Razer este unul dintre cele mai cunoscute nume în industria gamingului. Până la urmă vorbim despre părintele mouse-ului de gaming, lansând primul astfel de model în mileniul trecut, în 1999. De-atunci și până astăzi, perifericele astea au evoluat, au renunțat la bila din fund și au trecut la senzori optici. În ultimii ani am mai văzut un curent nou, curent care ține mult de greutatea produsului în sine. Și așa au apărut moușii lightweight.
Problema cu tipul ăsta de mouse devine însă formatul. Automat, când ai un produs mai mic, foloseșți mai puțină materie primă pentru el. Dar ce te faci atunci când ai public care preferă un mouse mare? Păi, faci noul Razer DeathAdder V3 Pro, un șoarec din ăsta lightweight, cu un format mediu spre mare, ergonomie gândită bine și un senzor extrem de puternic. Iar ăsta este un mouse care m-a convins, după ani de zile, să mă uit și la alt brand în afară de Logitech. Mă simt așadar obligat să vă povestesc experiența mea după o lună de utilizare.
Razer DeathAdder V3 Pro este construit pentru oamenii cu mâini mari
Primul aspect de care mă voi lega este dimensiunea. Mai mare nu înseamnă mereu mai bun, dar să fim serioși, cui nu îi place unul mare? Hopsa, la mouse mă refer… iar în cazul meu, cu niște pălmuțe de 20cm+, este greu să găsesc un mouse care să fie și confortabil în sesiuni lungi de utilizare, dar să îmi ofere și performanțe comparabile cu flagshipurile ceva mai petite.
Razer a mizat pe asta, iar la prima vedere vei înțelege imediat că Razer DeathAdder V3 Pro nu este un simplu mouse de gaming – forma asimetrică și volumetria ciudată te vor lăsa puțin intrigat. Dar odată ce-ai pus mâna pe el, înțelegi că este gândit special pentru confort. Ce-l face special și diferit (față de un Logitech G Pro X Superlight, spre exemplu) este cocoașa. Unde alți mouși sunt mai turtiți, mai micuți, ăsta arată ca o broască țestoasă. Centrul este înălțat și are o zonă erectă pe partea stângă, astfel mâna dreaptă se așează pe forma mouseului într-o poziție naturală.
Iar pentru polonezi… ăăă, degete, ambele butoane de click au o adâncitură. Asta ajută și cu grip-ul, că nu îți pleacă cârnăciorii din șanțuri, dar previne și click-urile accidentale. Nu are unde să-ți alunece degetul și îl vei ține mai mereu pe centrul butonului. Bine, cu asta ajută și forma butoanelor, care au lateralele arcuite spre exterioriul mouseului pentru ceva suprafață extra.
Butoanele laterale sunt poziționate mai sus decât te-ai aștepta. Numai că poziția în care Razer DeathAdder V3 Pro îți forțează mâna este perfectă pentru accesul facil, astfel le vei găși ușor de apăsat. Și tot pe partea asta de construcție, pot spune că îmi place finisajul mat de pe mouse; nu îmi transpiră mâna pe el, nu îl umplu de zoaie și chiar dacă este modelul alb, nu pare să se murdărească atât de ușor.
Alte chestii quality of life care îmi plac sunt adăugirile astea micuțe. Gen, alimentarea și transferul de date se realizează prin USB Type-C, ai un cablu foarte fain în pachet, cu sleeve pe el și destul de lung. În plus, primești și grip tape pentru laterale și click stânga-dreapta. Eu le-am aplicat doar pe laterale și pot spune că mi-au schimbat experiența de utilizare destul de mult. Mouseul nu era alunecos oricum, dar acum îl simt de parcă mi se lipește de mână și îmi place asta – am mai mult control pe mișcările fine.
În rest, ce să mai zic pe partea de construcție? Un scroll decent, din plastic, cu cauciuc deasupra. Nu e nici silențios, dar nici gălăgios, e precis și cel mai important, pare că o să reziste în timp. Piciorușele de pe fund sunt de teflon și alunecă destul de bine, chiar dacă mi-ar fi plăcut să văd unele ceva mai mari. Și ca să notez și ceva negativ, unde Dumnezeului ar trebui să-mi țin receiver-ul USB atunci când nu folosesc mouseul? Sau atunci când, nu știu, îl țin în ghiozdan alături de laptop ca să le folosesc împreună?
Un mouse frumos nu valorează nimic dacă nu e și bun
Lăsăm însă chestiile astea de-o parte și vreau să trecem și la performanță. Până la urmă, construcția este doar jumătate din poveste. Cealaltă jumătate o reprezintă senzorul, switch-urile de sub butoane, componenta software… știți voi, chestiile care fac un astfel de produs utilizabil. Și Razer DeathAdder V3 Pro punctează foarte bine la mai toate categoriile astea.
Începem cu senzorul: Razer Focus Pro 30K. Cel mai nou senzor al producătorului vine și cu ceva caracteristici interesante. Precum funcția Asymmetric Cut-Off, care te lasă să ajustezi distanță la care senzorul începe să înregistreze mișcările. Și sunt vreo 26 de niveluri diferite, deci ai de unde alege. Altă treabă mișto este funcția de Smart Tracking, care păstrează acuratețea mișcărilor identică, indiferent de suprafață pe care te joci. Și merge chiar și pe sticlă, singura regulă fiind că grosimea sticlei trebuie să fie de minim 4mm.
Dar aș putea să vă povestesc de funcții extra cu denumiri pompoase toată ziua. Mai important mi se pare aspectul legat de performanță în gaming. Comparativ cu o tastatură, mouse-ul îți afectează în mod direct performanța în jocuri, mai ales în cele competitive. Și cum m-am reapucat de Counter-Strike: Global Offensive, am și mediul perfect în care să ies cu Razer-ul la vânătoare.
Razer DeathAdder V3 Pro oferă o mulțime de setări care mai de care mai interesante, dar am preferat să-l las cât mai raw input posibil. Asta s-a simțit foarte bine în jocuri și trebuie să vă spun că dupa mai bine de o lună de utilizare, mi-am recăpătat îndemânarea cu AWP-ul. Și cumva, toată experiența de jucat Counter-Strike cu Deathadder m-a trimis direct in 2015-2016 când am început să joc serios și foloseam modelul vechi de la Razer, cu fir.
Indiferent de sensitivitate, indiferent de DPI-ul ales, mereu am putut să-mi urmăresc adversarii ușor în sesiunile de meciuri competitive. Nu am observat nici variații în ceea ce privește tracking-ul pe mousepad, nici comenzi ratate, deci totul a mers cam șnur. Însă am și-o mare plângere care datează încă de pe vremea primului Deathadder – detest softul Synapse. Pe Windows 11 am o problemă cu el, în sensul în care pornesc PC-ul, totul merge bine, dar până nu îmi pornește softul vieții nu îmi pot folosi PC-ul. Și este singurul care face asta, deși am instalate multe programe.
Nu știu dacă asta se va schimba sau nu, dar odată ce poți trece cu vederea problemele de natură software, descoperi că Razer Deathadder V3 Pro este un mouse cu adevărat bun. Este construit bine, oferă o experiență la fel de bună ca și restul producătorilor premium de pe piață și mi se pare un produs complet pentru unul ca mine: palme mari, o atracție nemărginită pentru produse wireless, căutător de periferice interesante.
Razer Deathadder V3 Pro este disponibil în România la prețul de 630 de lei, dar în momentul redactării acestui review, produsul poate fi achiziționat direct de la Altex cu numai 498 de lei. Asta da reducere, iar la banii ăștia îmi este aproape imposibil să recomand alt mouse – poate doar G Pro X Superlight-ul de la Logitech, deși mi-l amintesc ceva mai scump pe ăla.