PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Raspberry Pi 4 este mai puternic decât unele PC-uri

A trecut ceva timp de când n-am mai avut o știre despre Raspberry Pi, popularul calculator minuscul. Remediem acum acest neajuns, pentru că fundația Raspberry Pi a dezvăluit Raspberry Pi 4 Model B.

Noul sistem aduce un spor de performanță foarte mare față de generația anterioară, având un chipset Broadcom BCM2711, compus din patru nuclee Cortex A72 ce funcționează la 1.5GHz. Pentru ceva context, generația anterioară folosea nuclee A53, de putere scăzută, în timp ce modele A72 sunt gândite pentru performanță ceva mai multă. Desigur, nu sunt nuclee de ultima generație, având câțiva ani vechime, dar tot prezintă un spor notabil de putere de calcul. Chipset-ul mai include un decodor hardware H.265 pentru 4K la 60 de cadre pe secundă și H.264 pentru 1080p la 60 de cadre pe secundă.

Mai ales pentru că alături de acest chipset se află între 1 și 4GB de memorie RAM, suficient încât să puteți folosi aplicații uzuale de pe PC. Mai aveți parte de patru porturi USB, dintre care două sunt de tipul 3.0. Aveți Bluetooth 5 și Ethernet, aveți un jack audio,  aveți un slot pentru card SD, aveți un USB Type-C pentru încărcare, aveți două porturi micro-HDMI. Raspberry Pi 4 suportă chiar două monitoare 4K. Desigur, aveți parte și de opțiunile de expandare standard pentru acest tip de dispozitiv.

Prețul pentru această minunăție este de numai 35 de dolari pentru varianta cu 1GB de RAM, iar cea du 4GB de RAM costă 55 de dolari. Având în vedere vechimea multor PC-uri aflate în birouri, multe încă rulând Windows XP, un Raspberry Pi 4 ar fi chiar un upgrade considerabil.

Calculatorul acesta minuscul va fi produs până în ianuarie 2026, așa că aveți timp suficient să puneți mâna pe unul.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button