Am primit două noi telefoane realme la test, ele se numesc 9 Pro și 9 Pro+ și încă de aici începe o discuție dubioasă. Pentru că veți vedea imediat că 9 Pro are niște chestii în plus față de 9 Pro Plus, deși Pro+ are alte chestii în plus față de Pro. În fine, am să va lămuresc cât pot eu de bine, dar ceea ce vreau să zic este că m-au derutat un pic din start.
Înainte să intrăm în detalii și tehnicalități, hai să vedem de ce ar trebui să va intereseze aste două modele. În principiu sunt două telefoane destul de ieftine, dar cu specificații foarte bune. Pro-ul în varianta de bază pleacă de pe la 1.400 RON, iar Pro+-ul de la 1.700 RON și asta în condițiile în care, cel puțin deocamdată, ambele vin la pachet și cu câte o pereche de căști wireless Buds Air Neo 2, foarte simpatice și bunicele. De fapt, cam așa se și poziționează realme: cei din urmă care vor fi cei dintâi, telefoane accesibile și foarte accesibile, dar cu construcție bună și specificații bune.
realme este acum ceea ce era Xiaomi acum câțiva ani. În dulcele stil chinezesc, atacă piața cu produse bune la prețuri mici, cuceresc cota în această piață și pe măsură ce cresc ca market share îmbunătățesc progresiv și calitatea respectivelor produse. Dacă Xiaomi, cu ani în urmă, erau opțiunea ieftină și atât și încă mai sunt cu anumite modele ale lor, între timp s-au diversificat, s-au mai scumpit, au apărut modelele premium și scumpe și tot așa. Dar începutul a fost fix ăsta, de playbook, pe care îl practică și realme în momentul ăsta. Dar gata cu strategiile și tacticile de piață și hai să vedem ce oferă concret aceste noi și nouă toate Pro și Pro+… nouă în sensul in care au fost botezate cu cifra magică 9!
Ecrane surprinzător de bune
Aici există niște mici ciudățenii. De exemplu, 9 Pro are un ecran la 120Hz, în vreme ce 9 Pro+ are un ecran cu o frecvență de doar 90Hz. Cam bizar, aș putea spune. Adică modelul fără plus are un ecran mai rapid decât cel cu plus?! Și mai există o chestie: ecranul de pe Pro e mai mare decât cel de pe Plus! În vreme ce Pro-ul are o generoasă diagonală de 6.6 inch, adică este fix cât S22 Plus de exemplu, Pro Plus-ul are doar 6.43. Deci realme 9 Pro+, la capitolul ecran este mai mic și mai lent.
Când zic lent mă refer la refresh rate. Sigur, între 90 și 120Hz nu este vreo diferență game changing, dar un pic se simte. Eu oricum sunt de părere că și 90 este suficient, dar dacă ești vreun taliban al specificațiilor, în teorie și pe hârtie cel puțin, Pro îi este superior lui Pro+ pe partea de ecran. Doar că teoria e una și practica e alta.
Deci, poți observa clar că ecranul mai bun e cel de pe Pro+, chiar dacă este mai mic ca dimensiune și la o frecvență mai mică. Este vizibil mai sharp, mai clar și mai luminos. Le-am comparat la 50% strălucire dar și la 100%, și Pro+ are, în practică, ecranul mai bun și mai strălucitor. Dar diferențele sunt mici. Ambele display-uri sunt veritabile Super-AMOLED-uri și asta este și primul punct forte al acestor telefoane.
Știi cum e, așa cum ochii sunt fereastra sufletului, așa și la telefoane, ecranele sunt poarta de interacțiune cu telefonul. La capitolul ăsta, realme a ales în mod înțelept să nu facă compromisuri. Un ecran bun este un mare selling point, așa că iată, au ales să pună Super-AMOLED-uri. Iar în categoria asta de preț, 1400-1700 de lei, este o șmecherie.
Rezoluția lor este identică, FullHD Plus (2400 x 1080p) și poate tocmai de aia ecranul mai mic de pe Pro+ arată și mai sharp. Densitatea de pixeli este mai mare. Din punct de vedere al strălucirii, ele sunt date ca având o medie de 430 de niți cu peak la 1000 și chiar arată foarte bine. Ecranele au 5 niveluri de „adaptivitate” ca să zic așa. Adică își adaptează rata de refresh în funcție de conținutul rulat. Coboară până la 30Hz pentru conținut static, 48 sau 50Hz pentru filme sau clipuri video, 90Hz pentru jocuri și 120Hz pentru atunci când faci scroll în viteză prin Feed-urile din social media.
O construcție corectă
Întorcând telefoanele pe spate, realizezi destul de rapid că sunt din plastic, ramele inclusiv, dar sunt foarte bine finisate și închegate, iar la o privire mai puțin atentă ar putea părea chiar sticlă. De fapt, rama și spatele sunt în limitele categoriei, iar realme, în stilul lor pragmatic au considerat că este mai important să ai un ecran Super AMOLED excelent sau un procesor bun decât să investești în metal și sticlă, ba în cazul lui Pro, până și deblocarea aleasă este cea mai simplă, cu butonul de power ce dublează și ca senzor de amprentă.
Pro Plus-ul are senzorul de amprentă integrat în ecran și merge chiar foarte bine. Revenind la construcție, modelul Pro+, adică cel mai mic, are un spate wavy, ca să zic așa. E ca și cum ar avea un strat transparent de sticlă pe sub care face valuri o culoare din asta, verde închis, numită Aurora Green. Dar pe modelul Sunrise Blue pe care nu îl am aici, au implementat o chestie și mai ochioasă, numită Light Shift. Cred că v-ați prins deja: își schimbă culoarea. E un fel de cameleon care la lumina soarelui se face din albastru-roșu în câteva secunde. Foarte tare efectul; apoi când îl ascunzi luminii, revine la culoarea inițială în câteva minute. E un gimmick, o găselniță fotocromatică, dar este ceva interesant și mai deosebit
Și apropo de Pro+, el este și cel mai subțire telefon al lor făcut vreodată, la sub 8mm grosime. E foarte finuț și elegant, dar că să încheiem cu construcția, am observat că ambele adună amprente foarte ușor. Dacă vrei să nu se întâmple asta și să mai adaugi și un extra-layer de protecție, ambele vin cu huse transparente în cutie. Aș mai adăuga că acel raport ecran/corp nu este cel mai grozav, telefoanele au un pic de barbie și ceva margini negre, dar și asta este tot în limitele acestei categorii de preț.
Ce avem sub capota celor doua 9 Pro-uri de la realme?
Bun, hai să migrăm acum spre interior. Și aici iar ne așteaptă niște surprize. În vreme ce realme 9 Pro vine cu procesor Qualcomm, aparent opțiunea mai bună, un Snapdragon 695 5G, 9 Pro+ are procesor Mediatek, un Dimensity 920 5G. Deci stai să văd dacă am înțeles bine: modelul mai ieftin este cu Snapdragon, iar cel mai scump cu Mediatek. Interesant, nu? Dar și mai interesant este că in Geekbench 5, deci într-un test sintetic de performanță, cu ambele telefoane setate la baterie pe Performance, la prima strigare Snapdragon-ul a scos 1878 de puncte, față de Mediatekul care l-a întrecut: aproape 2300, 2293 mai exact, deci cu peste 400 de puncte peste.
Hai să vă zic un pic despre acest Snapdragon nou, pentru că este nou, mai mid-range. Qualcomm l-au scos la finalul lunii octombrie a anului trecut și va fi probabil noul lor workhorse pe telefoanele entry și mid. Este deci un procesor nou, cu performanțe decente spre bune, care consumă puțin și pe care cu siguranță îl vom vedea anul asta pe foarte multe telefoane din zona asta de preț, 1300-1800 de lei, poate chiar mai sus. Este făcut pe 6 nm și are două nuclee de performanță Kyro 660 Gold la 2200Mhz și 6 nuclee mai eficiente Kyro 660 Silver la 1700.
Ăsta este primul telefon pe care pun eu mâna cu acest procesor. Și bineînțeles este 5G, la fel ca Dimensity-ul de la Mediatek care motorizează celălalt telefon, 9 Pro Plus-ul. În teorie, acest SoC este superior lui 695. S-ar bate mai degrabă cu 865-ul de la Qualcomm și ce să vezi, scorul obținut confirmă asta. Deci e un pic altă categorie. Chiar dacă reputația Mediatek nu este la nivelul Qualcomm, procesorul mai puternic este cel de pe 9 Pro+. Este tot pe 6 nano, dar cele două nuclee de performanță au frecvența mai ridicată, 2.5Ghz, la fel și celelalte șase care ating 2000Mhz vs 1700 cât sunt cele de pe Snapdragon. Deci pe 9 Pro+ ai procesorul mai puternic și mai rapid.
Și mai există un element care să și facă procesorul asta să ruleze în parametri: un vapor chamber, adică un sistem de răcire bun cu un heatsink mare, care acoperă cam toți „furnizorii” de căldură din telefon, cam toate componentele care tind să se încingă atunci când stresezi telefonul în jocuri sau alte aplicații din astea intensive. De mișcat în utilizare zilnică obișnuită, ambele se mișcă foarte bine și fluid. În cele câteva jocuri pe care le-am încercat, s-au descurcat mai mult decât onorabil, cu o mențiune specială previzibilă pentru varianta Pro+.
Cât despre restul configurațiilor, avem pe ambele modele variante de 6 și 8 GB RAM și 128 GBstocare. Deși stocarea rămâne aceeași pe toate modelele, diferența în cazul lui 9 Pro de la versiunea cu 6 la cea cu 8GB RAM este de 100 de lei. Deci 9 Pro cu 6GB RAM este 1400 de lei, iar 9 Pro cu 8GB este 1500 de lei. În cazul lui 9 Pro+, modelul cu 6GB este 1700 de lei, cel cu 8 este 1900 de lei. Oricum, sunt destul de bine ierarhizate iar diferențele de preț sunt justificabile.
Pe partea de încărcare și baterie, reapar ciudățeniile. Modelul mai capabil, adică Pro Plus-ul are o baterie mai mică. Adică telefonul cu procesorul mai puternic are doar 4500mAh, în vreme ce bateria lui 9 Pro are 5000?! Din nou, interesant. Doar că pe partea de încărcare rapidă, situația e fix invers: în vreme ce Pro-ul cu bateria mai mare are încărcare rapidă Dart Charge la 33W, Pro Plus-ul cu bateria lui mai mică are încărcare rapidă la 60W Super Dart.
Un Android 12 curat cu niște extra-uri interesante
Înainte să încheiem capitolul despre hardware, trebuie menționat că ambele vin cu Android 12 peste care se găsește interfața lor, Realme UI ajunsă la versiunea 3.0. Interfața este curățică și aerisită, așa cum este pe mai toate telefoanele lor. Not good, not terible și mai au niște chestii simpatice în interacțiunea cu telefonul, cum ar fi haptic feedback la atingeri și swiper-uri care simulează destul de bine un răspuns natural la atingere. Te gâdila ușurel în vârful degetelor și poți seta intensitatea acestei interacțiuni, felul, feeling-ul ei, mai agresivă sau mai blândă. Sau îi poți adăuga și un sunet dacă vrei.
Per total este o experiență plăcută. În plus, pe 9 Pro+ mai ai o ghidușie și anume că senzorul de amprentă dublează și ca senzor pentru măsurarea ritmului cardiac și e destul de precis. L-am confruntat cu măsurătorile de pe un smartwatch din asta de top cu senzori performanți și a ieșit fx pe acolo cu măsurătorile. Deschizi Heart Rate Measurement, pui degetul în zona indicată pentru senzorul de amprentă și în câteva secunde îți măsoară pulsul. Nu-i rea ideea, fie pentru corporatiștii ipohondri cu palpitații, fie pentru cei mai în vârstă care chiar au nevoie.
Și tot apropo de modelul mai pomenit, 9 Pro+ are și un sunet neașteptat de bun. Setup-ul de difuzoare este stereo, ba se laudă chiar și cu un soi de Dolby Atmos. Mă rog, atât cât putem vorbi despre asta pe un telefon. Vă puteți convinge singuri când veți pune mâna pe el de faptul că telefonul se aude al naibii de clar și de bine.
Ochii văd, inima cere o poză
Și acum hai să ne ocupăm puțin și de alt iaspect deosebit de important al unui telefon: camerele. De când smartphone-ul a înlocuit definitv acele camere point and shoot, capitolul ăsta a crescut în însemnătate. Și pretențiile au crescut dramatic, oamenii se așteaptă ca indiferent de prețul telefonului, acesta să facă poze și filmări măcar decente, dacă nu de-a dreptul bune.
Aici, 9 Pro Plus-ul este din nou opțiunea mai bună, chiar dacă număratul megapixelilor despre care am obosit să spun cât de puțin contează, este de partea modelului 9 Pro. În vreme ce 9 Pro are acel senzor Sony de 64MP pe care l-am mai văzut pe multe telefoane din categoria asta de preț, 9 Pro+ este o altă specie. Sigur, n-aș vrea să mă înțelegeți greșit: acest senzor de 64 de pe camera principală a lui Pro nu este rău deloc, dimpotrivă, de aia a și fost și este atât pe popular și instalat pe atâtea și atâtea telefoane, dar n-aș zice că este alegerea perfectă.
În schimb, cel de pe 9 Pro+ este tot un Sony, dar mai nou și mai capabil: IMX766 de 50MP, stabilizat optic și care scoate niște poze excepționale. Acest IMX766 se găsește pe mai multe modele din portofoliul brandurilor înrudite cu realme, deci are și ceva pedigree. Pozele sunt foarte bune, ai inclusiv posibilitatea de a folosi senzorul la întreaga lui rezoluție de 50MP, deci nu doar cu pixel binning din care rezultă imagini de 12.5. Și mai ai și un întreg arsenal de moduri, cum ar fi starry, tilt shift sau manual. Și in lumină slabă se descurcă bine, este mult mai puțin zgomot de imagine decât m-aș fi așteptat să găsesc.
Procesarea este intensivă și durează ceva, dar cu AI-ul activat, rezultatul arată neașteptat de bine. Nu există camere dedicate de wide și ultrawide, zoom-ul se întâmplă pe același senzor, dar în lumină naturală bună și suficientă, trecerea de la un unghi la altul este destul de corectă și de plăcută. Ce mai au în plus ambele telefoane, pe lângă această unică principală, este o cameră de macro destul de bună, capabilă să facă poze de la doar 4cm distanță de obiectul minuscul de interes.
Și de filmat, filmează decent, dar cu niște limite bine stabilite: modelul Pro duce maxim 1080p. I-au mai băgat și un 720p pe care-l consider oarecum inutil și demodat. Pro Plus-ul e clar și aici opțiunea mai bună. 1080p60 sau chiar 4K30 ar trebui să fie de ajuns. Am încercat să îl duc în 4K 60, dar atunci când îl setezi în 4K, opțiunea de framerate 60 este greyed out.
Dar una peste alta, cel puțin pe modelul Pro+ camera principaă este excelentă și zic eu suficientă. Este o abordare simplă și cinstită: una și bună, care își face treaba mai mult decât decent și pe foto și pe filmare. Pe față, ambele au aceeași cameră de selfie de 16MP. Aplicația de cameră mi-a plăcut în mod deosebit. Este simplă și aerisită, extrem de intuitivă și practică. Ai cam toate controalele la vârful degetului, direct în interfață, deci nu trebuie să sapi prin cine știe ce meniuri stufoase. Poți să schimbi cu ușurință rezoluție, framerate la video, format la foto, tipul de fișier, JPEG sau RAW. Da, wow, ambele suportă și format RAW la fotografiere.
Și mai au ceva foarte tare: un mod care se numește „Street” și care la o apăsare lungă pe butonul de declanșare îți afișează un submeniu extrem de practic din care poți să faci direct cu degetul mare zoom în zoom out sau poți să modifici punctul de focus. Tot în modul Street îți afișează pe ecran direct focalele: 16, 24 și 50mm, pe care tot așa, poți să le schimbi cu ușurință. E ca un mod foto automat pe steroizi, mai eficient grație unui control mai rapid, deci o bilă albă și la acest capitol.
Merită să ne îndreptăm atenția în direcția acestor telefoane?
Ceea ce aș zice în final este că, după ce le-am testat atent și intens, nu mi se mai par atât de confuze pe cât îmi păreau la început. Ele sunt mai degrabă complementare. În vreme ce 9 Pro este orientat mai degrabă spre eficiență, adică are o baterie mai mare combinată cu un procesor mai puțin flămând, 9 Pro+ este mai orientat spre performanță. Un procesor mai rapid, într-un body mai mic, cu camera mai bună și o construcție mai extravagantă.
N-aș putea spune că sunt lucruri care nu mi-au plăcut ele, pentru că trebuie să le raportezi mereu la categoria de preț din care fac parte. Ok, nu poți să le compari cu telefoane de 3-4000 de lei, dar nici nu trebuie. Poți să fii convins că în acest buget între 1400-1900 de lei, vei pune mâna pe niște telefoane serioase, un wise-buy.
Dacă ar fi să aleg personal doar unul dintre ele, aș alege fără să clipesc 9 Pro Plus-ul și din punctul ăsta de vedere aș zice că diferența asta de 200 de lei dintre cel mai scump 9 Pro și cel mai ieftin 9 Pro+ merită plătită.