afirmatie care ne face sa ne gandim la o eventuala curatare fortata a site-ului de un numar destul de mare de subReddit-uri in viitorul apropiat. Wong, prin postarea sa a atacat noua conducere si comunitatea pentru greseala facuta. Ellen Pao

Pana la urma, alegerea sta in mainile consiliului director si al sefului site-ului, acestia fiind cei care pot lua deciziile, userii putand sa opteze pentru migrarea catre un alt serviciu, daca lucrurile nu mai sunt pe placul lor. Am vazut asta in trecut cu Friendster, MySpace si altele. Userul este cel care defineste experienta pana la urma, iar Reddit nu are o obligatie fata de user sa ii ofere o platforma pentru libera exprimare. Ambele parti au dreptate. Totusi, internetul este extrem de volatil, iar asta face ca o comunitate care s-a dezvoltat in jurul site-ului pe parcursul unor ani de zile, sa se evapore peste noapte. Caz in care o sa ajungem la o depreciere a site-ului, urmata de un eventual deces al acestuia. Pentru ca inevitabil acolo ne indreptam daca actuala conducere nu pleaca urechea la comunitate.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button