PC

Recenzia noii serii de SSD-uri ADATA Ultimate SU800

Stocare multă la viteză mare – visul oricărui utilizator modern de gadgeturi, fie că e vorba de ultimul iPhone sau de ceva mai multă spatiu pentru filme pe laptopul vechi de pe birou.

Ei bine, exista motive temeinice pentru care, in ciuda scaderilor de pret si avansurilor de viteza din ultima jumatate de deceniu, capacitatea medie a unui SSD destinat consumatorilor nu a crescut remarcabil.

Are de-a face cu limitele fizice ale tehnologiei existente, iar daca procesoarele si placile video spera in continuare la avansuri semnificative de pe urma unor procese de fabricatie la scara din ce in ce mai mica, pe partea de stocare… nu prea merge. Pe masura ce dimensiunea celulelor NAND (folosite in SSD-uri) scade, apar probleme de performanta si de integritate a datelor.

Asadar orice avans in acest domeniu, va trebui sa vina din solutii inovatoare.

Intra in scena tehnologia 3D NAND, care va aranja celulele pe verticala, nu doar in plan bidimensional ca pana acum. De aici rezulta costuri potential mai scazute de productie, viteze mai mari si (in teorie) o densitate mai mare de date permisibila pe aceeasi suprafata.

ADATA a anuntat seria Ultimate SU800, ce aduce pe piata aceasta noua tehnologie aproximativ in acelasi timp cu modelele seriei 600p de la Intel. Aceasta noua serie din partea ADATA va fi oferita in dimensiuni de 128GB, 256GB, 512GB si 1TB de memorie – pentru inceput, cel putin.

Daca nu suna prea impresionant, e important de tinut minte ca densitatea de stocare nu e pe primul loc – mai intai avem ocazia sa incercam avantajele pe partea de viteza fata de tehnologiile planare existente.

Seria Ultimate SU800 foloseste celule de tip TLC (Triple Level Cell) pentru o densitate mai ridicata de stocare si un cost mai scazut. Una dintre principalele penalizari ale acestei tehnologii insa, are de-a face cu faptul ca celulele TLC sunt destul de lente in momentul cand sunt scrise in mod direct – vitezele ridicate oferite de acestea fiind facute posibile cu ajutorul utilizarii unui cache sau a unor celule SLC dedicate, mult mai scumpe, dar mult mai rapide.

ADATA Ultimate SU800 foloseste ambele variante – atat un cache folosind memorii ultra-rapide de tip DRAM cat si celule SLC, pentru a oferi viteze cat mai mari depinzand de situatie.

SU800 include deasemenea si suport pentru functia DEVSLP, pentru extinderea vietii bateriei in laptopuri si alte dispozitive mobile. Am testat SSD-ul in Atto Benchmark si Anvil’s Storage Utilities. In Atto SU800 a obtinut o viteza de scriere de 417MB/s si o viteza de citire de 406MB/s. In Anvil’s Storage Utilities acesta a obtinut 2996 de puncte.

Preturile sunt foarte bune prentru capacitatea si performanta oferita. Cel de 128Gb costa in jurl de 240LEI, cel de 256GB are un pret de 362LEI, iar surpriza este cel de 512GB care are cel mai bun pret pentru capacitatea oferita, de 652LEI.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button