TelefoaneReviews

realme 9 și realme 9 5G – Cât de ieftin poate fi un telefon bun? (review)

realme a devenit unul dintre cei mai populari producători în mare parte datorită telefoanelor sale accesibile și versatile. Știu, am tot vorbit pe aici despre fel de fel de modele, dar nu se putea să lăsăm pe dinafară noile adiții ale seriei 9. Deci, haideți să facem cunoștință cu realme 9 și 9 5G. Și prima chestie care te izbește la telefoanele astea este cât de bine arată.

Design

Sunt eye-candy și de de fapt pur și simplu candy. Spatele este făcut după un procedeu pe care ei îl numesc Holographic Design și care constă în aplicarea succesivă a mai multor straturi de grosimi și densități diferite pentru a obține un soi de efect de profunzime.

Este foarte mișto și foarte arătos spatele asta și în lumina se umple de reflexii discrete și de valuri și ape care mi-au adus un pic aminte de ascutitorile ale de când eram mic, a căror suprafață arată ceva dacă le priveai dintr-un unghi și altceva dacă le priveai din alt unghi. Glumesc, am fost un pic răutăcios gratuit la faza asta, dar spatele chiar arată foarte fain. Iar culorile competeaza foarte bine designul asta translucid: auriu, argintiu, negru. Deci îmi place. Este suficient de diferit și de arătos și în același timp discret și elegant.

realme 9

Pe versiunile argintiu și auriu de realme 9 pe care le-am primit eu, pentru că sunt tonuri deschise de culoare, nu se văd prea tare nici amprentele ceea ce este de bine. Nu știu pe negru, probabil acolo sunt ceva mai vizibile. Modulul de camere este simplu și discret, cu 3 „obiective”, două mai mari și simetrice și unul mai mic, de fapt același layout de pe toate modele lor noi, și toate 3 sunt găzduite pe un layer de plastic semitransparent care se asortează foarte bine cu restul spatelui.

realme 9 are o curățenie de design care îmi place și care le face să arate categoric mai scumpe decât sunt în realitate. Întorcându-le pe față, dăm peste primul diferențiator interesant extrem de interesant în această categorie de preț, unul dintre cele despre care ziceam mai înainte că le găsești în mod normal pe telefoane mult mai scumpe. Doar că realme au luat niște decizii constructive mai ciudate.

Să privim îndeaproape ecranele

Pe modelul 4G, probabil v-ați prins deja până acum din nume că avem un model 4G și unul 5G, deci pe realme 9 4G avem un superb ecran Super AMOLED Full HD+ de 6.4 inch, nici prea mare nici prea mic, mie 6.4 mi se pare o dimensiune perfectă, cu o frecvența de 90Hz, deci și destul de rapid, sau oricum mai rapid bine decât majoritatea modelelor din această categorie de preț, cu o strălucire maximă de 1000 de nitsi și o densitate bună de peste 400 de pixeli per inch, la care se adaugă și un touch sample rate, adică acea responsivitate la atingere, de 360Hz. Asta nu este un ecran bunicel, ci unul bun, chestie vizibilă cu ochiul liber, și nu este cu nimic mai prejos decât displayurile cu care vin telefoane de 2500 de lei sau mai scumpe.

realme 9

Deci o mare bilă albă pentru ecran, strălucitor, vibrant, suficient de mare și de rapid. Pe realme 9 5G au ales însă o altă abordare: ecranul nu mai este AMOLED ci IPS, interesantă decizie, este și un pic mai mare, 6.6 inch, dar este și mai rapid: 120Hz întregi care îl fac extrem de fluid nu doar la scroll ci și în aplicații, jocuri etc. Ok, este un soi de trade-off și la unul și la celălalt. Cel de pe modelul 4G este AMOLED dar are doar 90Hz și este mai mic, cel de pe modelul 5G este IPS, dar e mai mare și are 120Hz.

realme 9

Dar modelul AMOLED mai are un avantaj fix grație tehnologiei folosite: are senzorul de amprenta încorporat în ecran, spre deosebire de realme 9 5G care merge pe varianta old school a butonului lateral de power care dublează și că senzor de amprenta. Și că să terminăm cu capitolul ecran și design, tot acest sendviș față spate este întregit de ramă elegantă din policarbonat. Per ansamblu realme 9 și 9 5G sunt foarte bine finisate și închegate și arată bine. Și acum hai să ne îndreptăm un pic atenția asupra camerelor, că și aici avem niște decizii constructive interesante care pe mine va spun sincer că m-au lăsat un pic cu gură căscată: modelul 5G nu mai are camera ultra-wide! Poftim? Da. Am crezut că nu văd eu bine, dar așa este.

Probabil că au mers pe ideea de una și bună și au mai mers și pe faptul că pentru a oferi un telefon 5G la banii ăștia trebuia făcute niște compromisuri. Personal, nu-mi pasă prea tare că lipsește, pentru că în schimb au făcut un gimmick, un artificiu cu o lentilă de portret. Interesantă alegere. Artificiul constă în faptul că senzorul ăla suplimentar care mai este și alb negru pentru a ajută la contrast, luminozitate și nivel de detaliu, lucrează în tandem cu camera principala pentru a scoate niște portrete neașteptat de bune. Și au mai adăugat… gen că să fie, o camera macro de 2MP care surprinde obiectul de la 4 cm distanță.

Caracteristici foto

Din punctul meu de vedere puteau să n-o pună deloc, dar nu pot să zic că nu le admir îndrăzneala de a simplifică un pic lucrurile și de a renunta la ultrawide. Ai o camera bună deci de 50MP, apropo, poți trage atât cu pixel binning grupând câte 4 pixeli sau cu întreagă rezoluție a senzorului, ai și această opțiune în aplicația de camera. Pe realme 9, 4G set-up-ul este unul clasic… și nu prea. Principala este o altă chestie pe care nu o mai găsești în categoria asta de preț, și asta pentru că are nici mai mult nici mai puțîn decât un senzor Samsung Isocell HM6 de 108MP Bun așa! O camera bombă de 108MP pe un telefon nițel peste 1000 de lei nu este puțin lucru. Spuneam că set-up-ul este clasic pentru că această camera premium este secondată de un ultrawide de 8MP, că la toate celelalte modele de pe piață și de același macro de 2MP… care nu mă prea interesează.

Și că să terminăm și cu partea de camere, ambele realme 9 vin cu aceeași camera frontală de 16MP plasată în stânga ecranului. Mi se pare camciudata amplasarea asta cas așa, aș fi preferat-o pe centru, dar nu este vreun deal-breaker. Partea de filmare este destul de limitată din punct de vedere rezoluție și frame rate și asta ar putea fi un let down al ambelor modele: maxim 1080p la 30FPS. Nu prea înțeleg însă altceva: producătorul îți oferă pe realme 9 4G cică posibiltatea de a face poze cu întreagă rezoluție a senzorului de 108MP, adică fără pixel binning-ul care grupează câte 9, dar din câte știu eu, procesorul folosit nu prea suportă treaba asta, sunt curios cum au scos-o la capăt. Și pentru că tot am pomenit despre procesor, hai să migrăm la interior, unde avem niște diferențe, firești de altfel dat fiind că vorbim despre un realme 9 4G și realme 9 5G, ține deci și de modem.

Dotări hardware

Pe realme 9 4G avem un decent procesor Qualcomm Snapdragon 680 octacore cu 4 nuclee la 2.4 și 4 nuclee eficiente la 1.9, care nu face gaură în cer și care a scos în Geekbench 5 1569 de puncte. Dar asta nu te împiedică să te joci în condiții acceptabile cam orice. Ne-am jucat pe el Asphalt 9 și chiar Call Of Duty Mobile, și se mișcă decent și nici nu se inclazeste după sesiuni destul de lungi. Pe modelul 5G au pus tot un Qualcomm, dar mai avansatul 695 5G care a și scos scoruri substanțial mai bune în sintetice: aproape 2000 de puncte în Geekbench 5. La fel de bine de descurga și în jocuri, merge la fel de economic și de rece, doar să n-ai așteptări de cine știe ce fps. Ambele realme 9 sunt mai degrabă potrivite pentru casual gaming, nu pentru joacă intensivă. În cazul modelului 4G primit de mine la test, procesorul este secondat de 128GB stocare și 8GB RAM, iar cel 5G de 64GB de stocare și 4GB RAM, dar acesta din urmă are și versiuni mai mari cu 8GB RAM și 128GB stocare.

Dar aici mai sunt de făcut niște precizări interesante. Pentru că realme face parte din grupul BBK din care mai fac parte și Oppo, Vivo sau One Plus, regăsim și aici niște caracteristici pe care le mai întâlneșți și la alte mărci ale grupului, cum este de exemplu asta cu extinderea capacității memoriei RAM cu o halcă luată din stocare. Este o chestie foarte practică și deteapta, asta pentru a fluidiza aplicațiile, multitaskin-gul și pentru a deservi acele aplicații mari mâncătoare de memorie. Pe realme 9 4G primit de mine la test, probabil și pentru că are capacitate mai mare de stocare, poți extinde memoria RAM cu până la 5GB pentru un total de 13GB, wow, iar pe cel 5G cu încă 3GB pentru un total de 7GB.

Atenție însă la o faza: după ce faci aceste modificări și setări trebuie să dai restart dispozitivelor și m-am c-am scărpinat în cap că nu mă prindeam cum dracu se face asta. Butonul de power apăsat lung nu face nimic, power plus volume down face prin screen, rămânea o singură opțiune care era și cea corectă, dar destul de atipică: shut down sau restart este power plus volume up. În fine. Și stai că nu am terminat cu posibilele customizări ale memoriei și stocării. Fiind modele ieftine, încă păstrează opțiunea aia batraneasca și extrem de utilă de a putea adaugă un card micro-sd, așa că poți să-ți extinzi liniștit stocare cu încă niște sute de giga, și în ziua de azi încă foarte ieftin. Găsești acum carduri de 256 GB sau mai mari la prețuri foarte bune.

Chestiuni suplimentare și sistem de operare

Ba mai mult, pe realme 9 4G, ai chiar triple slot pe tray-ul de SIM, adică poți să pui două SIM-uri și un micro-sd! Și tot apropo de dotări extra, bineînțeles că ambele realme 9 au alături de portul de încărcare USB-C și jack-uri de căști, să fie primite, că încă sunt mulți ce au căști bune cu fir terminat în bătrânul jack.

Sunetul nu este stereo dar este decent, iar sistemul de operare este the latest and the greatest Android 12 pe ambele cu cea mai nou interfață realme UI 3.0. Și că să răspund și celor legitim îngrijorați cu privire la suportul software pe care îl vor primi telefoane astea în timp, realme pare să se alinieze trendului general de a extinde această perioada de update-uri, doar că nu este încă la nivelul altora care s-au dus până pe la 4-5 ani.

realme 9

Din câte știu eu, realme zice că vor fi două update-uri de Android și 3 ani de update-uri de securitate. Într-un interviu pe care l-am văzut cu un oficial al lor prin ianuarie, ziceau că media de viață a unui telefon în momentul asta este undeva pe la doi ani sau puțin peste această perioada. Da, aș răspunde eu, dar lucrurile încep să se schimbe și tot mai mulți extind aceste intervale la 3 update-uri de Android și 4 sau chiar 5 ani de suport de securitate.

realme 9 și 9 5G – Baterie și prețuri

Și ultimele dar nu cele din urmă specificații despre care vreau să vorbesc sunt bateria, autonomia și încărcarea. Ambele realme 9 vin cu baterii de 5000mAh, deci babane, iar autonomia este foarte, foarte bună dat fiind că procesoarele de pe ambele modele sunt frugale. Probabil mai contribuie la autonomia mare și managementul foarte agresiv al bateriei, cât despre încărcare avem 33W perealme 9 4G și 18W pe realme 9 5G. Da, iarăși o decizie ciudată. Dar, categoric toate astea au o explicație. În încercarea de a oferi probabil cel mai ieftin 5G decent, realme au făcut o serie de compromisuri care să țînă prețul jos și zic eu că le-a ieșit. Această încercare de a păstra funcții, dotări și capabilități esențiale și de a renunta la caracteristicel pretențioase se resimte și în zona de conectivitate: bluetooth 5.1 și nu 5.2, dară WiFi6 sau alte astfel de dotări de vârf.

Dar toate aceste trade-off-uri sunt menite să țînă prețul în frâu: realme 9 5G este 1200 de lei în versiunea 4GB cu 64GB și 1300 de lei în versiunea 4GB cu 128GB, ceea ce îl face unul dintre cele mai ieftine telefoane 5G la nivelul asta de dotare de pe piață. Versiunea 4G este 1300 de lei pentru configurația 6GB cu 128GB și 1400 de lei pentru modelul 8GB cu 128GB. Deci… până în 1500, quod erat demonstrandum.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button