Reviews

realme 11 Pro și Pro+ – două telefoane corecte, dacă pui accent pe aspect și camere (review)

Telefoanele de mijloc mi se par tare interesante. Cu o mână, producătorii încearcă din răsputeri să aducă funcții de top pe un telefon mai ieftin, iar cu cealaltă fac sacrificii și taie din anumite caracteristici pentru a ține prețul cât mai jos. Și cum realme este sinonim cu segmentul de telefoane mid-range, compania a lansat două telefoane care ne-au atras atenția.

realme 11 Pro 5G și 11 Pro+ 5G sunt aici, și sunt o variantă extraordinară pentru cineva care vrea și calitate, și performanță, la un preț care nu necesită rate. Sunt făcute din niște materiale foarte mișto, varianta 11 Pro+ are un senzor imens care rivaliează celor pe care le găsim pe flagship-uri și ambele vin cu încărcare foarte rapidă. Ce să mai, ambele telefoane de azi sunt pretendenți serioși pentru un loc în buzunarul unui cumpărător obișnuit, dar hai să vedem și de ce.

Design

Prima oprire din turul de azi este la design. realme au înțeles că trebuie să deseneze niște telefoane care ies în evidență și care sunt plăcut de utilizat, iar asta se vede din plin aici. Ambele modele vin cu un soi de piele artificială de diferite culori pe spate care se simte foarte bine la atingere și pare suficient de rezistentă. Recunosc că mi-au plăcut mult modelele pe bej, cu accentele astea portocalii foarte interesante, dar nici varianta verde a modelului 11 Pro+ nu-mi displace. Întreg spatele telefoanelor este acoperit de piele, cu excepția modului de camere rotund pus în mijlocul părții superioare.

realme 11 pro (13)

Pe față regăsim același panou pe ambele telefoane: un superb OLED curbat de 6,7 inch, cu o rată de refresh de 120Hz și o strălucire maximă de aproape 1.000 de niți. Dacă ar fi să mă plâng de ceva ar fi luminozitatea maximă, care la sub 1.000 de niți nu e „strălucitoare”, dar îți faci treaba cu ea. Și ce pierd la capitolul vizibilitate în lumina directă a soarelui, ambele telefoane recuperează atunci când vine vorba de culori și contrast, dar imediat și despre asta.

Și la capitolul construcție stăm bine. Rama telefoanelor este făcută din metal pe ambele modele, iar sticla care acoperă display-ul este mai rezistentă la șocuri față de generația trecută, ceea ce e un lucru bun. Ce nu e așa bun este lipsa unui rating oficial pentru rezistența la apă. Unii poate o să spuneți că nu e mare lucru asta, că oricum nu îți iei telefonul după tine în piscină, dar când alte telefoane în categoria asta de preț oferă așa ceva, trebuie să depunctez.

realme 11 pro (13)

Pe muchia de jos regăsim portul de încărcare, alături de un microfon pentru apeluri, tăvița pentru SIM și un difuzor. Pe laterala din dreapta își au locul toate butoanele, iar pe muchia de sus mai avem un microfon și încă un difuzor. Mi se pare foarte tare că al doilea difuzor la ambele modele nu dublează și ca difuzorul pentru apeluri, ci este separat. Asta asigură o calitate a sunetului mai bună și am simțit asta din plin atunci când m-am uitat la content video sau în jocuri.

Experiența în utilizare

Bun, acum că am luat ambele modele, le-am întors pe toate părțile și am aflat din ce sunt făcute și cum arată, e vremea să le și folosim, nu? Zis și făcut, am configurat toate telefoanele iar primul lucru care mi-a sărit în ochi este interfața grafică realme UI 4.0. Este bazată pe Android 13, deci nu ai de ce să îți faci griji că telefonul tău nou vine cu un soft vechi, este aerisită și ușor de folosit.

Suportul software poate fi descris drept cel mult decent, în special dacă arunci un ochi și în grădina competiției. Ambele modele de azi vor primi 2 ani de update-uri majore de Android și 3 ani de actualizări de securitate, ceea ce este mult mai puțin decât cei 4 ani de Android cu 5 ani de update-uri de securitate pe care Samsung îi oferă la A54.

realme 11 pro (13)

Next up, hai să discutăm mai în detaliu speța ecranelor, pentru că ăsta e și unul dintre locurile unde realme au ales să investească serios. Așa cum am zis mai devreme, avem același panou pe ambele modele, deci experiența în utilizare este aceeași, și vom vorbi despre unul dintre puținele diferențiatoare dintre variante, și anume camera, o idee mai târziu.

Până atunci, spun cu plăcere că aceste ecrane sunt demențiale. Culorile sunt extrem de vii și de plăcute, contrastul este adânc și rezoluția FHD+ asigură că orice fel de conținut, de la text la video, este sharp și detaliat. Rata de refresh la 120Hz este în pas cu oferta celorlalți producători, deci nu am de ce să mă plâng, iar ambele telefoane se laudă cu un screen-to-body ratio de 93,65%, o valoare foarte mare pentru orice telefon, dar mai ales pentru telefoane de mijloc ca acestea. În termeni simpli, asta înseamnă că ecranul acoperă aproape toată suprafața din față a telefonului pentru o experiență mai imersivă.

Chestia asta ajută mult atunci când te uiți la filme și seriale, deoarece imaginea nu e întreruptă de o cameră de selfie prea mare sau înghesuită de niște margini prea groase. În plus, telefoanele suportă HDR, deci conținutul care este filmat cu acest standard se vede de plângi.

 

Desigur, ca la orice alt telefon de mijloc cu valențe premium, display-ul este curbat pe margini, ceea ce mie, personal, nu-mi place. Pot să apreciez aspectul mai sofisticat pe care un astfel de display îl conferă telefonului, dar nu pot să trec peste diferențele de culoare și strălucire de pe margini, pe care le observi cu ușurință atunci când folosești telefonul normal. Dar ce mie nu-mi place, pe tine s-ar putea să nu te deranjeze, așa că „your mileage may vary” cum zice americanul.

Pe lângă ecranele superbe, și sistemul de difuzoare stereo m-a surprins plăcut. Ambele modele se aud foarte bine pentru niște telefoane de mijloc: bass-ul este relativ ok, mediile sunt curate și crisp iar înaltele sunt plăcute și zgârie doar când slider-ul de volum ajunge la maxim. În plus, dat fiind faptul că al doilea difuzor din ansamblu este unul de sine stătător și nu un earpiece amplificat, senzația de surround este mai bine definită, ceea ce ajută mult în jocuri.

realme 11 pro (13)

 

Și că tot am zis de asta, cum se comportă aceste două telefoane în gaming? Well, ambele vin cu același chipset: un Mediatek Dimensity 7050 5G. Acesta este un chip octa-core, construit pe procesul de fabricație de 6nm al TSMC și oferă performanțe ok pentru segmentul ăsta de preț. Activitățile de zi cu zi se petrec fără urmă de lag, aplicațiile sunt iuți la deschidere și până și cele mai solicitante jocuri rulează fără probleme.

Nu te aștepta la un telefon de gaming veritabil, pentru că nu asta avem aici. Deîndată ce crești setările într-un joc precum Genshin Impact sau Asphalt 9, procesorul începe să agațe puțin, dar dacă îți menajezi așteptările, nu vei fi dezamăgit. Pentru o sumă similară poți să îți cumperi ceva cu un chipset semnificativ mai puternic care să fie as în jocuri, dar care să nu aibă un ecran așa de bun sau o construcție atât de solidă. You win some, you lose some, și alegerea asta depinde mult de felul în care vrei să folosești telefonul.

O diferență între cele două modele este configurația de memorie și stocare. Mai precis, modelul 11 Pro primește 8GB RAM cu 256GB stocare, în timp ce varianta 11 Pro+ se bucură de 12GB RAM cu 512GB stocare. O veste proastă este că stocarea nu poate fi extinsă cu ajutorul unui card SD. Și în timp ce 8GB RAM sunt suficienți pentru majoritatea oamenilor, dacă știi că ai multe fișiere descărcate în telefon, opțiunea de 512GB este disponibilă doar pe modelul mai scump.

Acum ajungem la capitolul autonomie și baterie, un loc unde am numai cuvinte de laudă pentru telefoane. Ambele vin cu o baterie mare de 5.000mAh care asigură cel puțin o zi de utilizare intensă. Dat fiind faptul că avem același chipset și același ecran pe ambele, performanța lor la acest capitol este identică. Ce diferă este viteza de încărcare, care este ceva mai mare pe realme 11 Pro+.

realme 11 pro (13)

Mai exact, vorbim despre încărcare rapidă la 100W, cea mai mare valoare din acest segment. Asta înseamnă că, în eventualitatea în care rămâi fără baterie în timpul zilei (deși puțin probabil), poți ajunge de la 0 la 100% în 26 de minute. Deci, sub jumătate de oră pentru o încărcare completă de la 0, care are potențialul să te țină și două zile de utilizare obișnuită. Nice!

realme 11 pro (13)

Nici varianta fără + în coadă nu stă rău. Și aici vedem încărcare rapidă, evident, doar că la 67W de această dată. Și poate o să spuneți că este puțin în comparație cu fratele său mai mare, dar în condițiile în care există telefoane flagship care costă 7.000 de lei (14 Pro Max) care se încarcă la sub 30W, cred că 67W chiar nu e rău. O încărcare completă necesită cam 47 de minute în priză, deci nu am de ce să mă plâng aici.

Camere

Well, abia acum ajungem la principalul diferențiator între cele două modele: camerele. Așa că, ca să fie cât mai simplu, am să vorbesc despre fiecare individual. Și o să încep cu varianta mai scumpă, adică cu realme 11 Pro+, pentru că ăsta vine echipat cu un senzor principal imens de 200MP, cel mai mare de pe un telefon mid-range.

În modul normal de fotografiere, 11 Pro+ se folosește de tehnologia pixel binning pentru a scoate poze de 12,5MP iar rezultatele sunt fenomenale. În lumină bună, acest telefon de mijloc este un rival serios pentru multe flagship-uri care costă și de două ori mai mult. Claritatea imaginilor este foarte bună, gama dinamică este largă și contrastul este grozav. Nu am văzut prea mult zgomot, ceea ce este de lăudat, iar culorile sunt foarte apropiate de realitate.

realme 11 pro (13)

Cu toate astea, am observat un efect de over sharpening în mai multe dintre pozele pe care le-am făcut. Asta este, cel mai probabil, vina procesării care își face de cap cam mult uneori și nu e nimic ce un update de software nu poate rezolva. Oricum, nu este o problemă serioasă, ci mai mult o observație. Iar partea cea mai interesantă abia acum vine.

Pe lângă senzorul principal de 200MP, realme 11 Pro+ vine și cu un obiectiv ultrawide de 8MP, acompaniat de o lentilă pentru poze macro de 2MP. Aici, unii dintre voi vor sesiza lipsa acută a unei camere telefoto, și pe bună dreptate. Dacă aș proiecta eu un telefon de la 0, aș da oricând o lentilă ultrawide care este folosită sporadic pe un telefoto adevărat, care scoate niște poze portret bune și are un zoom optic care, după părerea mea, este mai util.

Dar, cum au avut ocazia să se joace cu 200MP pe focala principală, inginerii de la realme au găsit o soluție creativă pentru a mitiga lipsa unui telefoto: un soi de zoom digital ingenios. Știu ce o să spuneți. Un zoom digital nu o să fie niciodată la fel de bun ca unul optic, și e adevărat. But hear me out: când un ai un senzor atât de mare, de 200MP, poți face niște artificii tehnologice interesante.

realme 11 pro (13)

Și fix asta vedem la acest telefon. Ca să obțină o poză cu zoom 2x, senzorul telefonului se trece în modul de 50MP cu 4-in-1 pixel binning și dă crop în mijlocul cadrului. Imaginea de 12,5MP rezultată este aproape la fel de sharp ca pozele făcute fără zoom, iar toate lucrurile bune pe care le-am spus în trecut despre culori, gamă dinamică și contrast se aplică și aici.

 

 

Telefonul poate să facă poze și într-un mod 4x printr-o tehnică similară, doar că de această dată senzorul trece în modul de 200MP înainte să aplice crop. Asta înseamnă că fotografia este tot de 12,5MP, la fel ca în celelalte cazuri, dar se pierde destul de mult din nivelul de detaliu. Cu toate astea, efortul celor de la realme nu e în zadar, dat fiind faptul că multe alte telefoane scot poze și mai proaste cu zoom digital 4x.

realme 11 pro (13)

Lentila ultrawide este decentă, dar nimic spectaculos. Poți face niște poze ok cu ajutorul ei, culorile sunt vii și plăcute iar efectul de stretching specific camerelor ultrawide este prezent aici, dar nu îți distrage atenția. Nivelul de detalii bun se păstrează, gama dinamică este suficient de largă și consider că, dacă alegi să folosești lentila asta, nu vei întâmpina probleme la capitolul calitatea imaginii.

Camera de selfie de 32MP își face treaba bine, în special atunci când lumina îi permite. Selfie-urile făcute ziua ies cum trebuie, și deși se împotmolește puțin atunci când apune soarele, mă declar mulțumit de felul în care arată pozele. Nici pe partea de video nu stăm rău. realme 11 Pro+ poate înregistra la 4K 30fps cu camera principală, dar există și un mod pentru 1080p 60fps, dacă preferi un video mai smooth.

realme 11 pro (13)

Acum hai să trecem și la fratele mai mic, realme 11 Pro. Principala diferență dintre cele două modele este senzorul principal, care este ceva mai mic aici: de la 200MP pe Pro+ la „doar” 100MP. Asta se traduce în niște poze care sunt vizibil mai proaste decât modelul mai scump, în special dacă dai zoom pe poză și ești atent la detalii. Nu vreau să înțelegeți că telefonul ăsta scoate niște poze proaste, nici pe departe, dar sunt mai neinspirate prin comparație.

Am observat că tonul culorilor este o idee mai cald decât în realitate, lucru pe care l-am sesizat și la 11 Pro+. Asta ar putea fi o problemă dacă ești genul de fotograf care își dorește să imortalizeze momentul exact așa cum e el, dar sunt sigur că majoritatea oamenilor preferă stilul ăsta ușor suprasaturat. Dă mai bine la ochi, în special pe social media, și înțeleg de ce cei de la realme au ales să calibreze camera așa.

Camera ultrawide lipsește cu desăvârșire aici, deci dacă consideri că te-ai putea folosi de ea mai mult, cel mai bine ar fi să te uiți către celălalt model. Camera de selfie s-a descurcat onorabil și a reușit să scoată niște poze chiar bune, deci o bilă albă aici. Când vine vorba de video, lucrurile sunt mai mult sau mai puțin similare între cele două modele. Și varianta mai ieftină poate înregistra la 4K 30fps, iar calitatea în sine este comparabilă, chiar dacă o idee mai lipsită de detalii prin comparație.

Concluzie

Ne apropiem cu pași repezi de final, iar asta înseamnă că trebuie să discutăm și speța prețului. Ei bine, realme 11 Pro simplu are un preț de plecare de 1999 de lei, în timp ce varianta cu plus în coadă pleacă de la 2399. Costă o idee mai mult decât alte modele de la competiție, dar primești în schimb un ecran senzațional, o baterie mare cu încărcare rapidă sau foarte rapidă și un design superb.

realme 11 pro (13)

Dacă ești dispus să închizi ochii în fața suportului de software o idee mai slab, atunci telefoanele astea două sunt o variantă foarte bună. Lipsa unui telefoto pe 11 Pro+ poate fi o problemă pentru unii, dar artificiile pe care realme le-a făcut aici sunt un înlocuitor decent iar pozele normale făcute cu telefonul sunt într-o cu totul altă categorie. Dacă nu prea ești pasionat de fotografie și nu ești dispus să dai 400 de lei în plus pentru senzorul ăla de 200MP, modelul mai ieftin te va servi foarte bine.

Și ca să încheiem pe o notă pozitivă, ambele telefoane sunt reduse până pe data de 2 iulie. Mai precis, realme 11 Pro costă 1799 de lei iar 11 Pro+ 2199 de lei. Un discount de 200 de lei face telefoanele astea și mai competitive decât erau deja, dar sunt o variantă bună și la preț întreg.

Design și construcție - 8.5
Specificații tehnice și performanțe - 7.5
Camere - 8.5
Experiența în utilizare - 8

8.1

(Notele de mai jos sunt valabile doar pentru realme 11 Pro+) Ambele telefoane prezentate azi sunt variante foarte bune pentru cei care vor ceva solid, cu un design mișto și o baterie mare care se încarcă repede. Sunt o idee cam scumpe, dar merită luate în considerare chiar și la preț întreg, iar eventualele reduceri îndulcesc și mai mult situația.

User Rating: Be the first one !

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button