Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Qualcomm vrea să concureze cu Intel și AMD pe zona de procesoare desktop

Numele de Qualcomm probabil vă sună cunoscut grație procesoarelor Snapdragon pe care le găsim în multe telefoane inteligente. Compania țintește mai sus și susține că este într-o poziție bună din care ar putea concura pe piața de hardware pentru PC-uri cu companiile consacrate precum Intel și AMD. Venind de la un producător de procesoare ARM, aceasta este o afirmație foarte curajoasă.

Qualcomm are un as în mâneca

Chip-urile Snapdragon se regăsesc pe listele de specificații ale unora dintre cele mai puternice telefoane de pe piață, iar mare parte din succesul acestora este atribuit raportului performanță/consum pe care îl oferă. Dar acesta este un numitor comun atunci când vorbim de procesoare bazate pe arhitectura ARM. În acest punct nu au atins însă nivelul de performanță necesar pentru a concura cu procesoarele de desktop. Această situație s-ar putea schimbă în urma achiziției Nuvia, companie pe care Qualcomm a achiziționat-o recent.

Nucleele de procesor dezvoltate de Nuvia sunt construite de la zero pentru a susține workload-uri la nivel de desktop. În același timp, o atenție sporită a primit-o partea de eficiență, ceea ce va rezulta în procesoare puternice cu un consum redus. Conform celor de la Tom’s Hardware, plăcile video Adreno sunt gândite pentru a oferi performanțe similare cu soluțiile discrete pentru PC. Bine, asta poate însemna multe, dar cu un buget de peste 20 de ori mai mare decât de obicei, rezultatele pot fi extrem de interesante.

Un lucru este sigur: procesoarele ARM au devenit din ce în ce mai puternice, iar exemple precum Apple M1 ne arată cum ușor și sigur, arhitectura aceasta va migra și spre dispozitive mult mai puternice decât telefoanele inteligente. Qualcomm este în pole-position în această cursă și chiar dacă momentan nu are tot ce-i trebuie pentru a concura cu giganți precum Intel și AMD, nu cred că este greu de intuit direcția în care se îndreaptă aceste procesoare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button