TelefoaneReviewsRSS PaginaDeMedia

realme GT Neo 2 – Elevul care și-a întrecut maestrul… Cu un preț și mai mic! (review)

Oare despre ce realme vom vorbi astazi? Cica este un Neo care alege si de asta data pastila rosie: fara compromisuri la putere si performante, dar un pret si mai mic! realme GT Neo 2, asa se numeste noua bazdaganie, deci daca esti in cautarea unui telefon nou acum in perioada asta de sarbautori, sa-ti faci si tu acolo un mic cadou sub brad, si vrei un telefon extrem de puternic si de rapid, dar la un pret de criza asa, adica vrei sa fi si cu dansa-n transa si cu sufletul in rai, auleou, Doamne iarta-ma, ca in perioada asta e pe baza de sfintenie, atunci ramai cu mine in acest video si s-ar putea ca fix asta sa fie telefonul pe care il cauti!

Primul GT Neo s-a lansat pe undeva prin martie. Mai slab, evident, pastra cateva chestii de la GT-ul cap al familiei, dar caracteristicile esentiale erau categoric mai slabe: procesor Mediatek Dimensity versus 888-ul racheta de pe GT. Dar as zice ca Neo 2 este mult decat un urmas direct al primului Neo, asa ca n-am sa-l compar cu acela, ci direct cu flaghisp killer-ul celor de la realme, si anume GT-ul-tată. Asadar, GT Neo 2 nu este un spimplu refresh hardware, are o multime de lucruri in plus, ceea ce pastreaza este doar pretul foarte agresiv.

O mica trecere in revista

In primul rand, este mai mare decat ambele modele precedente, ecranul a sarit de la 6.43 la 6.62 inch, este mai luminos, si tot spre deosebire de acelea este acum Gorilla Glass 5. Configuratia de baza are acum 2GB RAM in plus fata de primul Neo, egaland GT-ul, o baterie mai mare, de 5000mAh vs 4500 cat are GT-ul, aceeasi incarcare rapida pe 65W ca modelul GT, si substantial peste cei 50W ai modelului Neo initial. Cat despre perla coroanei, procesorul, acesta este the second best, al doilea cel mai rapid dupa 888-ul de pe GT si anume excelentul Snapdragon 870. Si veti vedea imediat de ce procesorul asta este unul mai special.

realme GT Neo 2 vs GT

Modulul de camere de pe Neo 2 este acelasi ca pe GT si pe precedentul Neo, probabil pe principiul „de ce sa repari ceva ce nu-i stricat?”. Aceeasi principala cu senzor Sony de 64MP, un ultrawide de 8MP si un macro de 2MP, inutil dupa parerea mea, si o camera de selfie santoasa de 16MP. Dar vedeti voi, desi si primul Neo avea celasi setup de camere, acum ele profita mai mult de procesorul mai puternic, procesarea e mai buna si mai rapida, si din nou, este mai aproape de GT decat de propriul sau predecesor. E drept ca si pretul a crescut un pic, concureaza acum intr-o alta categorie, dar nu e de speriat.

Unboxing, design si constructie

Haideti sa incepem cu inceputul si sa vedem ce am gasit in cutie. Inauntru gasesti realme GT Neo 2, deci telefonul, caramida de incarcator, pentru că vorbim despre 65W, deci nu putea fi prea mic, dar spre deosebire de propunerile Samsung si Apple, macar aici este, si un cablu USBA-USBC. Si mai gasesti o husa, un case cauciucat de un gri destul de banal. Dar macar este moale si placuta la atingere. Așezat langa GT, te prinzi imediat ca telefoanele sunt din aceeasi familie. Modulul de camere, amplasarea lui, forma, ergonomia, sunt din acelasi film si recunosc ca mie imi place unitatea asta de gama. Spre deosebire de GT-ul lui Ovidiu, colegul nostru, versiunea de Neo 2 care ne-a venit la test este cea cu spate din plastic, si rama este tot plastic, doar ca, daca il intorci pe fata, vezi imediat ecranul mai mare si spre deosebire de acela, de data asta ai si ceva protectie, si anume Gorilla Glass 5. Nu e Victus, dar tot este ceva.

realme GT Neo 2

Spatele este aproape mat, se mai vad niste urme de amprente pe el, dar cica ar avea nu stiu ce strat anti-glare, asa zice producatorul. La modul general, telefonul este simplu, sobru, chiar elegant cu logo-ul discret, scris vertical in stanga jos. Este sesizabil mai gros si mai greu un pic decat GT-ul, la 200g, deci nu e telefon mic si usor sau flimsy, insa mie imi pare mai matur si mai robust. Modulul de camere pastreaza fix aceeasi forma si pozitionare, cu cele doua lentile care ies un pic in afara, dar per total aspectul este curat, simplu si ingrijit. De simtit se simte bine in mana, marginea din plastic este aderenta si imita aluminiul, la fel de aderent este si spatele usor curbat, aproape mat. Pe stanga ai doua butoane separate de volum, mai incet mai tare, nu este acel buton continuu, iar pe dreapta ai un buton striat, zimtat de power, sa-l simti la atingere.

Imi place, dispunerea controalelor este ergonomica si eficienta. Tot aici pot adauga si ca senzorul de amprenta se afla dispus corect sub ecran, nu pe lateral sau pe spate asa cum inceraca se ne convinga unii producatori ca ar trebui sa fie in acest buget sau mai mare, este foarte rapid si responsive, dar parca este plasat cam aproape de rama, si necesita un pic de indemanare ca sa-l accesezi. In partea de jos se afla si un difuzor destul de galagios, dublat de cel din partea de sus, pentru ca realme GT Neo 2 este stereo si nu se aude rau deloc. De fapt, sunetul este de-a dreptul bun, telefonul fiind destul de mare, difuzoarele au loc sa creeze un pic de spatialitate.

Conectica, ecran si baterie

Tot in partea de jos gasesti mufa USB-C de incarcare si suportul pentru doua SIM-uri. Dar nici urma de jack de căști. De ce oare, ca GT are! Cam ciudat, dar in sine, telefonul este robust, nu aduna amprente prea multe, este aderent, ai acum si protectie Gorilla Glass 5, si arata simplu si curat. Dinspre partea ecranului sunt tot vesti bune. Este un AMOLED Full HD+, 2400 cu 1080 de aproape 6.7 inch, perforat pe mijloc de camera de selfie. Are tot 120Hz, la fel ca cel de pe GT, doar ca nu are refresh rate dinamic, deci poti sa-l setezi manual la 120Hz daca vrei animatii ultra-fluide.Si de ce n-ai face-o, mai ales pentru ca realme GT Neo 2 are o baterie de 5000 mAh cu incarcare rapida la 65W in spate, deci nu prea are de ce sa te streseze consumul.

realme GT Neo 2

Interesant este de observat si un mic artificiu care-l diferentiaza de GT: realme GT Neo 2 este acum HDR10+, iar asta inseamna ca suporta o stralucire maxima la 1300 de nitsi, substantial peste cea a modelului GT. Si pentru ca tot am mentionat bateria si consumul, hai sa vorbim acum despre asta. Avem o baterie mai mare, de 5000 mAh vs 4500 mAh cat aveau modelele precedente si tine mult peste o zi de utilizare serioasa.

Ai un power saving mode, care vine activat din fabrica, un super power saving mode, mult mai mai economic si, in sfarsit, un GT mode, care dezlantuie toata puterea procesorului din el, dar care penalizeaza bateria. Este o mare diferenta intre cum se comporta si ce scoruri scoate telefonul in acest mod fata de modurile de economisire a bateriei, cum vom vedea imediat.

realme GT Neo 2

Incarcarea rapida este acum pe 65W, asa cum spuneam, la fel ca pe GT si nu 50W ca la primul Neo. De la 0 la 100 in 30 de minute, pe testate, si rar am vazut o baterie atat de mare sa se incarce atat de repede, de obicei cele de 4500, deci mai mici, se umplu atat de repede. Si mai ai tot acolo, in setarile bateriei, cateva optimizari pentru incarcare care sa-i sporeasca durata de viata.

Interfata, software si performanta

Sincer ma asteptam sa primeasca deja Android 12 si Realme UI 3… Dar nu. A venit cu Android 11 si cu Realme UI 2, dar cred ca vom primi totusi cat de curand si aceste update-uri. In rest, cu exceptia acestei chestii care ma cam seaca, interfata este curata si simpla, realme UI mi se pare ca seamana destul de mult cu Oxygen OS-ul de pe OnePlus, dar imi place cum arata si cum se misca. Exista si un sidebar customizabil, dark mode, ferestre plutitoare, acel Convenience tools din setari, și altele.

Si acum, hai ca am ajuns si la apex, procesorul si performanta. realme GT Neo 2 foloseste asadar un Snapdragon 870, un second best dupa 888-ul de pe GT. Le-am testat pe amadoua si rezultatele in Geekbench 5 sunt dupa cum urmeaza: GT-ul cu 888 a scos 3573 de puncte, iar realme GT Neo 2 a scos 3272 de puncte, cu doar 300 mai putin. Iată, se apropie bine de tot de scorurile telefonului de varf. De fapt, la un calcul simplu, este cred sub 10% diferenta. Cum se poate asta? Pai va spun eu: 870-ul pe 7nm de pe Neo 2 este de fapt acel 865+ de anul trecut, putin imbunatatit, cu o frecventa mai mare si redenumit, deci cumva indirect, in pieptul lui Neo 2 bate de fapt tot un procesor de varf.

realme GT Neo 2 vs GT

 

Este interesant cat de influente asupra procesorului sunt modurile de baterie mentionate mai devreme. Cu power savingul activat pe baterie, scorul obtinut a fost mult mai mic, 2363 de puncte. Insa bia dupa ce treci bateria in acel GT mode, procesorul se dezlantuie cu adevarat. Deci performantele nu vor fi full power daca nu setati voi insiva modul turbo. Pe de alta parte, daca vrei sa te tina bateria pana imbatranesti, modurile astea de power saving si super-power saving taie mult din elanul procesorului, menajand autonomia.

realme GT Neo 2 are o performanta incredibila in jocuri

Dar cand te joci Real Racing 3 la toti cei 120Hz pe care ii duce telefonul activezi modul GT si telefonul decoleaza. Experienta este foarte fluida, ne-am mai jucat si Sim City si Shadow of Fight si totul a mers ireproșabil. Din punct de vedere al restului specificatiilor, realme GT Neo 2 are 8GB RAM cu 128GB sau 256GB stocare si o varianta cu 12GB RAM si 256GB stocare. Modelul testat de noi este cel cu 8GB RAM si 128GB stocare si pot spune cu mana pe inima ca sare din prima la gatul competitorilor de pe piata. Este depasit doar de GT-ul cu 888 mentionat mai devreme in oarecum aceeasi zona de pret, dar si aici cu obiectii si observatii, pentru ca GT este totusi mai scump.

realme GT Neo 2

In zona sa, realme GT Neo 2 își întrege fluierând rivalii. Dar cu ce preț? Păi modelul cu 8GB RAM si 128GB stocare este 2250 de lei, iar cel de 256GB este 2500 de lei. Va fi si o promotie in limita stocului disponibil, in care la oricare dintre astea doua, primesti si un ceas Realme gratis: un Watch 2 la telefonul de 128GB si un Watch 2 Pro la cel de 256GB.

Apropo…

Ma pregateam sa dau uitarii specificatiile foto, in mare parte pentru ca sunt cam aceleasi cu cele pe care le-am descris de pe vremea marelui și originalului realme GT. Principala lui realme GT Neo 2 are acelasi senzor Sony IMX682 de 64MP si o lentila destul de luminoasa, la f1.8, completata de un ultrawide de 8MP si un macro de 2MP, iar pe fata, din nou aceeasi camera de 16MP cu f2.5. Imaginile de 16MP trase cu senzorul de 64MP care face pixel binning, arata bine spre foarte bine, culorile sunt naturale si lipseste complet zgomotul de imagine in conditii de lumina buna, ai si un 2X zoom prin crop-ul senzorului de 64MP, dar care nu se apropie de calitatea unui telefon dedicat. Camera de wide de 8MP nu se apropie nici ea de calitatea camerei principale, iar macro-ul nu e rau dar nici grozav.

realme GT Neo 2

Bine, atat ultrawide-ul cat si macro-ul sunt in limitele categoriei, nici mai bune nici mai proaste decat pe alte telefoane asemanatoare. In schimb ma surprinde mereu placut modul de noapte. Rezolva detaliile neasteptat de bine, zgomotul de imagine este foarte bine tinut si el in frau si pozele arata excelent. Prin urmare, as sugera sa va limitati la camera principala pentru fotografii de calitate, care atat pe zi cat si pe noapte face poze foarte, foarte bune. Si partea de filmare este bine implementata, gratie procesorului potent, ai inregistreare la 4K@60, dar si aici, fiti atenti la faptul ca anumite setari ale camerei, anuleaza aceasta rezolutie.

De exemplu, daca vrei sa filmezi in modul super steady, adica stabilizare puternica, rezolutia maxima este 1080p, asta cel mai probabil pentru ca nu exista stabilizare optica, ci doar electronica. Ai un soi de stabilizare si in 4K, dar nu este atat de agresiva.

In cele din urma…

realme GT Neo 2 este cam cel mai performant telefon in segmentul de pret din care face parte. La 2250 de lei pentru varianta cu 8GB RAM si 128GB stocare este greu, aproape imposibil de intregut. Procesoul Snapdragon 870, ecranul AMOLED la 120Hz si 1300 de nitsi luminozitate maxima, bateria de 5000 mAh cu incarcare la 65W il fac fac greu de batut in acest buget.

Insa natura face ca cea mai hardcore rival al acestui model nou, ramane GT-ul insusi. Am vazut unele magazine care au dat tare de tot in preturi si l-am vazut la putin peste 2000 de lei, iar varianta sa premium, cu 12GB RAM si 256GB stocare, pe la vreo 2600 de lei. Ce are realme GT Neo 2 in plus insa, este un ecran mai mare, mai nou, mai bun si mai stralucitor si cu protectie Gorilla Glass, si o baterie mai mare. Deci daca ar fi sa optez, cred ca as opta totusi pentru modelul mai nou.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button