Telefoane

Război total la final de an: Note 8 versus iPhone 8

În a doua parte a anului se lansează două dintre cele mai așteptate terminale smartphone din 2017: Samsung Galaxy Note 8 și Apple iPhone 8.

Războiul va fi total și fiecare companie încearcă să ofere cât mai multe motive pentru a cumpăra produsul. Vor fi și cele mai scumpe modele smartphone din 2017.

Întâi de toate, lupta pentru cel mai bun design. Apple e renumit pentru asta și încearcă să facă din modelul aniversar un exemplu. Totuși, Samsung a adus în indutrie ideea ecranului curbat și modelele de ultimă generație arată foarte bine. Iar Note 8 este și el un model-cheie, succesul este esențial.

Galaxy Note 8 se lansează oficial pe 23 august și vom ști mai repede dacă se confirmă toate zvonurile de până acum. Samsung are nevoie de un model foarte reușit după adevăratul fiasco de anul trecut cu bateria de la Note 7. Având în vedere succesul Galaxy S8 și faptul că Note 8 copiază multe dintre elementele acestuia, tind să cred că va avea succes, chiar dacă prețul se anunță pe la 1000 de euro.

Terminalul Samsung ar urma să aibă un ecran Infinity cu diagonala de 6.3 inch, mai mare decât S8+, dar un format cu colțuri mai drepte. Va avea rezoluție mare (2960×1440 pixeli), SuperAMOLED, cu marginile curbate și protejat de Gorilla Glass 5. Telefonul are procesorul Snapdragon 835 în SUA, la noi vine tot cu Exynos 8895, iar față de S8 aduce 6GB de RAM și celebrul stylus S Pen. Bateria integrată este de 3.300 mAh.

iPhone 8 este modelul aniversar la zece ani de la primul telefon Apple. Lansarea va fi în septembrie sau va fi doar prezentat, urmând să ajungă în magazine mai târziu, nu este foarte clar. La ora actuală par confirmate și modelele iPhone 7S, care sunt mai accesibile și continuă design-ul anterior. Depind multe de succesul iPhone 8, iar prețul se anunță pe la 1.100-1.200 de dolari. Pentru prima dată, Apple folosește un dispaly OLED și design cu marginile subțiri, un ecran de 5.8 inch, eventual cu sticlă 2.5D. Nu cred că va fi curbat. Procesorul este Apple A11, probabil va fi primul model cu 4GB de RAM. Sau poate că nu, Apple este imprevizibil.

În general, Apple reușește să facă procesoare cu design propriu, bazate tot pe ARM, dar care rămân cele mai performante pe parcursul unui an întreg. Abia recent au fost lansate telefoane care depășesc iPhone 7 în testele de performanță. Procesorul este produs de TSMC, va fi realizat pe 10 nanometri dacă zvonurile se adeveresc. Probabil este quad-core, după modelul A10X.

Dar nu numai procesoarele contează, altă luptă se dă între marii rivali și pe zona foto. Note 8 ar urma să aibă o cameră duală pe spate cu un senzor de 13 megapixeli și altul de 12 megapixeli cu o lentilă capabilă de zoom 3X. Va include stabilizare optică, iar senzorul ar putea fi Isocell.

iPhone 8 are și el cameră foto duală pe spate și se pare că lentilele vor fi poziționate altfel decât le avea iPhone 7 Plus, pentru a capta mai bine lumina și pentru o filmare de calitate mai bună. Senzorii vor fi probabil tot de 13 megapixeli, iar camera ar fi capabilă de filmare 4K la 60 de cadre pe secundă. Filmarea Full HD se va putea realiza la 240 de cadre pe secundă, o funcție extrem de utilă.

Telefonul Apple are și el o cameră frontală interesantă, care va avea tehnologie 3D și va fi folosită pentru deblocarea terminalului în loc de senzor de amprentă. E o discuție întreagă cu senzorul, ar putea fi pe spate, dar probabil va fi eliminat și înlocuit de recunoașterea facială.

Note 8 pe de altă parte va avea senzorul de amprentă pe spate, tot poziționat strâmb, lângă camerele foto. Această schimbare a poziției senzorului pornită la S8 s-a dovedit neinspirată, senzorul este greu de antis și deblocarea uneori eșuează pentru că ții degetul strâmb. Pe scurt, eu am dezactivat-o la S8.

Se spune că iPhone 8 va avea o baterie de 2700 mAh, cu un design prezentat ca fiind în formă de L sau T. Vom ști după ce apare modelul și va fi demontat de iFixit. Din punct de vedere al capacității, iPhone a cam avut totdeauna bateriile mai mici decât modelele Samsung de top, dar autonomia modelelor este relativ similară, adică destul de redusă.

Problema giganților industriei stă în faptul că tot mai mulți rivali lansează telefoane cu specificații de top, dar cu prețuri mai accesibile. Sigur, unele nu au ecran curbat, altele nu au cameră foto duală, dar în mare parte sunt comparabile, având un preț final mai accesibil. Iar foarte mulți oameni aleg după preț. De aici o creștere fulminantă pentru Huawei, pentru Xiaomi, pentru OnePlus.

Iar altă problemă este că tot mai puțini oameni care au dat 1.000 de euro pe telefon sunt dispuși să dea iar anul următor. Poate dacă vrei să ai mereu cel mai nou telefon. Poate dacă ai un salariu sau o pensie specială pe care nu ai cum să o cheltui. Dar logic și rațional, aceste modele sunt prea scumpe.

Sunt convins că oamenii care folosesc iPhone și au multe aplicații și conținut digital din iTunes (muzică, filme, cărți) vor cumpăra și modelul de top. Unii vor face abonamente noi, ca să îl cumpere în rate. Alții vor renunța la vacanță pentru a cumpăra noul iPhone. La fel și cu Note, are fanii săi, în special oameni din companii. Cine va fi învingătorul în partea a doua a anului este greu de anticipat. Discutăm după ce se lansează cele două modele.

Articole asemanatoare

Back to top button