PCȘtiri ITTECH

ReactOS este acuzat de furt

Pentru cei care nu sunt la curent cu sistemele de operare gratuite, trebuie să încep prin a explica ReactOS. Este un sistem de operare Open Source, a cărui dezvoltare a început cu mai bine de 20 de ani în urmă,  al cărui scop este cel de a reconstrui Windows. O mare parte din muncă se face prin ingineria inversă, prin testare și presupuneri despre modul în care funcționează sistemul de operare făcut de Microsoft, fără se copia cod efectiv făcut de Microsoft.

Însă această ultimă parte este pusă sub dubii, chiar de către un inginer al companiei Microsoft, numit Axel Rietschin Acesta a declarat că ReactOS folosește un Kernel ce copiază pur și simplu Kernel-ul de Windows, a cărui cod sursă a fost pus al dispoziție pentru universități. Opinia sa nu este una nouă, fiind pomenită inițial în 2017, și repetată săptămâna trecută. Acesta susține că s-a uitat peste arborele de cod al lui ReactOS, iar modul în care sunt denumite structurile de date și funcțiile interne nu putea fi ghicit, din moment ce acele date nu au fost făcute vreodată publice.

În cazul în care s dovedesc a fi adevărate, acuzațiile ar putea fi destul de neplăcute pentru ReactOS, din moment ce existența unui sistem de operare Open Source derivat din Windows este bazat în primă fază pe speranța că Microsoft nu va împiedica dezvoltarea sa. Vorbim de o companie care a încercat pentru câteva decenii să sugrume Linux prin amenințări cu procese în instanță, pentru că era de părere că deține anumite concepte despre software. Când vorbim de cod copiat direct, lucrurile pot fi și mai grave. Desigur, asta dacă acuzațiile sunt adevărate. Microsoft mai este și o companie binecunoscută pentru răspândirea de teamă, incertitudine și dubii despre potențiala sa competiție.

Totuși, până ce asta se va întâmpla, aveți posibilitatea de a descărca și încerca chiar voi ReactOS. Încă este departe de a fi gata, dar arată promițător. Dacă sunteți curioși despre modul în care sistemul de operare a fost dezvoltat, puteți arunca o privire asupra acestei prezentări:

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button