MORE

Qualcomm vs Apple

De la începutul anului Qualcomm se judecă constant cu Apple, din varii motive. Cele mai multe litigii au fost bazate pe încălcarea drepturilor asupra unor patente de care Apple s-ar folosi în produsele sale.

Ulterior, prin aprilie, Qualcomm acuză din nou Apple că ar aplica presiuni asupra producătorilor pentru ca nici aceștia să nu-și mai respecte obligațiile contractuale față de Qualcomm; iar mai nou, pe la începutul acestei luni, Qualcomm a încercat să stopeze importurile de iPhone care nu folosesc procesoarele fabricate de ei.

Există între ei o relație de tip dragoste-ură, care este cumva specifică mediului corporatist. E ceva relativ normal ca două companii pe de o parte să fie concurente pe același segment de piață, pe de altă parte să întrețină relații comerciale, cel puțin una având nevoie de serviciile și/sau produsele celeilalte pentru a supraviețui, iar pe de altă parte să se întâlnească frecvent în fața judecătorilor pentru încălcarea a diverse patente. Este un dans des întâlnit la acest nivel în lumea corporațiilor.

Aparent însă Qualcomm iese în pierdere de pe urma acestor dispute, deoarece tocmai ce și-a anunțat investitorii că, datorită proceselor pe care le au pe rol cu Apple, profiturile din ultimul segment al acestui an fiscal au avut de suferit. Cu toate astea au declarat că își doresc să mențină o relație comercială sănătoasă cu Apple și pe viitor, producătorul de iPhone fiind unul dintre cei mai importanți clienți tradiționali pentru Qualcomm.

Între timp în sprijinul lui Apple a sărit CCIA (Computer & Communications Industry Association), un grup din care fac parte Samsung, Intel, Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Netflix și alte câteva nume cu răsunet. Apple nu aparține acestui grup. CCIA a intervenit pe lângă ITC (the U.S. International Trade Commission), argumentând că interzicerea importurilor ar afecta stocurile și prețurile dispozitivelor mobile, consumatorul final având de suferit după o așa mișcare.

Cu așa sprijin, Apple deține momentan avantajul, dar rămâne încă de văzut dacă Qualcomm și-a spus ultimul cuvânt.

Sursa 1
Sursa 2

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button