MORE

Razboiul patentelor ar putea fi oprit in viitorul apropiat!

Litigiile pe problema brevetelor detinute de o firma sau alta deja au ajuns la cote destul de inalte. Din ce in ce mai multe firme sunt atacate de entitati care sustin ca li s-a incalcat dreptul de brevet asupra unui procesor, lentila, cod sursa si lista continua. Ei bine, razboiul patentelor este pe cale sa se sfarseasca, asta gratie colaborarii mai multor giganti: Canon, Dropbox, Google, Asana, SAP si Newegg.

Parteneriatul intre firmele amintite mai sus spera sa „omoare” in fasa orice litigiu pe care un „patent troll” il poate inainta catre o instanta. Rezultatul se numeste License on Transfer Network (LOT), si in esenta este un parteneriat care permite licentierea intre parteneri, orice troll care doreste sa actioneze in instanta un anumit brevet, lovindu-se de acordul intre firme.

Companiile se bazeaza extrem de mult pe felul in care vanzarea de brevetele se intampla in acest moment. Cei care fac parte din acord, pot sa vanda si sa cumpere brevete in termeni normali. Totusi, atunci cand cineva din grup vinde un brevet in afara grupului, atunci restul membrilor primesc drepturi de licentiere gratuita pentru tehnologia respectiva automat. Asta inseamna ca daca o companie nu isi vinde brevetele, are dreptul sa le apere in instanta, si grupul spera ca prin acest acord sa scape de viitoare procese.

„Atata timp cat o companie detine brevetul, aceasta detine toate drepturile pentru acesta. Reteaua noastra LOT ajuta la protejarea partenerilor impotriva indivizilor periculosi ce doresc sa demonstreze ca detin drepturi pentru un brevet ce nu le apartine in realitate, ceea ce urmarim fiind sa ajutam detinatorii reali ai acestor brevete.” a declarat Anthony DiBartolomeo la „inagurarea” grupului.

Nu stim cat de departe se poate merge cu acest acord, dar pare un pas important facut de firme. Microsoft si Canon au incheiat un asemenea acord recent, si au inspirat probabil si acest viitor proiect.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button