Am abonament 5G, iar telefoanele 5G au inceput sa apara timid si scump prin 2019. Anul trecut ele au prins tractiune, iar anul asta par sa fie deja o norma. Preturile lor au coborat intr-o zona in care se poate spune ca ele sunt accesibile pe scara larga, asa ca hai sa vedem cateva dintre ele.
Preturi
realme au scos de curand pe piata un model 5G, testat si de noi, poate cel mai ieftin telefon 5G al momentului, si am sa incep chiar cu pretul. Pretul sau de lista este de putin peste 1100 de lei, mai exact 1130 pentru versiunea cu 6GB RAM si 128 stocare si 1000 de lei pentru varianta cu 4GB RAM cu 64 stocare. Si am atins cu el 440Mbps! Am mai descoperit in aceeasi zona de pret One Plus Nord N10 5G, pe care l-am avut si eu la test, si Galaxy A32 5G de la Samsung. Cel mai mic pret la care l-am gasit pe acesta din urma este de 1300 de lei.
Cat despre One Plus N10 5G, in cea mai slaba configuratie, cel mai mic pret gasit de mine pe net este tot de 1300 de lei. Deci in acest context realme 8 5G este cel mai accesibil dintre cele 3, si asta in conditiile in care discutam despre preturi de lista, pentru ca exista si oferte „de nerefuzat”, care mai dau jos inca 100-200 de lei. Asadar nu ai cum sa nu remarci cat de repede avanseaza tehnologia: daca acum nici 2 ani, 5G erau telefoanele scumpe de fite, acum ai 5G pe un telefon de putin peste 1000 de lei.
Ecrane
Si daca te uiti mai departe pe specificatii, intelegi ca nici celelalte caracteristici ale acestor telefoane nu sunt slabe sau „de compromis”. Ecranul lui realme 8 5G este un Full HD+ (2400×1080) de 6.5 inch, deci mare, la 90Hz. Dar este un LCD IPS si la prima vedere pare un downgrade fata de realme 8 si 8 Pro testate de mine acum o luna, inzestrate cu SuperAmoled-uri. OnePlus N10 5G are un ecran similar, tot un LCD IPS la 90Hz, in vreme ce A32 5G vine cu un TFT. Am jucat pe toate trei Asphalt 9, ruleaza excelent, culorile sunt vibrante, iar filmele se vad si ele excelent, la fel si Youtube. Asadar toate cele 3 modele au ecrane la 90Hz, rapide, deci in departamentul acesta stau bine.
Design si constructie
La toate cele 3, spatele este policarbonat sau plastic. Aici n-as zice ca realme 8 5G se deosebeste prin ceva de fratii sai non 5G de la realme si nici de competitie. La realme 8 5G modulul de camere este minimalist, un dreptunghi negru in stanga sus, simplu si elegant. Rama este intretaiata de butonul de power pe dreapta, care dubleaza si ca senzor de amprenta, deci spre deosebire de realme 8 si 8 Pro, care au senzorul de amprenta sub display, solutia aleasa de acest model este mai rudimentara, dar fata de N10 si A32 5G e tot pe acolo, si aceste modele avand tot amplasare exterioara a senzorului de amprenta, N10 pe state, A32 lateral.
Pe toate 3 se gaseste nelipsitul jack de casti pentru telefoanele din zona asta de pret si un singur difuzor, zgomotos e drept, dar ramane unul singur, cu exceptia lui N10 5G care are doua. Si ai suport pentru card micro SD pe toate 3 pentru a mai putea extinde stocarea.
Dotari si baterie
Motorizarile sunt… atipice, pentru ca vorbim totusi despre procesoare capabile de 5G. Pe realme 8 5G avem un Mediatek Dimensity 700 pe 7nm destul de ambitios, care se lauda cu un management bun al consumului, si care in Geekbench 5 a scos un scor bun de 1783 de puncte, cu 100 peste realme 8 Pro cu Snapdragon 720G si realme 8 cu Helio G95 de la aceiasi Mediatek. Interesant este ca acest procesor este din aceeasi serie cu modelul ce motorizeaza A32 5G, tot un Mediatek, dar Dimensity 720G, asadar ai cam acelasi CPU ca pe un Galaxy A32 5G, si cam tot pe acolo cu Snapdragonul 690 5G pe pe OnePlus. La fel si in cazul bateriilor. 5000mAh pe realme 8 5G, cu 500 mai mult decat pe realme 8 Pro si tot atat de mare cat bateria de pe realme 8 simplu sau de pe A32 5G. Singurul model cu o baterie ceva mai mica este N10 5G cu 4300.
Si pe partea de incarcare rapida realme 8 5G este limitat, 18W fata de uimitorul fast charge de 50W de pe 8 Pro si chiar sub cei 30 de pe realme 8 sau de pe OnePlus N10. Macar este un pic mai rapid la incarcare decat A32. Deci cu mici ups and downs, plusuri si minusuri, realme 8 5G este la bataie atat cu modelele proprii lasnate acum o luna, dar fara 5G, si tot pe acolo cu competitorii sai 5G, doar ca fata de acestia din urma are un pret sesizabil mai mic.
Camere
Unde mi se pare insa mie ca realme 8 5G sufera prin comparatie cu competitia, din propria gradina sau a altora, este pe parte de camere. Si asta nu la calitatea pozelor sau filmarilor facute cu camera principala, care arata bine, ci la partea de dotari. Acolo unde realme 8 Pro vine cu o principala de 108Mpx, pana si realme 8 are 64, la fel ca si OnePlus, realme 8 5G are un senzor de 48, si ceva imi spune ca este fix acelasi cu cel folosit de A32 5G. 26mm cu f1.8 pe principala, nu este stralucit dar nici rau. Pozele si filmarile arata bine, sunt curate si corecte, si aplicatia de camera iti da inclusiv posibilitatea de a poza high res, cu toti cei 48Mpx ai camerei. Filmarea este limitata la 1080 30p. Este sub celelalte modele enumerate aici, care toate filmeaza 4K. Compromisul facut aici a fost unul ceva mai mare, pentru a compensa probabil in pret functia de 5G.
Concluzie
Asadar cele 3 modele trecute aici in revista sunt printre cele mai ieftine din aceasta categorie a terminalelor 5G. Sigur, mai sunt si altele, dar tocmai asta este si ideea: ca tehnologia s-a democratizat cu adevarat si ca ceea ce parea SF acum doar cativa ani, este astazi accesibil unui numar foarte mare de utilizatori!