MORE

Racirea lichida a fost reinventata

Unii dintre voi au in acest moment sisteme racite cu lichid, iar ceilalti probabil visati sa aveti asa ceva in viitor. Dar daca mai asteptati cativa ani, ati putea avea ceva mult mai bun ca o simpla bucata de cupru cu o pompa.

Cativa cercetatori de la Georgia Institute of Technology, din SUA, s-au gandit sa schimbe modul in care este abordat conceptul de racire cu lichid. In loc sa ataseze pe un procesor un sistem care sa faciliteze transferul de caldura, l-au integrat in procesor.

Mai exact, au luat un procesor Altera FPGA in a carui carcasa au taiat numeroase canale cu un diametru de 100 de microni, in stratul ce se afla chiar deasupra tranzistorilor. Prin aceste canale a fost pompata apa de-ionizata, la o temperatura de 20 de grade.

Rezultatul nu a fost un procesor ars, ci unul care a functionat fara nici o problema la o temperatura de 24 de grade. O performanta uluitoare, daca luam in considerare faptul ca acelasi procesor, in aceleasi conditii, folosind racire cu aer, ar fi functionat la 60 de grade.

Cercetatorii vad un viitor pentru aplicatia acestui sistem de racire in procesoare, in placi video, si in general oriunde este nevoie de racire, cum ar fi la amplificatoare electrice. In esenta, ar putea inlocui nevoia unei bucati mari de metal care sa faca trasferul termic.

Se incearca in aceste moment gasirea de metode prin care racirea sa fie construita direct in procesor, prin conducte de cupru care sa fie si mai apropiate de siliciu, prin care va putea circula lichidul de racire. Desi, o astfel de aplicatie va fi cu siguranta in faza de prototip pentru foarte multi ani.

[GATech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button