PCTECHTech&IT

Răcirea PC-urilor prin tranziția de fază este pe drum

De mult timp se tot găsesc pe internet experimente care mai de care mai ciudate pentru a obține o răcire pe cât mai eficientă cu putință a unui PC. O astfel de idee trăznită era folosirea unui sistem care se bazează pe schimbarea de stare, sau tranziția de fază.

Ce nu prea s-a văzut până acum a fost o încercare de a face un sistem de răcire comercial bazat pe acest concept. Dar la Computex tocmai asta a răsărit. Un sistem de răcire bazat pe tranziția de fază făcut de overclocker-ul adesea pomenit pe aici Der8auer și de distribuitorul german CaseKing.

Varianta prezentată la Computex este una de testare, nu este intenționată să arate așa în ediția sa finală. Nu de alta, dar așa cum este acum ar fi cam greu de instalat. Sistemul este compus dintr-un radiator, un tub de transfer și o cameră presurizată care acoperă procesorul. În interiorul sistemului se află un lichid cu un punct de fierbere foarte scăzut, foarte probabil Novec 1230 sau ceva similar. Acest lichid preia căldura de la procesor, se evaporă în proces, ajunge în radiator unde răcit, devine iar lichid și coboară pentru a răci iarăși procesorul.

Conceptul este similar cu cel al unui cooler pe lichid normal, doar că are câteva diferențe notabile. Nu necesită o pompă. Circulația substanței de răcire este provocată de fizică. Din acest motiv poate fi amplasat într-o singură poziție, deasupra procesorului. Nu prezintă risc de deteriorare a sistemului în cazul unei scurgeri, lichidul fiind folosit de obicei la extinctoare care în condiții. Iar din cauza proprietăților substanței și a designului ventilatorului, nu necesită tocmai la fel de multă putere din partea ventilatoarelor pentru ca răcirea să aibă loc. Rezultatul final este un sistem ceva mai silențios de folosit.

Totuși, mai este mult de muncă până se va ajungea colo, pentru că în varianta sa curentă este cam neutilizabil. Varianta finală va semăna mai mult cu un sistem de răcire de 240mm sau 360mm, folosind ventilatoare de 120mm, față de perechea de 90mm din modelul de la Computex

[PCPer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button