TECH

RED și Foxconn vor să scoată pe piață camere 8K… ieftine!

Foxconn, cunoscută și drept compania Hon Hai Precision Industry, cunoscută și drept compania care construiește iPhone-ul, lucrează cu pionierul cinematografului digital RED pentru a crea camere 8K accesibile. Președintele Terry Gou a declarat reporterilor din Taipei, că scopul este de a reduce atât prețul, cât și dimensiunea acestor sisteme de camere cu două treimi.

Având în vedere că puteți înregistra în rezoluție 4K de pe senzorul mic al unui telefon mobil în aceste zile, nu este tocmai o surpriză faptul că un producător important de hardware își dorește să pună accent pe 8K la dimensiuni reduse. Destul de curând va fi o caracteristică standard pe telefoanele din gama de vârf.

Desigur, Gou nu a spus nimic care să sugereze că calitatea imaginii ar merita. Un senzor care înregistrează la acea rezoluție poate fi o parte integrantă a unui sistem 8K, dar este vorba de mai mult decât doar atât. În primul rând, pentru a captura o imagine decentă, veți avea nevoie de o sticlă de calitate în fața acesteia – lentilele pentru produsele de la nivelul consumatorului pur și simplu nu sunt făcute cu tipul de precizie necesar pentru acel nivel de detaliu. Dacă vorbim despre sticla folosită în cinema, aceasta are costuri de cinci cifre.

Iar acesta este doar începutul. În plus față de sticlă, veți avea nevoie de un procesor de imagine foarte rapid și eficient și de o mulțime de spațiu de stocare – chiar și comprimat, un videoclip de 8K poate fi de 10-20 de ori mai mare decât cel de 1080p. Apoi, va trebui să colorat și editat… și după toate acestea, majoritatea oamenilor nu vor putea să spună diferența dintre acesta și HD-ul normal.

Dar cinematograful digital este mai mult decât oamenii care fac videoclipuri cu prietenii lor care fac karaoke. Camerele de filmare mai ieftine care pot înregistra 8K rezonabil, sunt vești bune pentru regizorii care doresc unghiuri multiple, artiștii VFX care doresc mereu mai mulți pixeli, operatorii ale căror spate se rup de la a transporta un echipament greu de 8K și de la producători care au nevoie să mențină costurile reduse. Uneori două camere decente sunt mai bune decât una mare (dar nu întotdeauna).

RED se îndreaptă spre acest drum cu unelte care, în general, sunt prea scumpe pentru persoanele care nu se ocupă cu filmatul la nivel profesional (vorbim aici de ustensile în valoare de 15-30.000 de dolari), dar care sunt adesea considerabil mai ieftine decât concurența din partea producătorilor gen Arri și Panavision (care costă mult mai mult). Se pare că cei doi sunt în discuții pentru a crea un joint venture sau un parteneriat pentru a produce aceste camere teoretice, ca parte a unui efort făcut de Foxconn pentru a-și diferenția propriile exploatații.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button