ReviewsTelefoane

realme 12 Pro+ – un telefon de mijloc cu focus pe camere (review)

Mereu sunt curios să văd ce mai lansează realme, un producător care pune tot mai mult accent pe telefoane pentru tineri, încărcate de funcții cu grămada și cu design-uri frumoase, dar care vin la prețuri accesibile, perfecte pentru cei care preferă să facă orice altceva cu banii. În trecut, telefoanele realme au fost o ofertă bună, și mă bucur să spun că noul realme 12 Pro+ duce tradiția mai departe.

Are un design inspirat din cel al ceasurilor de lux, vine cu un ecran mare, luminos și extrem de colorat iar arsenalul fotografic de pe spate este demn de un telefon de top, cel puțin pe hârtie. Vom vedea dacă așa stau lucrurile și în viața reală imediat. Dar anticipez și nu vreau asta, deci haideți să vorbim mai multe despre realme 12 Pro+.

Design și construcție

La finalul lunii trecute am avut plăcerea să fiu invitat la evenimentul de lansare al telefonului care a avut loc în Atena, Grecia. Acolo, focusul principal era clar: design-ul. Telefonul a fost expus alături de tot felul de produse de lux, al căror aspect este primordial, și compania spune că a lucrat îndeaproape cu cei mai buni designeri pentru a capta feeling-ul de produs premium pe care ți-l oferă ceasurile de lux de pildă, în aspectul telefonului. Și zic eu că le-a și reușit.

realme 12 Pro+

realme 12 Pro+ arată foarte bine, în special în varianta albastră pe care am primit-o la test. Spatele este acoperit în mare parte dintr-o piele ecologică care se simte foarte bine la atingere, alături de câteva accente aurii care completează bine look-ul. Modulul de camere este rotund și central, mare și impunător, iar senzorii din interior sunt un subiect interesant asupra căruia vom reveni ceva mai la vale.

În rest, telefonul este rezistent la apa și praf IP68 și are rama făcută din plastic iar display-ul, un AMOLED superb cu rată de refresh la 120Hz și strălucire maximă de 950 de niți este curbat pe laterale. Asta e o chestiune de gust, dar trebuie să recunosc că sunt bucuros că majoritatea telefoanelor noi încep să graviteze către un display plat, mai practic chiar dacă nu la fel de spectaculos. Nu e cazul și aici, dar cunosc oameni care jură că nu și-ar mai lua un telefon cu ecran plat, deci dacă și tu te numeri printre ei, modelul de azi întrunește cerința asta.

Experiența în utilizare

Am enumerat pe repede-înainte specificațiile display-ului mai devreme, deci zic eu că e un moment bun să vorbim mai multe despre el. Este destul de luminos, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în exterior, sub soarele strălucitor. Display-ul are niște culori vii datorită setării de culoare Vivid, care este activată implicit, dar dacă preferi nuanțe mai apropiate de realitate, ai la dispoziție varianta să treci pe modul de culoare Natural. Rezoluția FullHD+ este binevenită, și textul se va vedea sharp și plăcut.

realme 12 Pro+

Un minus destul de notabil este că realme 12 Pro+ nu oferă suport pentru Dolby Vision sau HDR10+ pentru aplicațiile de streaming, care poate fi o problemă sau nu în funcție de ce fel de utilizator ești și cât de mult plănuiești să te uiți la filme. Dar, oricum ar fi, e bine să știi că experiența cinematografică nu e rea deloc grație calității în sine a panoului, chiar dacă lipsa suportului pentru HDR se simte câteodată. Rata de reîmprospătare de 120Hz, care se ajustează automat, poate comuta între 30, 60, 90 și 120Hz în funcție de aplicația pe care o folosești, oferind o economisire a bateriei, deși modestă prin comparație cu alte modele care pot scădea până la 1Hz. Dar ăla e flagship territory, nu prea știu de un mid-ranger să facă așa ceva.

realme 12 Pro+

Autonomia este un alt punct forte al telefonului. Acumulatorul mare de 5.000mAh rezistă fără probleme chiar și în cele mai aglomerate zile, iar dacă ești un utilizator light și nu îți folosești telefonul prea mult în timpul zilei (pentru social media sau joacă), două zile nu sunt ieșite din discuție. În cazul în care se întâmplă să rămâi fără baterie în timpul zilei, încărcătorul de 67W inclus în pachet îți poate oferi 50% juice în 20 de minute.

realme 12 Pro+

Nici cu performanțele nu mi-e rușine. realme 12 Pro+ vine echipat cu un Snapdragon 7s Gen 2, un chipset cu adevărat de mijloc care își face treaba foarte bine. Aplicațiile se deschid repede (și grație celor 12GB RAM, și rămân deschise în fundal destul de mult), nu am întâlnit urmă de lag în sistem iar jocurile, inclusiv cele mai demanding, merg bine. Nu te aștepta la performanțe de top în Genshin Impact sau CoD Mobile cu toate setările date în blană, dar te poți juca orice titlu disponibil pe Play Store la ora actuală fără prea mari bătăi de cap.

Din cutie, realme 12 Pro+ vine cu Android 14, ceea ce mă bucură, cu interfața realme UI 5.0 peste. Vestea că telefonul vine cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare este bună, ținând cont că asta îți asigură încă un an în plus de suport față de situația în care ar fi venit cu Android 13. Deblocarea se face simplu și ușor grație senzorului optic de amprentă de dedesubtul ecranului.

Camere

Dar abia acum ajungem la piesa de rezistență a acestui telefon, și la motivul pentru care mulți sunt interesați de el: camerele. Și ca să dăm asta la o parte de la început, haideți să vedem cum stă treaba pe hârtie. Și avem așa: un senzor Sony IMX890 pe principală, de 50MP cu f/1.8, PDAF și stabilizare optică, alături de un ultrawide de 8MP cu f/2.2 și unghi de vizualizare de 112 grade. And the star of the show, o focală telefoto periscop, premieră pentru segmentul ăsta, de 64MP cu f/2.8, stabilizată optic și cu un zoom de 3x.

Camera principală face niște poze foarte bune, capturându-le cu culori naturale și un interval dinamic impresionant. Asta înseamnă că inclusiv zonele mai întunecate din imaginile tale sunt pline de detalii. Claritatea imaginilor este atât de bună încât poți mări (sau „inspecta pixelii”, cum ar spune unii) fără a pierde din calitate, chiar și când decupezi fotografiile. În condiții de lumină scăzută, sistemul de stabilizare optică a imaginii (OIS) al camerei face minuni, păstrând fotografiile tale clare și detaliate.

realme 12 Pro+

Caracteristica remarcabilă a realme 12 Pro+ este însă, fără îndoială, camera telefoto. Este același senzor periscop de 64 de megapixeli cu cel găsit pe nume mari precum OnePlus 12 și alte dispozitive high-end, oferind o fereastră spre tehnologia premium. Chiar dacă nu este asociată cu cel mai bun procesor de semnal de imagine (ISP) de pe piață, rezultatele nu dezamăgesc. Texturile sunt redate cu o claritate frumoasă, făcând ca totul, de la oameni la obiecte, să arate definit și clar. Se descurcă bine atât în scene luminoase, cât și în cele întunecate, datorită gamei sale dinamice. Dar ceea ce este cu adevărat remarcabil este cât de bine camera telefoto se potrivește cu culoarea și balansul de alb al camerei principale – o raritate în acest segment de preț.

realme 12 Pro+

Camera ultra-wide, deși decentă, nu se ridică la nivelul lentilelor principale și telefoto în ceea ce privește detaliile și intervalul dinamic. Detaliile texturilor sunt medii, iar deși se descurcă bine cu umbrele, culorile pot părea un pic șterse în comparație cu celelalte două camere.

Nici pe parte de video nu stăm rău, și realme 12 Pro+ poate să filmeze atât în 4k/30fps cât și la 1080p/60fps. Asta înseamnă că este alegerea ta dacă preferi un video mai fluid sau o rezoluție mai mare, și recunosc că mi-ar fi plăcut să văd și opțiunea de 4k/60fps pe un telefon cu aspirații de camera phone, fie el și de mijloc.

Concluzie

Trăgând linie, merită sau nu să îți iei un realme 12 Pro+? Ca să răspundem la asta, trebuie să aflăm și prețul, nu? Ei bine, realme 12 Pro+ va fi disponibil începând cu luna asta la magazinele partenere (eMAG, PC Garage, Flanco, Carrefour) pentru prețul de 2.500 de lei. Și ținând cont că primești un telefon frumos, cu un ecran superb, un set de camere flagship-grade și un chipset potent, părerea mea e că nu e atât de mult.

realme 12 Pro+

Sigur, găsești variante mai ieftine care poate vin cu un procesor mai bun, sau cu un ecran o idee mai luminos, dar foarte puține modele disponibile acum sunt un pachet atât de complet precum ăsta. Deci, dacă ești în căutarea mid ranger-ului perfect, cu un accent sporit pe camere, realme 12 Pro+ este un model pe care cu siguranță ar trebui să îl treci pe listă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button