MORE

Racirea procesoarelor cu laser este o posibilitate

V-am povestit anterior despre circuite optice, procesoare optice si memorie optica, asa ca am putea la fel de bine sa completam setul. Cum va surade conceptul de racire cu laser?

O mana de cercetatori de la Universitatea Washington au gasit un mod prin care sa se foloseasca de un fascicul de laser infra-rosu pentru a raci un cristal suspendat in apa. Anterior, asa ceva a mai fost realizat, dar numai in vid. In cazul de fata totul a fost facut folosind conditii normale si materiale care sunt deja disponibile in lasere comerciale.

Procesul a fost descris in esenta ca inversarea principiului prin care un fascicul laser este generat. Cristalul era facut sa luceasca si sa emane mai multa energie decat primea, ducand la reducerea caldurii.

Prin aplicarea unui astfel de laser asupra unui cristal mai mare, efectul de racire era amplificat. Aplicatia sa intentionata pentru aceasta tehnologie era in domeniul biologiei, dar avand in vedere ca un procesor se incalzeste doar in cateva parti cheie, nu pe toata suprafata sa, va puteti imagina ca ar fi o solutie excelenta pentru racirea cu precizie a unitatilor de procesare.

Probabil va trebui sa mai asteptam cativa ani buni pana cand o aplicatie comerciala a tehnologiei va fi disponibila. Dar atunci, racirea PC-urilor va fi si mai varianta, cu aer, apa, laser si probabil racire pe baza de hamster furios.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button