GamingRSS PaginaDeMedia

Red Dead Redemption devine material pentru cursuri de istorie a Americii

Atunci când văd știri despre cele două Red Dead Redemption mă gândesc automat la câteva dintre cursurile pe care le aveam în facultate. Era vorba atât despre cursuri legate de istoria Americii, cât și despre module care aduceau în discuție narativa din jocurile video. De altfel, lucruri devenite subit mai interesante datorită gaming-ului. Așa că, cine mai zice că „joacele” nu sunt bune de nimic nu are deloc dreptate.

Acest principiu stă la baza unui curs din cadrul University of Tennessee. Profesorul Tore Olsson a ales să combine pasiunea pentru istorie și jocuri în ceea ce el numește HIUS 383: Red Dead America. Astfel, istoria Americii va fi prezentată cu ajutorul celor două Red Dead Redemption.

Pe Twitter, profesorul explică faptul că, dacă sunt scoase din context, jocurile sfueră de cele mai multe ori de așa-numitul historical inaccuracy. Iar exemple sunt destule. Vezi Assassin’s Creed, care a devenit material de studiu la orele de geografie. Cu toate acestea, titlurile de genul fac o treabă minunată în a prezenta o serie de idei și concepte importante din punct de vedere istoric.

În prezentarea tematicii cursului, Olsson menționează teme de referință pentru istoria Americii. Imperialismul, colonialismul, Războiul Civil și multe altele vor fi discutate și analizate plecând de la modul în care acestea sunt reprezentate în Red Dead Redemption. Profesorul a fost inspirat de lucrările colegului său Jonathan S. Jones. Cel din urmă a adus în discuție maniera în care Red Dead Redemption 2 prezintă istoria rasistă a Americii și cum anume interacționează jucătorii cu aceasta.

Red Dead Redemption – Un exemplu demn de urmat?

Asistăm, deci, la un fel de acceptare a faptului că istoria și evenimentele din lumea reală pot fi reprezentate și în moduri mai „neortodoxe”. A nega faptul că jocurile video au devenit deja mediu artistic înseamnă a nega nu numai maniera în care oamenii se exprimă, ci încercarea acestora de a conserva tot ceea ce ține de noi și de ideile noastre.

Aici intervine, bineînțeles, nevoia transparenței. Jocurile, la fel ca orice alt mediu, pot fi biased. La rândul lor, și audiența poate fi biased. Adică există riscul alterării istoriei sau negării anumitor evenimente. Iar modul în care sunt prezentate jocurile poate fi foarte ușor supus unor critici dure, poate chiar nefondate. Dar asta este o poveste pentru o altă ocazie.

În orice caz, popularitatea de care se bucură Red Dead Redemption este de necontestat. Dovada? Premiile obținute, pasiunea fanilor și, după cum se vede, transformarea acestuia într-un auxiliar interesant pentru cursurile universitare.

Nu depinde de ei, ci de noi

Într-un fel, ideea aceasta îmi amintește de strădaniile profesorilor mei de a se acomoda cu noua generație și cu percepția asupra lumii. Am asistat la discuții despre fel de fel de teme regăsite în jocuri precum BioShock Infinite (unul din jocurile mele de suflet), F.3.A.R, Horizon Zero Dawn, chiar și God of War. Unele mai mult sau mai puțin biased.

Oricât de biased ar fi fost, fix ideea aceasta îndeamnă la o gândire critică și la transparență nu din partea celui care predă sau își expune argumentele, ci din partea celui care ascultă cu atenție și cugetă responsabil.

Până una alta, dacă vă place Red Dead Redemption și locuiți în Knoxville, cursul începe în luna august. Nu trebuie neapărat să aveți un major în istorie sau să fi jucat efectiv jocurile. Totuși, ar fi fost drăguț ca lecțiile profesorului să fie publicate și online, alături de syllabus-ul oficial.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button