Realitatea virtuala intre moft si necesitate! Stim ce sa facem cu aceasta tehnologie?

Este realitatea virtuala un moft sau o necesitate?
Realitatea virtuala, in acest moment, este una dintre cele mai cautate si implementate tehnologii. Unde te intorci, unde te uiti, VR in sus, VR in jos, VR la stanga si la dreapta. Toata lumea vinde placi compatibile VR, toata lumea inventeaza cate o casca si fiecare companie incearca sa iasa in fata cu un nou concept sau model.
Din pacate fara sa adreseze problema majora in cazul realitatii virtuale… faptul ca mai bine de 70% dintre cumparatori experimenteaza, in functie de joc, rau de miscare. Iar daca asta nu este indeajuns, 100% dintre cumparatori vor experimenta rau de miscare intr-o forma sau alta de discuonfort datorita VR-ului. Poate chiar si in afara VR-ului.
Mai simplu, receptorii echilibrului din urechea interna percep in permanentă pozitia corpului, sesizează miscarea si transmit informatiile catre creier.
Problema este ca tu stai pe loc, dar casca iti arata ca te misti, iar astfel apar fel si fel de probleme, de la oameni care pur si simplu au nevoie de o pauza, pana la indivizi care isi pierd pranzul.
Si, repetam, acest segment de public nu este unul mic. Discutam de 70% dintre utilizatorii castilor virutale, indiferent de provenienta sau producator. Este un element care trebuie adresat, cel mai probabil fiind mult mai usor de rezolvat daca s-ar construi jocurile in jurul tehnologiei existente, nu doar gandite pentru a arata cool. Iar cele care nu iti provoaca rau de miscare, au alte lacune, cel mai probabil implementate pentru a nu induce aceasta stare, moment in care limitezi si mai mult jucatorul, fie ca o faci din punct de vedere vizual sau, fizic, din punct de vedere al camerei.
Asta ca sa nu discutam despre lipsa de informatii relevante despre produsele disponibile pe piata. Iar aici ne referim la HTC VIVE si Oculus RIFT, ambele avand extrem de multa publicitate si fiind extrem de bine primite, dar, pe partea tehnica sau a ceea ce poti face cu adevarat cu aceste doua dispozitive, gasindu-se informatii foarte greu sau deloc.
Sunt foarte multe piedici pe care un viitor cumparator le intampina, asta fara sa mai subliniem faptul ca trebuie sa scoti, pe langa cei 800 si ceva de euro pentru casca, si ceva gold pentru procesor, placa video si ram, pentru ca un sistem VR cere ceva resurse. Iar, daca nu ai aceste resurse, atunci ai o problema majora, frame-rate-ul jucand un rol extrem de important in redarea unei experiente fluide.
In concluzie, daca nu ai un sistem tapan, VR Ready, o sa ai ceva probleme.
Si atunci ce faci? De ce ai nevoie de o uzina de PC pentru a rula jocurile? Nu ai nevoie de o uzina sa rulezi jocuri VR. Ai nevoie de o uzina sa rulezi jocuri VR pe PC. Exista si alte alternative, unele dintre ele mai putin costisitoare, care iti ofera o experienta virtuala buna, la bani putini. Discutam, evident, despre Samsung Gear VR si restul de casti virtuale, de la Cardboard pana la produsele high-end.
Aceasta piata, fie ca vrem sau nu, ofera mult mai multa flexibilitate atat producatorului de aplicatii, fie ca discutam de jocuri sau productivitiate, dar si utilizatorului, acesta fiind legat la zero unitati de procesare printr-un cablu lung de cativa metrii. Practic, ti-ai luat telefonul, l-ai legat la casca si experienta ta VR este gata sa inceapa. Atat timp cat ai un telefon compatibil. Este si asta un punct valid, dar, intre un PC de 2000 de euro si un terminal de 450 de euro, este clar cine castiga la capitolul pret.
In acest moment, VR-ul pe telefon este, de departe, cea mai rentabila experienta pe care orice user o poate accesa. Din pacate, este inca un mediu destul de limitat, avand in vedere varsta pietii mobile si performantele terminalelor, dar, cel mai probabil, datorita VR-ului si popularitatii acestuia, s-ar putea sa vedem cateva schimbari efectuate in aceasta privinta.
Pana si Google au luat aminte si s-au gandit sa implementeze mai multe functii in Android centrate catre realitatea virtuala, ceea ce aduce in prim plan intrebarea noastra intiala: Este realitatea virtuala un moft sau o necesitate?
In acest moment este un moft. Un moft scump, dar unul care iti poate aduce cateva beneficii cu un minim de efort finaciar. Dar, atentie, asta nu inseamna ca discutam despre un produs finisat si bine gandit. Toata lumea care achizitioneaza, cel putin trei ani de acum incolo, un dispozitiv VR, trebuie sa fie constienta ca este un beta tester.
Sunt o mana de jocuri cu adevarat impresionante pentru VR, iar cele pe care le putem numi asa nu sunt ceva care sa-ti taie piuitul. Jocuri banale, bine gandite, dar simple, cu mecanici de joc care ne aduc aminte de pasii pe care ii facea gaming-ul in anii ’70 si ’80. Gaming-ul in VR mai are cativa ani buni de crescut, chiar si in contextul actual, cablurile, durata bateriei, puterea de procesare si multe si multe alte elemente trunchiand experienta. VR-ul are foarte mult potential, mai ales daca discutam despre un mariaj VR si realitate augmentata, moment in care s-ar putea sa vedem o renastere a felului in care interactionam chiar si cu un sistem de operare. Pana atunci, pentru un VR adecvat, o sa fim nevoiti sa tocam mult gold pana gasim acel sistem care sa ne satisfaca toate cerintele virtuale.